Haberler

Amerikan Nutku

Güncelleme:

ABD’nin yeni dış politikasının ana hatları Münih Güvenlik Konferansı’nda dünyaya duyuruldu. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, "Sadece Washington’da değil, Amerika’nın dünyayla ilişkilerinde de yeni bir ton belirlemekte kararlı olan bir yönetimin temsilcisi olarak Avrupa’ya geldim. Yardımınıza ihtiyacımız var. Dinleyeceğiz, danışacağız" dedi.

HER yıl düzenlenen Münih Uluslararası Güvenlik Politikası Konferansı’nın 45’incisi, Almanya’nın Münih kentinde sürüyor. Bugün sona erecek konferansın ikinci gününe, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın konuşması damga vurdu. Biden, 20 Ocak’ta göreve başlayan Obama Yönetimi’nin dış politika vizyonunu dünya liderlerine anlattı.

Hem Washington’da, hem de ABD’nin diğer ülkelerle ilişkilerinde "yeni bir ton" belirleyeceklerini söyleyen Biden, "Bu yeni ton, ortak zorluklara karşı güçlü bir çift taraflılığa dayanacak" dedi. Aşırılık yanlılığı ile mücadelede dünya milletlerini beraber çalışmaya çağıran Biden, "Yardımınıza ihtiyacımız var. Mesela Guantanamo’yu kaparken diğer ülkelerin buradaki bazı tutukluların sorumluluğunu almasını isteyeceğiz" diye konuştu. Biden, "Amerika daha çok çaba sarfedecek. Bu iyi haber. Kötü haber ise, Amerika’nın ortaklarımızdan daha çok şey talep edecek olması. Dinleyeceğiz. Danışacağız" ifadesini kullandı.

Müslümanlara zeytin dalı

ABD’nin İran ile "konuşmaya niyetli olduğunu" belirten Biden, "Çok açık bir tercih sunacağız. Gayrimeşru nükleer programınızı terkeder ve teröre desteği keserseniz anlamlı teşvikler alırsınız" dedi. Filistin’de çift devletli çözüm için çalışacaklarını belirten Biden, Hamas’ın değil, Mahmud Abbas hükümetinin güçlendirilmesine çalışacaklarını bildirdi. Biden, "Başkan’ın dediği gibi, Müslüman aleminde yumruğunu sıkmamış herkese elimizi uzatacağız. Müslüman aleminde küçük bir topluluk terör eylemleri yapıyor. Müslümanların çoğu yüreklerinde bizim değerlerimizi paylaşıyor" dedi. Rusya ile ilişkilerin son yıllarda tehlikeli biçimde gerildiğini hatırlatan Biden, örneğin Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığının tanınması gibi konularda Moskova ile anlaşamadıklarını, buna karşın birçok ortak çıkarları olduğunu vurguladı.

İlk buluşma 2 Nisan’da

ABD Başkanı Barack Obama’nın,

nisan ayında Londra’da yapılacak

G-20 toplantısına katılacağı açıklandı. Liderler zirvesine, G-20 grubunun üyesi olan Türkiye de katılacak.

Rusya’ya göz kırptılar

Almanya Başbakanı Merkel, İran’ın atom bombasına sahip olmasının önlenmesinin şart olduğunu, müzakerelerde ilerleme sağlanamaması durumunda bu ülkeye yaptırımların da düşünülmesi gerektiğini söyledi. Merkel’in, Rusya’nın "Avrupa güvenlik mimarisine bağlanması" yönündeki mesajını, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy de destekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title