Haberler

Altında "Ayı Piyasasının'' sonuna mı gelindi?

Güncelleme:

ALB Forex Araştırma Müdürü Kenan Çınar, altın fiyatlarındaki hareketliliği değerlendirdi.

İşte Kenan Çınar'ın yazısı:

Son zamanlarda peş peşe rekorlar kıran gram altın 2016 başından beri yatırımcısına en çok kazandıran finansal enstrüman oldu. Gram altın beş ay gibi kısa bir zamanda % 21.7 yükselirken, ons altında % 19.9 artış meydana geldi. Aynı dönemde BİST 100'ün getirisi % 7.6 iken Dolardaki getiri % 1.7 ile sınırlı kaldı. Gram altın tarihi zirve seviyelerine yakın bir bölgede hareket ederken ons altın son 5 yıldır içinde bulunduğu ayı piyasasından çıkmak üzere.

Yıla Çin kaynaklı riskler nedeniyle endişeli başlayan finansal piyasalarda Avrupa bankalarına ilişkin kaygılar ve gerileyen petrol fiyatları nedeniyle oluşan deflasyon sarmalı küçük çaplı bir panik havasına neden oldu. Finansal risklerin artması nedeniyle FED'in 2016 yılında seri faiz artışına gidemeyeceğini gören mali piyasalar dolar tarafında satış yönünde, altın tarafında ise alış yönünde konumlandılar.

Son 3 yılda FED'in normalleşme politikalarına paralel Dolarda yukarı yönlü bir trend oluşurken aynı dönemde küresel talepte yaşanan zayıflamanın da etkisiyle dünya genelinde emtia ve metal fiyatları aşağı yönde baskılandı.

2008 krizi sonrası FED ve diğer önde gelen küresel merkez bankalarınca uygulanan genişleyici para politikaları ile birlikte parıltısı artan altın 2008 yılında 669 dolar seviyesinde başlattığı yukarı yönlü hareketini 2011 yılına kadar sürdürerek 1900 seviyesini gördü. Söz konusu dönemde % 181'lik yükseliş kaydeden altın FED'in 2012 yılında duyurduğu para politikasında normalleşmeye gidileceği yönündeki beyanı sonrası 4 yıl boyunca gerileyen altın dolar karşısında 1050 seviyelerine kadar düştü. Bu süreçte ABD doları ile zıt yönde hareket eden altın Eylül 2012 ve Ocak 2016 arasında % 41 değer kaybederek 1801 seviyesinden 1059 seviyesine kadar geriledi.

Yıla hızlı bir yükselişle başlangıç yapan ons altın her ne kadar 1300 seviyesini görmüş olsa da şubat ayından itibaren defalarca denediği 1280 direnci üzerinde kalıcı kapanış yapmayı başaramadı. Diğer yandan gram altın Türk Lirası domine olması nedeniyle nerdeyse her gün yeni bir tarihi zirve yapmakta. Beş ay gibi kısa bir zamanda % 20'ye yakın primlenen altın ons bazında 1300 seviyesi kalıcı olarak aşılmadıkça yılın geri kalanında elde ettiği kazançları korumaya çalışacak.

1280 direnci ve 1266 noktasında bulunan 20 günlük hareketli ortalama desteği arasında konsolide olan ons altın için kısa vadede yatay/oynak seyrin sürmesi en muhtemel senaryo olarak öne çıkarken orta vadede yönü jeopolitik gelişmeler ve FED'in atacağı adımlar belirleyecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title