Haberler

Amasya: Türkiye Kayıt Altına Alınıyor

Amasya'da, Türkiye İstatistik Kurumu yetkilileri tarafından, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi çalışmaları öncesinde kaymakam ve Belediye Başkanları'na bilgi verildi.

Amasya'da, Türkiye İstatistik Kurumu yetkilileri tarafından, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi çalışmaları öncesinde kaymakam ve Belediye Başkanları'na bilgi verildi.

Valilik Toplantı Salonu'nda yapılan bilgilendirme toplantısına, Vali Celaleddin Lekesiz, Belediye Başkanı İsmet Özarslan, Merzifon, Suluova, Taşova, Göynücek, Gümüşhacıköy, Hamamözü İlçeleri Kaymakamları, İlçe ve Belde Belediye Başkanları'nın yanı sıra Türkiye İstatistik Kurumu Samsun Bölge Müdürü Harun Çiçek katıldı. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi hakkında yapılacak çalışmalar, sistemin faydaları ve sistemin çalışması hakkında katılımcılara bilgiler verilirken Vali Celaleddin Lekesiz, istenilen süre içerisinde yapılacak çalışmaların bitirilmesi için kaymakamlara talimat verdi.

Yeni kayıt sistemi gelecek kolaylıklar hakkında konuşan Vali Celaleddin Lekesiz, "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nde, nüfus ve konut değişimini canlı ve güncel takip edebilecek bir kayıt sistemi oluşturulacaktır. Bu modern sistemle getirilen önemli yenilik adreslerin kayıt edilmesi ve binaların numaralandırılmasına ilişkin düzenlemelerdir. Şimdiye kadar adreslerin ve binaların numaralandırılmasında standart bir uygulamanın olmaması, kimlik ve adres bilgileri arasındaki uyumsuzluk, düzenli işleyen bir adres ve kayıt numaralama sisteminin kurulmasını maalesef engellemiştir. Adresleri standartlandıracak ve adres karmaşasına son verecek bu çalışmalar kapsamında mahalle ayrıntısından tüm cadde, sokak ve binaların iç kapı numaraları dahil olmak üzere tüm adreslerin kayıt edileceği Ulusal Adres Veri Tabanı, kullanılan tüm çalışmalarda kamu hayatı için temel altyapıyı oluşturacaktır. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nin kurulması için gerekli yasal ve teknik altyapı ilgili kurumlar tarafından bitirildi. Konuyla ilgili ön hazırlık çalışmaları 2 yıldır yapılmaktadır. Bu hazırlıklar kapsamında Türkiye İstatistik Kurumu, geçen 2 yıl içerisinde yabancı ülkelerdeki benzer sistem ve uygulamaları inceledi, sistemin kuruluş aşamasında uygulanabilecek değişik yöntemleri denemek üzere 2005 Mayıs ayından beri ülkemizin 26 noktasında pilot çalışmaları gerçekleştirdi ve bilgisayar yazılımlarını tamamladı. Bu proje yıllardır eleştiri konusu olan sokağa çıkma yasağı ile nüfus sayımı sistemini ortadan kaldıracak, mükerrerlik veya karışıklık riski olmayacak, sadece adres ve nüfusun sağlıklı tespitini sağlamakla kalmayacak, vatandaşlarımızın bürokratik işlemlerini daha kolay yapmalarına, kamu kurum ve kuruluşlarının daha etkin ve verimli çalışmasına, özel sektöründe adrese yönelik çalışmalarında işlem maliyetini düşürecek önemli ve büyük bir projedir" dedi.

Yeni sistemle adres değişikliği konusunda cezai yaptırımlar olduğuna dikkat çeken Türkiye İstatistik Kurumu Samsun Bölge Müdürü Harun Çiçek, kayıtların yapılması ve sistemin hayata geçmesinden sonra adres değişikliği yapan vatandaşların yaptıkları değişiklikleri 20 iş günü içerisinde Nüfus Müdürlüğü'ne bildirmemeleri durumunda 250 YTL ile 500 YTL arasında cezai işleme maruz kalacaklarını, yanlış beyanda bulananların ise 6 aydan 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılanabileceklerini söyledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title