Haberler

Almanya Federal Meclis'te Bütçe Görüşmesi

Başbakan Merkel: "Hiç şüphe yok ki Irak’taki Hristiyanların, Yezidilerin, Türkmenlerin ve diğer azınlıkların var oluşları tehlikede.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Irak'taki çatışmalarla ilgili, "Hiç şüphe yok ki Irak'taki Hristiyanların, Yezidilerin, Türkmenlerin ve diğer azınlıkların var oluşları tehlikede. Bunun için birçok ülkenin birlik içinde buna karşı durması önemli" dedi.

Merkel, Federal Meclis'te bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, Suriye'deki iç savaşın yaklaşık 200 bin kişinin hayatına mal olduğunu ve milyonlarca insanı mülteci konumuna düşürdüğünü söyledi.

Bununla Ürdün ve Lübnan gibi ülkeleri istikrarsızlaşma tehdidi ile karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Merkel, söz konusu iç savaşın Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünü  ortaya çıkardığına işaret etti.

"Bu, tüm bölge için ve bu bölgenin dışında ciddi güvenlik tehdidi oluşturuyor" diyen Merkel, "IŞİD'e karşı mücadelede, başka düşüncelere baskı uygulamasına ve azınlıkları barbarlıkla yok etmeye karşı olanların birlikte ve kararlı olması gerekmektedir. Hiç şüphe yok ki Irak'taki Hristiyanların, Yezidilerin, Türkmenlerin ve diğer azınlıkların var oluşları tehlikede. Bunun için birçok ülkenin birlik içinde buna karşı durması önemli" ifadelerini kullandı.

Alman hükümetinin bundan dolayı kapsamlı yardım etmeye karar verdiğini, ilk etapta terörden kaçan insanların acılarını dindirmeye çalışmak istediklerini belirten Merkel, bunun için 50 milyon avro yardımı hazır tuttuklarını ve mülteciler için 180 ton yardımı Irak'ın kuzeyine gönderildiğine işaret etti.

Mültecilerin kış aylarını geçirmeleri için bu yardımları sürdüreceklerini ifade eden Merkel, bunun dışında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni (IKBY) askeri malzemelerle desteklemeye karar verdiklerini kaydetti.

IKBY'ye silah yardımı

Koruyucu yelek, kask, telsiz ve mayın arama cihazlarından oluşan ilk yardımı Erbil kentine gönderdiklerini hatırlatan Merkel, bu ay içinde diğer askeri malzemelerin bir kısmı da gönderileceğini bildirdi.

Bu konuda Irak merkezi hükümetin onayını aldıklarını, uluslararası partnerlerle de bu konuda  koordineli hareket ettiklerini ifade eden Merkel, "IŞİD ile mücadele bugünden yarına başarılı olmayacak. Bu zorlu uzun bir süre alacaktır. Bu mücadele ABD, Avrupa Birliği (AB) ve Arap bölgesinden bir çok partnerin birlikteliği ile sonunda başarılı olacaktır. Biz her dinden insanlar, aşırıcılara birlikte karşı çıkıyoruz" şeklinde konuştu.

Irak'ta istikrarın siyasi çözüm ile sağlanabileceğini vurgulayan Merkel, bunun için Irak'ta kurulan yeni hükümetin doğru yönde atılan ilk adım olduğunu belirtti.

Merkel,  Almanya'nın, tüm halk gruplarını içine alması konusunda Irak'taki yeni hükümeti destekleyeceğini ifade ederek, ancak bu şekilde siyasi çözüme ulaşabileceğini ve ülkeye istikrar getirebileceğini kaydetti.

- Ukrayna'daki gelişmeler

Konuşmasında Ukrayna'nın doğusundaki krize de değinen Merkel, Ukrayna'nın AB ile ortaklık ve serbest ticaret anlaşması yapmak istemesi konularında Rusya ile derin bir ihtilaf yaşandığını, Kırım'ın ilhak edildiğini ve Rusya'nın Ukrayna'daki ayrılıkçıları desteklediğini hatırlattı.

"Bu ihtilaf askeri olarak çözülmez" diyen Merkel, bu konuda AB'nin 28 ülkesinin ve ABD'nin ortak cevaplar bulacağını kaydetti.

Merkel, "Bir ülkenin toprak bütünlüğünün ihlal edilmesini ve istikrarsızlaştırılmasını kabul edemeyiz. Bundan dolayı  ekonomik yaptırımlar uyguluyoruz. Aynı zamanda ihtilafın diplomatik çözümü için çalışıyoruz. Müzakereler için kapı açık ve açık kalacak" şeklinde konuştu.

Rusya'ya karşı yeni yaptırımların AB tarafından kararlaştırıldığını ifade eden Merkel, Alman hükümeti olarak bu yeni yaptırımların açıklanmasını ve bu konuda yakında karar alınmasından yana olduklarını belirtti. Merkel, Rusya tarafından şartların yerine getirilmesi durumunda yaptırımları kaldıracak ilk ülke olacaklarını da kaydetti.

