Haberler

Amazon Yağmur Ormanlarında Tahribat Oranı Düştü

Güncelleme:

Brezilya'nın Amazon yağmur ormanlarındaki tahribat oranı, son 24 yıldaki en alt seviyeye düştü.

Brezilya'nın Amazon yağmur ormanlarındaki tahribat oranı, son 24 yıldaki en alt seviyeye düştü.

Brezilya Uzay Araştırmaları Ulusal Enstitüsü, Amazon yağmur ormanlarındaki tahribat seviyesinin, ölçümlerin başladığı 1988 yılından bu yana, en düşük seviyede olduğunu açıkladı.

Uzay enstitüsünden yapılan açıklamada ayrıca son rakamların, Brezilya'nın 1990'daki tahribat seviyesini 2020 yılına gelindiğinde yüzde 80 oranında azaltmış olma hedefine çok yaklaştığı ve bu kapsamda 2012'nin Temmuz ayında tahribatın yüzde 76,35 oranında azaldığı belirtildi.

Çevre Bakanı Izabella Teixeira, düzenlenen basın toplantısında, uydu görüntülerinin Amazon yağmur ormanlarındaki 2011 yılının Ağustos ayı ve 2012 yılının Temmuz ayı arasındaki tahribatın 4 bin 656 kilometrekare olduğunu ve bu durumun geçen yılki 6 bin 418 kilometrekarelik tahribattan yüzde 27 oranında azalma yaşandığını gösterdiğini söyledi. Rakamlardaki yanılma payının ise yüzde 10 olduğu belirtildi.

Teixeira ayrıca "dünyanın akciğeri" sayılan Amazon yağmur ormanlarının yüzde 63'üne tekabül eden 6,1 milyon kilometrekarelik bölümü sınırlarında bulunduran Brezilya'da, gelecek yıl yasadışı ağaç kesme ve ormanlık araziyi yakarak tarla açma faaliyetlerini belirlemek ve para cezası uygulamak için uydu görüntüleme teknolojisi kullanmaya başlanacağını kaydetti.

Brezilya'daki çevre koruma derneği İbima'nın yöneticisi George Pinto ise gazetecilere yaptığı açıklamada, tahribattaki düşüşün arkasında, çevre yasalarının daha iyi uygulanması ve gelişmiş izleme teknolojilerinin olduğunu söyledi.

Pinto ayrıca 12 aylık dönemde, 2 bin metrekarelik alanda yasadışı kesilen ağaçların ele geçirildiğini ve el koyulan kerestelerin ihaleyle satıldığını, kazanılan paranın çevre koruma programları için kullanıldığını ifade etti.

Muhabir: Tutku Şenen / Alp Ertunga Karaca / AP

Yayıncı: Murat Taydaş - BRASİLİA

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title