Haberler

Altın Safran Belgesel Film Festivali Başladı

Güncelleme:

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde düzenlenen "13. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali"nin açılış meşalesi törenle yakıldı.

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde düzenlenen ve Anadolu Ajansı'nın (AA) basın sponsoru olduğu "13. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali"nin açılış meşalesi törenle yakıldı.

Festival kapsamında, Köyiçi Meydanı'nda fotoğraf sanatçısı Cemil Belder'in

"Gülümse Safranbolu Çekiyorum" isimli resim sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Açılışın ardından, protokol üyeleri, vatandaşlar ve öğrencilerin katılımıyla Köyiçi Meydanı'ndan Misak-ı Milli Meydanı'na kadar kortej yürüyüşü gerçekleştirildi.

Karabük Vali Vekili Abidin Ünsal, Misak-ı Milli Meydanı'ndaki açılış töreninde yaptığı konuşmada, belgesel filmlerin gerçeği yansıtan, zamanın ruhunu ve tarihin gerçekliğini geçmişten bugüne ve bugünden yarına taşıyan filmler olduğunu söyledi.

Bu açıdan belgesel filmleri önemsediklerini aktaran Ünsal, "Belgesel filmler, kültürlerarası geçişi ve yakınlaşmayı sağlamaları açısından, önem arz etmektedir. Bu film festivalinin Safranbolu'da düzenleniyor olması da ayrıca anlamlı. Tarihi dokusu, kültürel mirasıyla tam bir belgesel olma niteliği taşıyan Safranbolu'da bu film festivalinin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve bu festivalin burada yapılmasını sağlayanlara teşekkür ediyorum."

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy da ana teması "Kültürel Miras ve Korumacılık", alt teması "Ahşap İşçiliği ve Ahşap Kültürü" olan 13. Altın Safran Belgesel Film Festivali'nin hazırlık çalışmalarının bu yılın ocak ayında başladığını belirtti.

Ocak ayından bu yana büyük bir emek ve gayret sarf edildiğini ve saatlerce mesai harcandığını aktaran Aksoy, "Bütün bunlar Safranbolu'yu bir adım öne geçirebilmek, Safranbolu'nun değerlerini dünyaya tanıtabilme, Safranbolu'da kültürel miras ve korumacılığı, daha köklü nesillere kadar ulaştırabileceğimiz bir hale getirmektir" diye konuştu.

Bu yıl ki yarışmaya 86 filmin katıldığını ve jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda bunların arasından, "Türkiye'nin 2013 yılı belgesel Oscar filmlerinin" belirlediğini aktaran Aksoy, ödüllerin yarın akşam dağıtılacağını söyledi.

-"Bu sene ilk kez AA festivalimizin medya sponsoru oldu"-

Aksoy, festivali Türkiye'nin her tarafına tanıtmak amacıyla İstanbul'da mesai sarf edildiğini, ulusal televizyonlarda festivalin anlatıldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bu sene ilk kez AA festivalimizin medya sponsoru oldu. Yine bu sene festivalimizde uluslararası belgesel filmler gösterime sunuldu. Bu yıl festivalimizde eğlenceye yer verilmedi. Çünkü Türkiye'nin bir tarafı kan ağlıyor. Türkiye'nin gündeminde terör belası ve terör sebebiyle yavrularımızı feda ettiğimiz olaylar gündemde. Bunlara duyarsız kalmadık. Festivalimizin müzik kısmını, festivalin dışına aldık."

Aksoy, bu yıl festivale uluslararası katılımın "Sırbistan, Tataristan, Japonya, Makedonya, Fransa ve İtalya'dan" olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından festival meşalesini Karabük Vali Vekili Abidin Ünsal, AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan ve Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy birlikte yaktı.

Festival meşalesinin yakılmasının ardından, film galasında, yönetmen Süha Arın'ın "Tahtacı Fatma" isimli filmi gösterildi.

Galanın ardından Taşev'de Sırbistan yapımı "Old Mountain", Fransa yapımı

"A Thirsty World", Türk yapımları "Dünyayı Kurtarmaya Çalışanlar" ve "Metin Erksan'ın Tutkusu" adlı filmler gösterildi.

Muhabir: Sinan Özmüş

Yayıncı: Tarkan Demir - KARABÜK

Kaynak: AA / Yerel

Necdet Aksoy Safranbolu Karabük Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title