Ukrayna'da askeri faaliyetler bağlamında bir iyileşme olduğunu ancak Ukrayna hükümeti ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasındaki ateşkes anlaşmasının yerine getirilmesi konusunda belirsizliklerin sürdüğüne işaret etti.

"Yıllardan beri çabaladığımız gerçek oluyor"

Alman hükümetinin hazırladığı bütçe planı kapsamında yeni borç alınmayacağını ifade eden Merkel, "Yıllardan beri çabaladığımız gerçek oluyor" dedi.

Bundan dolayı hazırlanan yeni bütçe planının özel olduğunu vurgulayan Merkel, bunu başardıkları için gurur duyduklarını ifade etti.

Gelecek yıllarda da bütçe planlamasında yeni borç alınmamasının öngörüldüğüne işaret eden Merkel, bunun kuşaklar arası adalete en büyük katkı olduğunu kaydetti.

Gençler arasındaki işsizliği azaltmayı hedeflediklerini de belirten Merkel, gelecek dönemde dijitalleşme ve inovasyona ağırlık vereceklerini söyledi.

Sanayi devriminin şimdi başka türlü, büyüleyici bir şekilde gerçekleştiğini ifade eden Merkel,  bunun iş dünyasında da etkisi olacağını, orta ölçekli işletmelere bu gelişmeler konusunda eşlik edeceklerini belirtti.

Eşit hayat şartları için herkesin internet erişimi olması gerektiğini vurgulayan Merkel, tüm bölgeleri kaplayan saniyede 50 megabitlik internet hızını 2018 yılına kadar Almanya'ya geneline yaymak istediklerini kaydetti.

Merkel, Almanya'nın araştırma ve gelişme çalışmaları için bu yasama döneminde 9 milyar avro ayıracaklarını belirtti.

Almanya'ya gelen mülteciler

Avrupa'ya gelen mülteciler konusuna da değinen Merkel, Avrupa'ya ve Almaya gelen mültecilerin sayısının İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra en yüksek sayıya ulaştığını  ve bu konuda ihtiyatlı davranacaklarını ifade etti.

Almanya'da iltica talebinde bulunanların işlemlerinin kısalması gerektiğini vurgulayan Merkel,  bu bağlamda Federal Meclis'te Sırbistan, Makedonya ve Bosna Hersek'in güvenli ülkeler seviyesine aldıklarını  söyledi.

"En çok yardıma ihtiyaç duyanlara gerçekten nasıl yardım edebileceğimizi düşünmeliyiz" diyen Merkel,  2014'de iltica talebinde bulunanların yüzde 20'si söz konusu 3 ülkeden geldiğini ve bunların sadece yüzde 1'ine iltica hakkı verildiğini kaydetti.

Merkel, Avrupa genelinde ortak bir iltica politikasına ihtiyaç duyulduğunu, burada tüm ülkelerin birbirlerine destek vermeleri gerektiğini vurguladı.

Muhalefetten, hükümetin kararlarına tepki

Sol Parti Federal Meclis Grubu Başkanı Gregor Gysi de Alman hükümetinin Irak'ta Kürt yönetimine silah yardımında bulunmasını eleştirerek, "Irak'ta silahtan başka her şey eksik" dedi.

Silah yardımı yerine hiç kimseyi dışlamayan Irak'taki birlik hükümetinin desteklenebileceğini, insanı yardım yapılabileceğini ve birçok konuda başka şeyler düşünülebileceğini ifade eden Gysi, "Alman hükümetinin ilk aklına gelen silah göndermek. Bu saçma" ifadesini kullandı.

Gysi, uluslararası sorunların sadece Rusya ile çözülebileceğini, bu konuda Rusya'ya bağımlı olunduğunu ileri sürdü.

Ukrayna konusunda ihtilafın masada çözülmesini talep eden Gysi, NATO Zirvesi'nde alınan kararların sorunun çözümüne ters olduğunu belirtti.

NATO kararlarının Ukrayna konusunda gerilimi tırmandırdığını ifade eden Gysi, Rusya'ya uygulanan yaptırımların gereksiz olduğunu ve bunun Alman ekonomisi için ağır sonuçları olacağını kaydetti.

NSA'nın Almanya'daki casusluk faaliyetleri

ABD'nin Almanya'yı dinlemesi konusuna da değinen Gysi, "ABD'nin Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) halkı dinliyor ve siz buna karşı etkili bir şey yapmaya korkuyorsunuz" dedi.

Wiesbaden kentinde NSA için yüksek bir binanın yapıldığını savunan Gysi, Alman hükümetinin,  ABD'ye karşılıklı casusluk olmadan NSA'nın bu binaya giremeyeceğini söyleyemediğini kaydetti.

Yeşiller Partisi Federal  Meclis Grubu Başkanı Katrin Göring Eckardt ise Alman hükümetinin hazırladığı bütçeyi eleştirerek, hükümetin gelecek için yatırım yapmadığını savundu. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Angela Merkel Almanya Ukrayna Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title