Haberler

Amasya Tarihi

Amasya'da, 1869 Yılında Doğan ve 70 Yıllık Hayatının 30 Yılını Amasya'nın Tarihini Yazmaya Adayan Tarihçi Abdizade Hüseyin Hüsameddin Efendi'nin 83 Yıl Önceki Vasiyeti Yerine Getirildi.

Amasya'da, 1869 yılında doğan ve 70 yıllık hayatının 30 yılını Amasya'nın tarihini yazmaya adayan tarihçi Abdizade Hüseyin Hüsameddin Efendi'nin 83 yıl önceki vasiyeti yerine getirildi.

Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde Amasya tarihini yazmaya başlayan ve hayatının en önemli yıllarını bu uğurda harcayan Hüseyin Hüsameddin Efendi'nin kaleme aldığı 12 ciltlik (Amasya Tarihi) isimli kitabın 5 cildi vasiyet ettiği tarihten 83 yıl sonra basılabildi. Hüseyin Hüsameddin Efendi'nin sağlığında imkansızlıklar yüzünden bastıramadığı, Atatürk'ün, "Amasya adı altında gerçek Türk tarihidir. Varlığımızın emin kaynakları Amasya Tarihi'ndedir" dediği eserin günümüz araştırmacılarına önemli bir kaynak oluşturulacağı belirtiliyor. 5 cildi basılan eserin geri kalan ciltlerinin de bu sene içerisinde basımının yapılacağı belirtildi.

"Amasya Tarihi" isimli kitabın basılan 5 cildi düzenlenen kokteyl ile tanıtılırken, Vali Celaleddin Lekesiz, Belediye Başkanı İsmet Özarslan, kentin önde gelen isimleri ve kitabın basımında emeği olan araştırmacı yazar Hüseyin Menç ve kitabın günümüz Türkçe'sine çevirisini yapan İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mesut Aydın katıldı. Amasya Oteli'nde yapılan kokteyle katılan davetliler, salonun girişinde mehter takımıyla karşılandı.

1869 yılında Amasya'da doğan, Amasya tarihi konusunda yaptığı araştırmalarla bilinen ve Amasya'nın kuruluşundan 1900'lü yılların sonlarına kadar olan zamanı kaleme alan yazar Hüseyin Hüsameddin Efendi'nin 7 bin 500 yılı anlatan eserleri ile hem Amasya tarihine hem de Türk tarihine önemli derecede ışık tuttuğu, yazarın toplam 12 ciltten oluşan Amasya Tarihi isimli eserlerini miras olarak bıraktığı belirtiliyor.

Hüseyin Menç, yaptığı açıklamada, "Amasya tarihi yazarı Hüseyin Hüsameddin Efendi'nin hayatı boyunca kaleme aldığı 12 ciltlik Amasya Tarihi isimli kitabın ilk 5 cildi belediye tarafından bastırıldı ve okurlara sunuldu. 1912 yılında başlamış Amasya Tarihi'nin baskıları 1935 yılına kadar devam etmiş, fakat bitirilememişti. Amasya Belediyesi'nin yaptığı çalışmalarla Amasya Tarihi artık tamamlanmış olacak" dedi.

Ölmeden 15 yıl önce bir vasiyet hazırlayan Hüseyin Hüsameddin'in vasiyetinde kitabı hakkında, "Amasyalılar, emin olunuz ki, ben ölürsem bastıramadığım ciltler de benimle beraber mezara gidecektir. Hak-ı fenaya gömülecek yalnız benim ceddim ve 30 senelik emeklerim değildir, memleketinizin tarihini size bildirecek muazzam bir eserdir" şeklinde bahsettiği belirtiliyor.

1979 yılında telif hakları Amasya Belediyesi tarafından satın alınan eserin bu zamana kadar sadece bir cildinin basılabildiğini, tamamını bastırmak için yola çıktıklarını ve kitabın 1. cildi dahil 5 cildini bastırarak Amasya ve Türk tarihine önemli bir katkıda bulunduklarını belirten Belediye Başkanı İsmet Özarslan, "Biz bugün bir vasiyeti yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz, gururluyuz. Hüseyin Hüsameddin'in ruhu şad olsun. Amasya Tarihi çok önemli, tüm tarihçiler bu kitabı dört gözle bekliyordu, bizde bu kitabı bastırmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

Tarihi olmayan milletlerin hafızası olmayan insanlara benzediğini belirten Vali Celaleddin Lekesiz, şöyle konuştu: "Dünü bilmezsek bugünü anlayamayız, bugünü anlayamazsak yarınla ilgili geleceğimizi göremeyiz, inşa edemeyiz, dünden bugüne intikal eden hamleleri de anlamakta güçlük çekeriz. Geleceğimizle ilgili her alanda tasarımlar, tasarlamalar, çalışmalar, planlamalar yapabilmek için tarihi bilmemiz gerekiyor." Belediye Başkanı İsmet Özarslan, kokteylin sonunda katılımcılara Amasya Tarihi'nin basılan 5 cildini hediye etti.

(DY-SA-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title