Haberler

Amasya: Amasya, Dünya Kiraz Üretiminde Söz Sahibi

Amasya Tarım İl Müdürü Ahmet Millici, Amasya'nın dünya kiraz üretiminde yüzde 1'lik bir paya sahip olduğunu belirtti.

Amasya Tarım İl Müdürü Ahmet Millici, Amasya'nın dünya kiraz üretiminde yüzde 1'lik bir paya sahip olduğunu belirtti.

Amasya'da kiraz, şeftali, elma ve kuru soğan ürünleri ile ilgili Acil Eylem Planları'nın hazırlandığını belirten Tarım İl Müdürü Ahmet Millici, başta Özel İdare Müdürlüğü olmak üzere çeşitli kaynaklar ile geliştirilecek projeler ile halen ihraca uygun kiraz üretimini orta vadede yüzde 15'ten yüzde 35'e, şeftali üretimini yüzde 35'ten yüzde 50'ye, elma üretimini de yüzde 4'ten yüzde 20'ye çıkartacaklarını açıkladı.

Amasya'da 2005 yılı içerisinde 20 milyon YTL değerinde 26 bin 231 ton kiraz üretildiğini, kirazdan elde edilen gelirin tarımsal gelir içerisinde yüzde 3'lük bir paya sahip olduğunu söyleyen Ahmet Millici, "Dünya kiraz üretimi ortalama 1 milyon 800 bin ton, Türkiye'deki üretim miktarı ise 250 bin ton civarında gerçekleşmektedir. Dünya kiraz üretiminde ülkemiz yüzde 13'lük pay ile ilk sırada yer almaktadır. Amasya ise kiraz üretimi bakımından Türkiye'de yüzde 7'lik, dünya üretiminde ise yüzde 1'lik bir paya sahiptir" dedi.

Amasya'nın Türkiye şeftali üretiminde yüzde 3,1 ile 10. sırada, erik üretiminde yüzde 4 ile 17. sırada, bamya üretiminde yüzde 3,5 ile 8. sırada yer aldığını açıklayan Millici, Türkiye'de kuru soğan deyince akla gelen İllerin başında gelen Amasya'da Türkiye kuru soğan üretiminin yüzde 15'inin gerçekleştirildiğini ve Türkiye'de ilk sırayı Ankara ile birlikte paylaştığını söyledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title