Haberler

Almanya'daki Bavyera Eyalet Seçimleri

Almanya'nın Bavyera eyaletinde yapılan seçimlerde hiçbir parti tek başına hükümeti kurmak için gerekli oyu alamazken Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) son 60 yılın en kötü sonucunu aldı.

Bavyera eyalet seçimlerinin geçici resmi sonuçları açıklandı. Buna göre, hiçbir parti tek başına hükümeti kurmak için gerekli oyu alamazken CSU son 60 yılın en kötü sonucunu elde etti.

Buna göre İçişleri Bakanı Horst Seehofer'in lideri olduğu Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) yüzde 37,2 oy aldı. Bir önceki seçime göre yüzde 10,5 oy kaybı yaşayan CSU tek başına hükümeti kuracak çoğunluğa ulaşamadı ve tarihi bir hezimete uğradı. Son 60 yılın en kötü sonucunu elde ettiği belirtilen CSU, 2013 seçimlerinde oyların yüzde 47,7'sini almıştı.

Geçici resmi sonuçlara göre, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 9,7, Yeşiller yüzde 17,5, Hür Demokrat Parti yüzde 5,1, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) yüzde 10,2 ve yerel bir parti olan Hür Seçmenler Partisi yüzde 11,6 oy aldı.

Sosyal Demokrat Parti bir önceki seçimlere göre yüzde 10,9 oy kaybıyla hezimet yaşayan diğer bir parti oldu.

Eyalette ilk kez 6 parti eyalet meclisine girmeye hak kazandı.

205 sandalyeden oluşan eyalet meclisinde CSU 85, SPD 22, Yeşiller 38, Hür Seçmenler 27, Almanya için Alternatif Partisi 22, Hür Demokratlar 11 sandalye aldı.

Aşırı sağcı AfD partisi de yüzde 11 oy alarak ilk kez meclise girmeyi başardı.

Seçimlere katılımın yüzde 72,5 olduğu, bunun da 1980'li yıllardan sonraki en yüksek oran olduğu ifade edildi.

Eyalet meclisinde tek başına iktidar olma ihtimalini kaybeden CSU'nun teorik olarak Yeşiller Partisi, Hür Seçmenler veya SPD ile koalisyon kurma seçenekleri bulunuyor.

Alman medyasındaki yorumlarda Almanya Başbakanı Angela Merkel'in genel başkanlığını yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Hür Seçmenler Partisi arasında koalisyon kurulmasının öngörüldüğü belirtiliyor.

Sonuçlar federal hükümeti de etkileyebilir

Bavyera'da 1954'ten bu yana yapılan tüm seçimlerden birinci çıkan ve 1958'den beri iktidarda bulunan CSU, 1958-1966 ve 2008-2013 dönemleri dışında eyalette hep tek başına hükümeti kurdu.

CSU, Almanya'da sadece Bavyera'da teşkilatlanarak sadece bu eyalette seçime katılıyor. CSU'nun kardeş partisi CDU ise Bavyera'daki seçimlerde yer almıyor.

Siyasi gözlemciler, federal düzeydeki koalisyon hükümetinde CDU ve SPD'nin yanında bulunan küçük ortak CSU'nun eyalet seçimlerindeki oy kaybının federal hükümeti de etkileyeceğine dikkati çekiyor.

CSU'nun tek başına iktidarı kaybetmesinin Berlin'de İçişleri Bakanlığı koltuğunda oturan partinin Genel Başkanı Horst Seehofer'i, ardından da federal hükümeti sarsacağından endişe ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Almanya Bavyera Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title