Haberler
BBC

İngiltere Tartışıyor: Ameliyatla Erkek Olan Kadınlar da Yumurtalarını Ücretsiz Dondurabilmeli mi?

Güncelleme:

İngiltere Doğurganlık Derneği, ameliyatla erkek olan kadınların yumurtalarının da Ulusal Sağlık Hizmetleri tarafından ücretsiz olarak dondurabilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.

İngiltere'de Ulusal Sağlık Hizmetleri'nin doğurganlıkla ilgili koruyucu tedavisinden, özellikle de gelecekte çocuk sahibi olmak amacıyla yumurta ve sperm dondurma hizmetinden doğurganlığı tıbbi bir sebeple tehlikede olan herkesin yararlanması talebi dile getirildi.

CİNSİYET DEĞİŞTİRENLER DE DONDURACAK

Doğurganlıkla ilgili araştırma, geliştirme ve bilgilendirme çalışmaları yürüten Britanya Doğurganlık Derneği (British Fertility Society), ameliyatla erkek olarak cinsiyet değiştiren kadınların yumurtalarının da Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) tarafından dondurabilmesi gerektiğini söyledi.

"MEVZUAT TUTARSIZ"

Şu anda geçerli olan kurallara göre NHS, kanser hastalarına bir daha çocuk sahibi olmalarını engelleyecek tedavilere başlamadan önce yumurtalarını dondurma hakları olduğunu hatırlatıyor.

Fakat aynı haktan, ameliyatla erkek olan kadınlar ya da doğurganlıklarını engelleyen ilaçlar kullanan kadınlar bir çok yerde ve durumda yararlandırılmıyor. Britanya Doğurganlık Derneği, doğurganlığı koruma konusundaki mevzuatın tutarsız olduğunu söylüyor.

GALLER VE İSKOÇYA SAKLIYOR

Bu tutarsızlık Britanya'nın farklı bölgeleri için de geçerli. Örneğin Galler ve İskoçya'da NHS, ameliyatla cinsiyet değiştirenlerin yumurta veya spermlerinin dondurularak saklanması masraflarını karşılıyor.

Ama İngiltere'nin bir çok bölgesinde hastalar bu haktan yararlandırılmıyor. Uzmanlar bu konudaki kararın birçok hastanede yerel komisyonların insafına bırakıldığını söylüyorlar.

CİNSİYET HOŞNUTSUZLUĞU ŞİKAYETLERİ ARTIYOR

Yapılan çalışmalar son on yıl içinde biyolojik cinsiyetinden dolayı rahatsızlık -cinsiyet hoşnutsuzluğu- şikayetiyle hastanelere başvuranların sayısının hızla arttığını gösteriyor.

Buna karşılık bu grup hastaların doğurganlıklarının korunması konusundaki uygulamalar genel uygulamanın gerisinde kalıyor.

İKİLEMDE KALIYORLAR

Hormon tedavisi veya ameliyatla cinsiyet hoşnutsuzluğunu gidermeye girişenlerin şu anda genellikle doğurganlıklarını kaybetmeyi kabullenmesi gerekiyor.

Britanya Doğurganlık Derneği yumurtaların, embriyonların ya da yumurtalık dokusunun dondurulması yoluyla transların da ilerde, kendileri hamile kalarak ya da taşıyıcılık yoluyla biyolojik olarak kendi özelliklerini taşıyacak çocuk sahibi olma fırsatına sahip olabileceğini vurguluyor.

Derneğin bu konuda yayınladığı yeni ilkeler Human Fertility isimli dergide yayımlandı.

KANSER HASTALARININ DOĞURGANLIĞI ETKİLENİYOR

Doğurganlığı koruma tedavisi, döllenmemiş yumurtalar ve embriyon ile yumurtalık dokusunun sonradan kullanılmak üzere dondurularak saklanmasını içeriyor.

Şu anda NHS bakımından belirleyici kuralları koyan Ulusal Sağlık ve Bakım Enstitüsü rehberinde bu tedavi konusunda sadece kemoterapi ve ışın tedavisi gören kanser hastaları örnek veriliyor.

Britanya'nın tamamında her yıl 15 ila 39 yaş arasında 7 bin kadına kanser teşhisi konuyor ve çoğu doğurganlığını etkileyecek tedaviler görüyorlar.

PAHALI BİR İŞLEM

Bu kadınların bir kaç bininin doğurganlığı koruma tedavisi talep ettiği düşünülüyor. Bir kişinin yumurtaları ve embriyonların dondurulması 5 bin sterline, bir yıl muhafaza edilmesi ise 300 sterline maloluyor.

BBC

Britanya Komik - İlginç Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title