Haberler

Altın Portakal Film Festivalinde Dün ve Bugün

Güncelleme:

51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde dün, paneller günüydü.

Yapım Aşaması Platformu'nda proje sunumlarının gerçekleştirildiği toplantının ev sahibi Antalya Film Forum (AFF) kapsamında öğleden sonra da yapımcılar, sinemacının geleceğini masaya yatırdı. Festival programı kapsamında ise Akdeniz Üniversitesi'nde akademisyenler "Festival Turizmi"ni değerlendirdi. Akdeniz Üniversitesi'nin aynı gün ev sahipliği yaptığı bir diğer panelse Osman Şahin ve Çetin Tunca'nın katılımıyla gerçekleştirilen "Sinema ve Edebiyat İlişkisi" paneliydi.

"TOZ RUHU" SİNEMACI DAYANIŞMASININ SİMGESİ


Genç yönetmen Nesimi Yetik'in ilk uzun metrajı "Toz Ruhu", Yarışma Dışı gösterimde galasını yaptı ve film ekibi de seyirci karşısına çıktı. Apartman komşularından yola çıkarak yaptıkları film, finansmanı itibarıyla da 'sinemacı dayanışması'nın manzarası oldu. Yönetmen, çekimler sonrası paraları bittiğinde Onur Ünlü, Seren Yüce, Rıca Kocaoğlu gibi, bazılarıyla tanışmadığı, sinemacıların kimi kez ayni kimi kez de maddi yardımda bulunarak filmin tamamlanmasını sağladıklarını belirtti.

ULUSAL GALAYA ULUSLARARASI KONUK


Festivalin Ulusal Yarışma bölümünde galasını yapan, Derviş Zaim'in yönettiği "Balık" filminin galasına, ünlü İranlı sinemacı Abbas Kiarostami de katıldı. Tıklım tıklım dolu salondan büyük alkış alan usta yönetmenin, kapanış gecesinde Yaşam Boyu Onur Ödülü alacağını da hatırlatalım.

Gösterim sonrasındaysa yönetmen Derviş Zaim ve oyuncuları Rıza Sönmez ile küçük oyuncu Myroslava Kostyeva ile soruları cevapladı. İnsan hırsının tabiata verdiği zarara dikkat çeken film, seyircilerin soru ve yorumlarını da şekillendirdi. Gösterimin, 16 Ekim Dünya Çevre Günü'ne rastlaması ise herkes için hoş bir tesadüftü.

NERGİS ANNE'NİN ŞARKISINA HERKES EŞLİK ETTİ

Kısa filmleriyle tanınan Erol Mintaş'ın, Ulusal Yarışma'da yer alan ilk uzun metrajı da seyircinin yoğun ilgi gösterdiği gala gösterimiyle beyazperdedeydi. Köyünden göç edip yaşadığı İstanbul'a bir türlü alışamayan ve tek isteği, köyüne geri dönmek olan Nergis hanım ile iki kimlik arasında bocalayan öğretmen oğlu Ali'nin hikayesini anlatan "Annemin Şarkısı", hem gözyaşları hem de tebessümler eşliğinde izlendi. Film sonrası söyleşinin yıldızı ise Nergis hanımı canlandıran Zübeyde anneydi! Rahat ve doğal konuşması ile seyircilerden büyük alkış alan Zübeyde annenin, bunun ilk ve son oyunculuk denemesi olduğunu söylemesi ise salonda hayal kırıklığına yol açtı.


FESTİVALDE BUGÜN


ABBAS KİAROSTAMİ'DEN MASTERCLASS


İran sinemasının önde gelen isimlerinden Abbas Kiarostami, saat 14:00'te Su Otel Voda Salonu'nda bir masterclass gerçekleştirecek.

Dünya çapında pek çok yönetmene de ilham kaynağı olan usta yönetmen, "Yakın Plan", "Kirazın Tadı" ve "Rüzgar Bizi Sürükleyecek" gibi filmleriyle tanınıyor. İran'da 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği 1990 depremini fona yerleştiren Köker Üçlemesi pek çok Avrupa ülkesinde de gösterime girdi.

Sinemadan önce resim ve grafikle ilgilenen yönetmenin birçok kısa filmi ve belgeseli de bulunuyor. 79' devriminden sonra ülkesini terk etmeyen nadir sanatçılardan olan Kiarostami, kendisi gitmek yerine filmleriyle ününü dünyaya yaydı. Uluslararası arenada kendisinden ilk olarak, yönetmen Muhsin Mahmelbaf olarak tanıtan bir hırsızın gerçek hikayesini anlatan "Yakın Plan" (1990) filmiyle söz ettirdi. Filmden övgüyle söz edenler arasında Quentin Tarantino, Martin Scorsese, Werner Herzog, Jean-Luc Godard ve Nanni Moretti gibi isimler vardı.

