Haberler

Almanya'nın AB Dönem Başkanı Olması

Alman Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Kurt Beck, Almanya'nın AB Dönem Başkanlığında, Türkiye İçin İzlenen AB Politikasına Sadık Kalınacağını Söyledi.

Alman Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Kurt Beck, Almanya'nın AB dönem başkanlığında, Türkiye için izlenen AB politikasına sadık kalınacağını söyledi.

Almanya'nın AB dönem başkanı olmasının, Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin değişikliklere yol açmayacağını ifade eden Alman Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Beck, Kıbrıs sorununun da çözüme kavuşması gerektiğini ifade etti. Beck, "Almanya'nın AB dönem başkanlığı sırasında şuana dek izlenen Türkiye-AB politikasına sadık kalınmalıdır, bunu da yapıyoruz. Bu yolda, Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinde ilerleme kaydetmesidir. Bildiğiniz gibi koalisyondan oluşan Alman hükümet ortakları arasında bu konuda farklı görüşler mevcut. Ancak bizim açık ve net olan bir anlaşmamız mevcut. O da, var olan Türkiye-AB siyasetinin devam etmesidir" dedi.

Kıbrıs konusunun AB sürecinde Türkiye'nin önünde engel teşkil etmemesini temenni ettiğini de ifade eden Beck, AB'den bu konuda açık bir politika beklediğini vurguladı. Beck, "Umudum, Kıbrıs probleminin, Türkiye'nin AB sürecine engel teşkil etmemesidir. Ben bu konuda vicdanlı, açık ve yapıcı bir AB dönem başkanlığı temenni ediyorum. Bence Kıbrıs konusunda somut ve hızlı bir çözüm için yoğun çaba sarf edilmeli. Çünkü AB içinde bölünmüş iki ayrı ülke mümkün olamaz. Açık bir pazar ve limanların boykotu birbiriyle örtüşmüyor ve kabul edilemez bir durumdur. Bu alanda Kıbrıs'ın yanı sıra Yunanistan'a da yükümlülükler düştüğünü biliyorum" diye konuştu.

Türkiye açısından da sağlıklı olanın limanlar konusunda daha esnek davranmak olduğunu kaydeden Beck, bununla Türkiye'nin dış dünyaya olumlu bir sinyal vereceğini vurguladı. Beck, "Türkiye limanları açmakla olumlu bir etki uyandırmış olacaktır. Kanımca izlenmesi gereken yol budur" diye konuştu.

Alman koalisyon hükümetinde Türkiye'nin AB üyeliği konusunda sorun yaşanmayacağına inandığını belirten Beck, "Almanya'daki Hıristiyan Birlik Partileri ve Sosyal Demokratlardan oluşan büyük koalisyon arasında Türkiye'nin AB üyeliği konusunda sorun yaşayacağımıza inanmıyorum. Çünkü Gerhard Schröder döneminde yapılan Türkiye'nin AB üyeliği politikasının devam etmesi yönünde bir koalisyon anlaşması yaptık. Başbakan Angela Merkel'in yoruma açık olan açıklamaları üzerine de Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ile konuştum. Bu konuda yeniden ortak bir yönlenme oluştuğu inancındayım. Sanıyorum bu çizgi kabul edilebilir bir durumdadır" şeklinde konuştu.

(SE-OYK-OYK-RO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title