Haberler

Altınbaş Davası'nda Karar:4 Emekli Polis, 8 Yıl 10 Ay Hapis Cezasına Çarptırıldı

Ankara-(geniş Metin) Gözaltındayken, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde İşkence Sonucu Yaşamını Yitiren Hacettepe Üniversitesi Öğrencisi Birtan Altınbaş'la İlgili Açılan Davada Karar Verildi. 4 Emekli Polis Memuru Sanık 8 Yıl 10 Ay 20'şer Gün Hapse Mahkum Edildi.

ANKARA-(GENİŞ METİN) Gözaltındayken, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde işkence sonucu yaşamını yitiren Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Birtan Altınbaş’la ilgili açılan davada karar verildi. 4 emekli polis memuru sanık 8 yıl 10 ay 20'şer gün hapse mahkum edildi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın bugünkü duruşmasına, sanıklar İbrahim Dedeoğlu, Sadi Çaylı ve Hasan Cavit Orhan ile avukatlar katıldı.Müdahil avukatı Oya Aydın, sanıkların, müvekkili Nazmiye Altınbaş'ın oğlu Birtan Altınbaş'ın "işkence ile ölümüne neden olduklarını" iddiasını yineledi. Avukat Aydın, sanık polislerin ceza almaları halinde, tutuklanmalarını talep etti.Cumhuriyet Savcısı Günay Serap Yüksel, daha önceki mütalaasını tekrarlayarak, bu doğrultuda sanıkların cezalandırılmasını talep etti.

-SANIK AVUKATLARI-

Sanık İbrahim Dedeoğlu'nun avukatları ise "işkence yapıldığı iddia edilen olay" sırasında Sol Terör Grup Amiri olduğunu ve maktulün sorgusunda yer almadığını savundular. Beraat talebinde bulunan avukatlar, müvekkillerinin, ceza alması halinde ise denetim görevini yapmadığı gerekçesiyle "görevi kötüye kullanma" suçundan cezalandırılmasını talep ettiler.

Sanıklar Sadi Çaylı ve Süleyman Sinkil'in avukatı Mehmet Ener de Çaylı'nın, olaya karışmadığını, sadece yer gösterme sırasında görevli olduğunu, Sinkil'in ise Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanununa göre görevini yaptığını savundu. Avukat Ener, her iki sanığın da suçsuz olduğunu iddia ederek, beraat talebinde bulundu.

Sanık Hasan Cavit Orhan'ın avukatı Mehmet Emin Bağcı, müvekkilinin, yer gösterme sırasında çevre güvenliğinin alınması görevinde bulunduğunu, Birtan Altınbaş'ın gözaltına alınması sırasında ise Balgat semti 100. Yıl mahallesinde sürdürülen bir operasyonda görevli olduğunu kaydetti.

Hasan Cavit Orhan ise özel harekatçı olarak görev yaptığını, bu nedenle operasyoncu olduğunu ve hiçbir zaman sorgulamalara katılmadığını öne sürdü. Orhan, suçsuz olduğunu iddia ederek, beraatını talep etti.Duruşmaya katılan ve son sözleri sorulan diğer sanıklar İbrahim Dedeoğlu ve Sadi Çaylı da suçsuz oldukların öne sürerek, beraat talebinde bulundular.

-4 SANIĞA CEZA-

Mahkeme Başkanı Yılmaz Çapalı, sanıklar İbrahim Dedeoğlu, Sadi Çaylı, Hasan Cavit Orhan ve Süleyman Sinkil'e, 765 Sayılı Türk Ceza Kanununun 452/1. maddesinde yer alan "kastı aşan adam öldürme" suçundan 8 yıl hapis cezası verdi. Bu suçun "işkence ile işlendiği" gerekçesiyle aynı kanunun 243/2. maddesi gereğince cezaları 3'te bir oranında artıran mahkeme, cezayı 10 yıl 8 aya çıkardı.

Mahkeme Başkanı Çapalı, sanıkların duruşmalar sırasındaki iyi hallerini de göz önünde bulundurarak, bu cezayı 6'da bir oranında indirdiklerini açıkladı. Buna göre, 4 sanık, 8 yıl 10 ay 20'şer gün hapis cezasına çarptırıldı.

Sanıklar hakkındaki tutuklama istemini reddeden mahkeme heyeti, 4 sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirdi.

-YARGITAY 4 YIL 5 AY 10'AR GÜN HAPİS KARARINI BOZMUŞTU-

Ankara'da, 1991 yılında gözaltında işkence sonucu öldürülen Birtan Altınbaş'ın davası İçişleri Bakanlığı'nın polisler hakkında uzun süre soruşturma izni vermemesi nedeniyle ancak 1998'de açılabilmişti. Ankara 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada emekli polis memuru sanıklar İbrahim Dedeoğlu, Sadi Çaylı, Süleyman Sinkil ve Hasan Cavit Orhan 4 yıl 5 ay 10'ar gün hapse mahkûm edilmişti ancak Yargıtay, kararı, "sanıkların, suçu birlikte ve doğrudan ika ve icra ettikleri eylemde, TCK'nın 463. maddesini uygulama yeri bulunmadığı" gerekçesiyle sanıkların aleyhine bozmuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title