Haberler

Alp Havacılık Helikopter İş Merkezi Tesisi Açılış Töreni

Başbakan Binali Yıldırım, "Uzay ve havacılık teknolojilerinden ülke kalkınması ve milli güvenliğin sağlanması, doğal kaynakların tespiti ve bunun halkın refahı için kullanılması adına Türkiye Uzay Ajansı'nı kurma kararı aldık.

Başbakan Binali Yıldırım, "Uzay ve havacılık teknolojilerinden ülke kalkınması ve milli güvenliğin sağlanması, doğal kaynakların tespiti ve bunun halkın refahı için kullanılması adına Türkiye Uzay Ajansı'nı kurma kararı aldık. Bu kararı da tasarı, taslak olarak Meclise gönderdik. Bu yasama döneminde inşallah Türkiye Uzay Ajansı da kurulmuş olacak." dedi.

Yıldırım, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde, Alp Havacılık Helikopter İş Merkezi Tesis Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, Türkiye Uzay Ajansı'nın kurulmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye Uzay Ajansıyla ilgili kanun tasarısı taslağının TBMM'ye gönderildiğini belirten Yıldırım, "Uzay ve havacılık teknolojilerinden ülke kalkınması ve milli güvenliğin sağlanması, doğal kaynakların tespiti ve bunun halkın refahı için kullanılması adına Türkiye Uzay Ajansı'nı kurma kararı aldık. Bu kararı da tasarı, taslak olarak Meclise gönderdik. Bu yasama döneminde inşallah Türkiye Uzay Ajansı da kurulmuş olacak." ifadesini kullandı.

Yıldırım, "F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi"ni hatırlatarak, bu projenin NATO ülkelerinin ortak projesi olduğuna işaret etti.

Söz konusu uçakların orta gövdesinin Amerika dışında TUSAŞ'ta yapılacağını vurgulayan Yıldırım, TUSAŞ'ın üretime başladığını bildirdi.

Silahlı ve silahsız insansız hava araçlarının yapımının sürdüğüne değinen Yıldırım, ülke güvenliği açısından insansız hava araçlarına ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekti.

Başbakan Yıldırım, İHA sistemlerinin taktik ve operatif sınıfta gelişmiş ülkelerle rekabet eder düzeye ulaştığını belirterek, Savunma Sanayii Müsteşarlığınca milli muharip uçağın tasarım çalışmalarının başlatıldığını dile getirdi.

Yıldırım, "HÜRKUŞ eğitim uçağı gerekli sertifikaları temin etti ve şu anda seri üretime başlamış durumdadır. Tamamen yerli tasarım, özgün helikopter çalışması da ilerliyor. Şu anda prototip çalışmaları devam ediyor." ifadesini kullandı.

Açılışı yapılan tesiste genel maksatlı helikopter imalatının gerçekleştirileceğine değinen Yıldırım, bu konuda da Savunma Sanayii Müsteşarlığı, TUSAŞ, Alp Havacılık ile Lockheed Martin firmalarının işbirliği yaptığını, böylece özel sektör ve kamu sektörü işbirliğinin yanı sıra küresel ortaklarla da işbirliği oluştuğunu belirtti.

"Yukarıda yanlış adımların atılmaması için katkı koymalısınız"

ABD'nin Türkiye'nin müttefiki olduğunu anımsatan Yıldırım, işbirliğinin sorgulandığı dönemlerin de var olduğuna dikkati çekti.

İşbirliğine, stratejik ortaklığa, müttefikliğe zarar verecek unsurların ortadan kaldırılması gerektiğine işaret eden Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bunun kararını verecek, bu adımı atacak Amerikan yönetimidir. Ancak sizler Amerika'nın lokomotifleri olarak, Amerika'nın teknolojisini, sanayisini, elindeki imkan ve kabiliyetleri sağlayan firmalar olarak bu güzel işbirliklerinin zarar görmemesi için elinizden gelen her türlü gayreti göstererek yukarıda yanlış adımların atılmaması için katkı koymalısınız. Bunu yaptığımız zaman, 15 Temmuz acısını bu ülkeye yaşatan alçaklara karşı Amerikan hükümetinin, yönetiminin bakışını değiştirdiğimiz zaman, Suriye'de DEAŞ'la mücadele ederken Türkiye'nin canını yakan, sivil insanlarına zarar veren ve Amerika'dan aldığı silahları bizim insanımıza çeviren bu terör güruhlarıyla ilişkileri sınırlandırdığı zaman Amerika'yla olan ilişkilerimiz daha gelişecek, sizin için sadece Türkiye'de değil, bütün bu coğrafyada çok daha kapsamlı bir işbirliğinin önü açılmış olacaktır."

Helikopter için gerekli bazı parçaların Alp Havacılık, Aselsan, TUSAŞ ve Lockheed Martin tarafından işbirliği içerisinde üretileceğini vurgulayan Yıldırım, "Burada yapılan ürün sadece bizim kuruluşlarımızın ihtiyacı için yapılmıyor. Aynı zamanda bölgemizde ve dünyada birçok ülkenin ihtiyacına da cevap verecek bir ürün olacak. Bu tesisler, bu iş için iftiharla söylüyoruz ki dünyada bir ilk. Bu kadar entegre, her şeyi bir arada. tertemiz, pırıl pırıl böyle bir tesis başka bir yerde yok." dedi.

Tesisin yapımında emeği geçenlere teşekkür eden Yıldırım, üretim sürecinde 180 mühendisle birlikte 800 personelin görev alacağını ve bu işin asıl gizli kahramanlarının genç Türk mühendisler olacağını bildirdi.

Başbakan Yıldırım, test süreçlerinin tamamlanmasının ardından seri üretime geçileceğini ve daha fazla istihdam sağlanacağını kaydetti.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Organize Sanayi Bölgesi Binali Yıldırım Eskişehir Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title