Haberler

Almanya Yarın AB Dönem Başkanlığını Devralıyor

AB'nin büyük ülkelerinden Almanya, Dönem Başkanlığını yarın Finlandiya'dan devralacak. Zorlu bir gündemin beklediği Almanya, altı ay sürecek başkanlığı sırasında Türkiye'nin AB süreci, Rusya ve Avrupa Anayasası gibi "dikenli sorunlar" ile boğuşacak. Almanya, ilk önemli sınavı, 22-23 Ocak'ta Kıbrıslı Türklerin izolasyonuna ilişkin kararın verileceği Genel İşleri Konseyi toplantısında verecek.

Almanya, yarın altı aylık Dönem Başkanlığını Finlandiya'dan devralacak. Ciddi sorunları çözmek için çaba gösterecek Almanya'nın gündeminde Türkiye'nin AB süreci, AB-Rusya ilişkileri, Fransa ve Hollanda'da reddedilen Avrupa Anayasası sorunu ile enerji paketi gibi "zor" dosyalar bulunuyor.

Türkiye dosyası için yoğun bir mesai yapan Finlandiya, Türkiye ile "liman krizi" önlemeyi amaçlayan girişimleri başarısız kalsa da Ankara'ya uygulanacak yaptırımlar konusunda 25 AB ülkesi arasında bir uzlaşı sağlayarak AB içerisinde ciddi bir sıkıntı yaşanmasını önledi. Finlandiya'nın yönetimindeki AB'de Türkiye konusunda sağlanan uzlaşıyı uygulatma görevini ise, Almanya yürütecek.

GENEL İŞLER KONSEYİ

Almanya, ilk önemli test 22-23 Ocak'ta toplanacak Genel İşler Konseyi'nde verecek. Finlandiya Dönem Başkanlığı'nda varılan uzlaşı uyarınca AB ülkeleri dışişleri bakanlarının söz konusu toplantıda, Annan Planı referandumunun hemen ardından söz verilen Kıbrıs Türklerin izolasyonunun kaldırılmasına ilişkin kararı almaları gerekiyor.

Bu çerçevede Avrupa Komisyonu'nca hazırlanan ancak şimdiye kadar Rumların muhalefeti nedeniyle hayata geçirilmeyen doğrudan ticaret tüzüğünün uygulanması üzerinde bir uzlaşı aranacak.

İzolasyona son erdirilmesi konusunda ortak bir zemin bulunup bulunmayacağı bilinmiyor. Türkiye ve Kıbrıslı Türkler açısından izolasyonun son bulması için KKTC'deki limanların AB ile doğrudan ticarete açılması gerekiyor. Oysa, Rumlar, ticaretin Rum limanları üzerinde yürütülmesinde ısrar ediyor. Almanya ise, izolasyonların kaldırılması için yoğun bir çaba göstermeye söz vermiş bulunuyor.

MÜZAKERE BAŞLIKLARI

Almanya'nın dönem başkanlığı sırasında Türkiye konusundaki uzlaşının diğer önemli unsurunun gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Limanlarını Rumları açmadığı için Türkiye'yi sekiz başlığı askıya alarak cezalandıran AB ülkeleri, müzakereye hazır dört başlıklardan biri "İşletmeler ve Sanayi Politikası"nda müzakerelerin başlatılmasına ise yeşil ışık yaktı.

Buna karşın, bu başlığa ilişkin fiili müzakerelerin ne zaman başlayacağı henüz netleşmedi. AB diplomatik kaynakları, bu konudaki prosedür nedeniyle müzakerelerin Mart ayından önce başlamasını beklemiyorlar. Ancak, AB çevrelerinde bu fasıldaki müzakerelere Türkiye'de tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçiminden önce start verilmesi gerektiği düşünülüyor.

Öte yandan, diğer üç başlığın Almanya Dönem Başkanlığı bitmeden açılıp açılmayacağı merak ediliyor. Berlin, bu konuda da çaba göstererek en az bir iki başlık daha açılmasını sağlamak istediğini ifade ediyor. Ancak, Almanya'daki iktidardaki koalisyonun Hıristiyan demokrat ve sosyal demokrat kanatları arasında Türkiye'ye ilişkin farklı yaklaşımların bu çabalarını etkilemesinden endişe ediliyor.

MGK UYARISI

Almanya'nın vereceği sınav, Türkiye-AB ilişkileri açısından büyük önem taşıdığı ifade ediliyor. Önümüzdeki altı ayda Rum engeli nedeniyle Kıbrıslı Türklerin izolasyonunun kaldırılamaması ve başka hiçbir başlığın açılamaması halinde Ankara'da ciddi bir rahatsızlık yaratacağı belirtiliyor. MGK'nın yılın son olağan toplantısına ilişkin açıklamada Kıbrıs gibi konuların Türkiye'nin üyelik sürecini engellememesi yönünde bir uyarıya ilk kez yer verildiğine dikkat çekiliyor. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title