Köker Üçlemesi'nin son filmi sayılan "Zeytin Ağaçları Altında" (1995) ise pek rastlanmadık bir şekilde Amerika'daki salonlarda ticari gösterime girdi. 1997'de "Kirazın Tadı" ile Cannes'da Altın Palmiye'yi kucaklayan Kiarostami, 1999'da "Rüzgar Bizi Sürükleyecek" ile de Venedik Film Festivali'nden 4 ödülle döndü.

Filmografisi boyunca yeni anlatım imkanlarını denemekten çekinmeyen yönetmen, "10" filminde Tahran sokaklarında arabasıyla dolaşan bir kadının, arabasına binen 10 yolcuyla diyaloglarına yer verdi. Bunu daha sonra da kendi üzerinde gerçekleştirdi: "10 on Ten" adlı filmde, film yapımı üzerine 10 ders verirken önceki filmlerini çektiği mekanlarda arabayla dolaşırken görüldü. Birleşmiş Milletler Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu'nun talebiyle Ugandalı yetimlere yardım amacıyla Uganda'da "ABC Afrika" adlı belgeseli çekti. Ken Loach ve Ermanno Ormi ile birlikte toplu taşıma araçlarındaki insanlara odaklanan "Tickets" filmini yönetti. 2000'lerle birlikte Kiarostami, farklı kültürlerden hikayelere odaklanmaya başladı. 2010'da Toscana'da çektiği ve başrollerinde Juliette Binoche ile William Shimell'in olduğu "Aslı Gibidir", bunun ilk örneği oldu. Ardındansa Tokyo'da geçen, 2012 yapımı "Sevmek Gibi" geldi.

Yönetmenin, çektiği fotoğraflardan oluşan ve 2006'da İstanbul'da da sergilenen "Kar ve Yol" isimli bir dizi çalışması da bulunuyor. Dingin ritmli filmlerinde hayat ve ölümü irdeleyen ve kimlik meselesini sorgulayan Kiarostami'nin Altın Palmiye'li başyapıtı "Kirazın Tadı" ise festival kapsamında "Onuruna" bölümünde yer alıyor.

BÜYÜK ÇELİŞKİ TARTIŞMAYA AÇILIYOR

"Sinema Filmleri mi, Televizyon Dizileri mi?" Soru çetrefil ve önemli. Cevabı ise bugün saat 10:00'da Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Olbia Salonu'nda Prof. Dr. Nurdan Akıner, Yrd. Doç. Dr. Mesut Aytekin ve Yrd. Doç. Dr. Ümit Sarı arayacak.

AFF'DEN VEDA


Bu yıl ilk kez, şemsiyesi altında hayata geçtiği festivale ve Türk sinemasına çok önemli katkılarda bulunan, ortak yapım ve proje geliştirme platformu AFF, bu akşam sona eriyor. Saat 19:00'da Su Otel'deki kapanış töreninde Pitching ve Work in Progress başlıkları altında desteklenmesine karar verilen projelere ödülleri verilecek.

SÖYLEŞİLER

Ulusal Yarışma Dışı Özel Gösterim programındaki "İçimdeki İnsan"ın galası, 13.00'te AKM Aspendos Salonu'nda. Film söyleşisi, gösterimin hemen ardından AKM Perge Salonu'nda. (İrfan Yalçın, Özden Yalçın, Atay Sözer, Aydın Sayman, Suavi Eren)

Altın Portakal adaylarından "İtirazım Var"ın söyleşisi, 16.00'da AKM Aspendos Salonu'daki gösterimin ardından AKM Perge Salonu'nda olacak. (Onur Ünlü, Serkan Keskin, Güler Ökten, Sırrı Süreyya Önder, Büşra Pekin, Hazal Kaya, Nadide Argun)

Uluslararası Yarışma filmlerinden "Macondo"nun söyleşisi, 18:00'de MİGROS AVM Salon 5'teki gösterimin ardından gerçekleştirilecek. (Sudabeh Mortezai, Oliver Neumann)

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması bölümünde yer alan filmlerden "Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku"nun söyleşisi, 21:00'de AKM Aspendos Salonu'ndaki gösteriminin ardından AKM Perge Salonu'nda gerçekleştirilecek. (Çiğdem Vitrinel, Derya Aşar)

Uluslararası Yarışma filmlerinden "Michael Jackson Anıtı"nın söyleşisi, 21:00'deki gösteriminin ardından MİGROS AVM Salon 5'te. (Natasa Tapuskovic)

Bir Ülkeye Bakış: İspanya bölümünde yer alan "Gözleri Kapalı Yaşam Daha Kolay" filminin söyleşisi, 21:45'te MİGROS AVM Salon 5'teki gösterimin ardından gerçekleştirilecek (Daniel Vilar)

Kaynak: Bültenler / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Antalya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title