Haberler

"Ambalaj Atıklarının Kontrolü" Konulu Seminer

Çevko Yerel Yönetimler Bölüm Müdürü Cezmi Neyim, "Ambalaj Atıklarının Ayrılaştırılarak Toplanması ve Geri Dönüştürülmesi Halinde Milyarlarca Dolar Tasarruf Sağlanacak" Dedi.

ÇEVKO Yerel Yönetimler Bölüm Müdürü Cezmi Neyim, "Ambalaj atıklarının ayrılaştırılarak toplanması ve geri dönüştürülmesi halinde milyarlarca dolar tasarruf sağlanacak" dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Ambalaj Atıklarının Kontrolü" konulu seminerde konuşan Cezmi Neyim, 'Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği' kapsamında artık vatandaşların çöplerini cam, ambalaj ve evsel atık olarak ayrıştırması gerektiğini vurguladı ve bu sistemin uygulanması halinde Türkiye'de milyarlarca dolarlık tasarruf sağlanacağını söyledi.

Türkiye'de bir kişinin yılda 187 kilogram evsel atık ürettiğini belirten Neyim, belediyelerin topladıkları yıllık çöp miktarının ise 20 milyon tonu geçtiğini ifade etti. 20 milyon ton çöpün içerinde 4 milyon ton geri kazanılabilir atığın bulunduğunu söyleyen Neyim, bu geri dönüştürülebilen atığın ancak 1 milyon tonunun geri dönüştürülebildiğini belirterek, "Geri kazanım çok ciddi bir sektör, yılda 1 milyon ton geri kazanım yapılıyor. Ancak son derece sağlıksız, verimsiz ve kayıt dışı bir geri dönüşüm var. Türkiye'de geri dönüşüm şu anda toplayıcılar ve vahşi çöp depolarında yapılan ayrıştırmadan ibaret. Bu ayrıştırma da son derece sağlıksız, verimsiz ve kayıt dışı olarak yapılıyor. Kayıtlarda gözüken geri dönüşüm ise sadece 100-200 bin ton olarak biliniyor" dedi.

Türkiye'de çöp ayrıştırmanın İstanbul Kadıköy, Pendik, Batıköy, Zeytinburnu ilçelerinde Bursa'nın yüzde 35'inde, İzmir'in tüm ilçe ve merkez belediyelerinde belli noktalarda uygulandığını belirten Neyim, "Manisa, Yalova, Balıkesir, Ankara, Antalya, Konya olmak üzere Türkiye'de toplam 4 milyon hanede çöp ayrıştırması yapılıyor. Tüm Türkiye'yi kapsayan yeni yönetmelikle birlikte Gaziantepli vatandaşlar da çöplerini ayrıştırarak geri dönüşümü yapılabilen cam ve ambalajlarını ayrı ayrı poşetleyecek" diye konuştu.

ÇEVKO Yerel Yönetimler Bölüm Müdürü Cezmi Neyim, belediyelerin sorumluluğunda yürütülecek Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'nin çöp depolama tesislerinin ömrünü uzatması gibi birçok açıdan büyük miktarlarda tasarruf sağlayacağını ve çevreye büyük katkılarının olacağını söyledi. Neyim, "30-40 milyon dolara yapılan bir çöp depolama tesisinin ömrünün 5 sene uzatılması bile milyon dolar tasarruf sağlayacaktır. Ayrıca sistem çöp toplama operasyonunda tasarruf sağlıyor. Marmaris'ten örnek vermek gerekirse, sadece 1.5 yılda çöp toplama operasyonunun iyileştirilmesiyle 800 bin dolar tasarruf sağlandı" açıklamasını yaptı.

Belediye Meclis Salonu'nda yapılan seminere, işletmelerden ve resmi kurumlardan temsilciler katıldı.

(SMR-OÇ-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title