Haberler

    Almanya Federal Meclis'i 100'ncü Yılda Kadınlar İçin Özel Oturum Yapacak

    ALMANYA'da 1919 yılında ilk kez kadınlar seçme ve seçilme hakkında kavuştu.

    ALMANYA'da 1919 yılında ilk kez kadınlar seçme ve seçilme hakkında kavuştu. Aradan tam 100 yıl geçti. Ancak Federal Meclis'teki kadın milletvekili sayısı erkek vekillere göre neredeyse 3'te 1 oranında. Federal Meclis Başkan Yardımcısı Thomas Oppermann, erkek milletvekili sayısına göre yüzde 30.7 olan kadın milletvekili sayısının yükselmesi için sistemin değişmesi gerektiğini söyledi.

    Küçük bir değişiklikle bile daha fazla kadın milletvekilinin meclise girebileceğini belirten Oppermann, "Seçmenler seçimlerde parti ve bölgelerindeki direkt adaylar için oy kullanıyor. Bu iki opsiyonu üçe çıkarmak gerekir. Seçim bölgeleri bir erkek bir de kadın aday koymalı. Seçmenler de bu iki aday arasında tercih kullanmalı. Böylece kadın milletvekili sayısı artabilir" dedi.

    SEÇİM BÖLGE SAYISI DA AZALMALI Almanya'da 1953 yılında yapılan düzenlemeyle seçmenler federal seçimlerde 299 seçim bölgesindeki direkt adaylara ve partilerin listelerine oy veriyor. Böylece partiler hem seçim bölgesinden hem de listeden milletvekili kazanabiliyor. Oppermann kadın milletvekili sayısını artırmak için bölge sayısının da düşürülmesini önerdi. Oppermann "Seçim bölgelerinde erkekler daha etkili. Bu nedenle direkt adaylar erkek ağırlıklı. 299 olan seçim bölge sayısını 240'a düşürürsek hem meclis küçülür hem de kadın oranı yükselir. Ben bu öneri dışında kadın sayısını mecliste artıracak bir yöntem bilmiyorum" dedi.

    HANGİ PARTİDE NE KADAR KADIN VEKİL VAR

    Federal Meclis'te 709 milletvekili bulunuyor. Bunların yüzde 69.3'ü erkek, yüzde 30.7'si de kadın. Meclisteki 6 parti içinde kadın milletvekili sayısı sadece Yeşiller ve Sol Parti'de erkek sayısından daha fazla. Diğer partilerde ağırlıklı olarak erkek milletvekilleri bulunuyor. Yeşiller'in 67 milletvekilinin 39'u kadın, 28'i erkek. Sol Parti'de 37 kadın milletvekiline karşın 32 erkek milletvekili var. SPD üyesi 153 milletvekili arasında kadınların sayısı 64. CDU/CSU'nun mecliste 246 milletvekili bulunuyor. Kadın milletvekili sayısı ise 49. 80 milletvekiliyle mecliste temsil edilen FDP üyesi kadın milletvekili sayı ise 19. En az kadın milletvekiline sahip parti olan aşırı sağcı AfD'nin 92 milletvekili arasında kadın sayısı sadece 10. Bir de bağımsız kadın milletvekili bulunuyor. 709 milletvekili arasında 219'u kadın, 490'ı erkek.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Milletvekili Almanya Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title