Haberler

Amerikalı Profesörden Şok İddia

Washington'daki Ulusal Savunma Üniversitesi Ekonomi Profesörü Paul Sullivan, Terör Örgütü PKK ve El Kaide'nin Yaklaşmakta Olduğuna Dair Bazı İşaretler Olduğunu Belirterek, "Bunun Gerçek Olması Durumunda Sorun Herkesin Çözmesi Gereken Bir Hal Alacaktır" Dedi.

Washington'daki Ulusal Savunma Üniversitesi Ekonomi Profesörü Paul Sullivan, terör örgütü PKK ve El Kaide'nin yaklaşmakta olduğuna dair bazı işaretler olduğunu belirterek, "Bunun gerçek olması durumunda sorun herkesin çözmesi gereken bir hal alacaktır" dedi.

Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ı Almanya'dan Çin'e kadar uzanan bölgede görevdeki en güçlü asker olduğunu kaydeden Sullivan, askeri operasyon konusunda ise, "Türkiye kendini savunmak için her türlü hakka sahip" dedi.

Profesör Sullivan, sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısı ve Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik operasyonuyla gerilen iki ülke arasındaki ilişkileri İHA'ya değerlendirdi. Sözlerine terör örgütü PKK saldırısı nedeniyle hayatını kaybeden asker ve siviller için başsağlığı dileyerek başlayan Sullivan, iki ülke arasındaki ilişkilerin zaman zaman zor dönemler geçirdiğini şimdi de bunun bir örneğinin görüldüğünü ifade etti. Profesör Sullivan, Türkiye'nin Kuzey Irak'ın yeniden inşası noktasında daha fazlasını

yaptığını söyleyerek, "Kuzey Irak ve Türkiye arasındaki ticaret ve yatırım hızlı bir şekilde büyüyor" değerlendirmesini yaptı. Türkiye'nin onbinlerce kişinin canına mal olan terör tehdidiyle karşı karşıya olduğunu, bunun da PKK terör örgütü olduğunu vurgulayan Profesör Sullivan, PKK'yı ABD açısından El Kaide'ye benzeterek, Türkiye'nin bölgedeki önemine değindi.

Konuşmasında Ermeni yasa tasarısına da değinen Sullivan, ABD yönetimin bu tasarıya karşı çıktığını hatırlatarak iki ülke arasında ortak çıkarlar olduğunu ifade etti. "Bizim Türkiye'ye onun bize olduğundan daha fazla ihtiyacımız var" diyen Sullivan, Ermeniler'i anladığını ama meseleyi tarihteki 'büyük trajedi" olarak tanımlamanın daha iyi bir yol olduğunu kaydetti.

Öte yandan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Ermeni tasarısının geçmesi durumunda Türkiye'nin ABD ile olan askeri ilişkilerinin hiçbir zaman eskisi gibi olmayacağı yönündeki açıklamaları üzerine Sullivan şöyle konuştu:

"General çok güçlü biri. Almanya'dan Çin'e uzanan bölgede görevdeki en güçlü asker. Türkiye'nin çok önemli kesimi adına konuşuyor. Bence bu üstesinden geleceğimiz bir şeydir ama zaman alacaktır."

Profesör Sullivan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ermeni meselesi üzerinde ortak komisyon kurulması yönündeki açıklamalarına vurgu yaparak doğruların bulunmasının sorunların çözümüne yardımcı olacağını kaydetti. PKK'nın ABD tarafından terörist bir örgüt olarak tanımlandığını dile getiren Sullivan, askeri operasyonun iki ülke arasındaki ilişkilerde olduğu gibi, Kuzey Irak'ın da istikrarı noktasında yardımcı olacaksa, yapılması gerektiğini ifade etti. Sullivan, "PKK bizi de tehdit ediyor sadece

Türkiye'yi değil" diyerek, Türkiye'nin bulunduğu bölgenin önemine tekrar vurgu yaptı.

Dün kabul edilen tezkereye ilişkin de konuşan Profesör Sullivan, "Türkiye kendini savunmak için her hakka sahip. Ancak en iyi yol bu meselenin üzerinden beraberce gelinmesi" diye konuştu.

Sulvian, Türkiye ve ABD'nin PKK'ya karşı ortak bir operasyon yapması konusunda fikrinin sorulması üzerine ise, "Eğer bu sistematik bir şekilde olursa sorunun çözümü için bir yol olabilir. Bu aynı zamanda ülkeleri biraraya getirmek için bir yol olabilir. PKK ve El Kaide'nin yaklaşmakta olduğu yönünde bazı ipuçları var. O zaman sorun herkesin çözmek zorunda olabileceği bir hal alacaktır" dedi.

PKK'nın Maoist bir örgüt olarak başladığını hatırlatan Sullivan, Abdullah Öcalan'ın yakalanmasının ardından bir süre sessiz kaldığını ancak yeniden saldırıya başladığını dile getirdi. Sullivan, "Topraklarınızda saldırılar yapıyor. Bu nedenle siz kendinizi savunma hakkına sahipsiniz. Fakat herhangi bir hareketin tüm etkileri konusunda dikkatli olun" diyerek sözlerini tamamladı.

ABD Silahlı Kuvvetlerinin en üst seviyeli harp akademisi olan Amerikan Ulusal Savunma Üniversitesi (NDU), Genelkurmay Başkanı'na bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Üniversitede yüksek rütbeli ABD subaylarına master ve üzerindeki seviyede savunma eğitimi ve teknik eğitim sağlanıyor. Üniversite bünyesindeki 5 bin öğrencinin yüzde 70'e yakını ABD silahlı kuvvetlerinde muvazzaf subay olup bunların rütbe ortalaması kıdemli yarbay ve yaş ortalaması 42 olarak biliniyor.

Öte yandan, enerji güvenliği, İslam dünyası, uluslararası su kaynakları, milli güvenlik stratejileri ve çevre bilimleri konusunda uzmanlaşmış olan Prof. Paul Sullivan, 1999'dan beri NDU'da ders veriyor ve araştırmalar yapıyor. Daha önce Kahire Amerikan Üniversitesi'nde de görev yapan Prof. Sullivan, ABD ile İslam dünyası ilişkileri konusunda önde gelen uzmanlar arasında sayılıyor.

(HSN-SŞ-SŞ-ÖZ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title