Haberler

Almanya'daki Başarılı Türkler Bir Kitapta Toplandı

Almanya'nın Bremen kentinde yaşayan fotoğraf sanatçısı ve yazar İlker Maga, Türkiye'den Almanya'ya emek göçünün 50. yılı vesilesiyle Almanya'yı bir uçtan bir uca dolaşarak tamamladığı "Toplumun Renkleri - Bir Almanya Röportajı" adlı kitabında Almanya'da başarılı olan Türkleri tanıttı.

Almanya'nın Bremen kentinde yaşayan fotoğraf sanatçısı ve yazar İlker Maga, Türkiye'den Almanya'ya emek göçünün 50. yılı vesilesiyle Almanya'yı bir uçtan bir uca dolaşarak tamamladığı "Toplumun Renkleri - Bir Almanya Röportajı" adlı kitabında Almanya'da başarılı olan Türkleri tanıttı.

Bremen Westend Kültür Merkezi'ndeki atölyesinde projesi ve aynı adı taşıyan yeni kitabı hakkında bilgi veren Maga, tarihe kalacak bir eser bırakmak istediğini söyledi.

Çalışmalarını uzun süredir uluslararası alanda sürdüren ve şimdiye kadar "İstanbul", "Bisiklet Ateşi", "Kuzey Denizi" gibi büyük fotoğraf projeleri gerçekleştiren İlker Maga, tarihe kalması hedefiyle çıkardığı kitaptaki asıl amacının Almanya'da yaşayan Türklerin potansiyellerine dikkati çekmek olduğunu ifade etti.

Maga, Almanya'daki Türkiye kökenli toplumun sanıldığından çok daha fazla potansiyeli olduğunu söz konusu projesiyle göstermek istediğini belirterek, "Almanya'da günlük hayatın neresine bakılırsa bakılsın bir Türk emeğinin olduğunu örneklerle gösterirken, onlara daha çok saygıyla bakılmasına ve onlar hakkındaki mevcut klişelerin kırılmasına katkı sunmak istedim" dedi.

Almanların dünyada tanınmasını sağlayan bazı alan ve mesleklerde bile Türklerin katkısının olduğunu göstermekten mutlu olduğunu anlatan İlker Maga, "Tipik Alman mesleği gibi görünen piyano yapımcılığı, at uzmanlığı, çocuk edebiyatı, klasik müzik gibi hemen hemen her alanda artık Türklerin de katkısı çok yüksek. Kitabımda bunları göstermek istedim" ifadesini kullandı.

İlker Maga kitabında, Almanya'da yaptığı faaliyetleriyle  isimleri duyulan siyasetçilerin yanı sıra başarılı iş adamları, akademisyenler, sendikacılar ve sıra dışı mesleklerde yer alan Türklerle yaptığı röportajların yer aldığını ifade ederek, "Bunlara örnek olarak Bremen Hastanesi Plastik ve Estetik  Cerrahi Bölümü Başhekimi Prof. Dr. Can Cedidi, Köln'den besteci, piyanist orkestra şefi Betin Güneş, Almanya'da ritmik jimnastikte başarılarıyla adından söz ettiren Rana Tokmak ve elma fidanı yetiştiren ve elma uzmanı olan Ayhan Aktaş ile yapılan söyleşileri örnek verebilirim. Tüm bu isimler, alanlarında Almanya'da isim yapmış ve Almanların dahi imrenerek baktığı isimler" dedi.

Almanca ve Türkçe olmak üzere iki dilde hazırlanmış "Toplumun Renkleri - Bir Almanya Röportajı" kitabının kapağının altında uluslararası alanda tanınmış Türk grafiker Mehmet Ali Türkmen'in imzası bulunuyor. Kai Becker tarafından iç tasarımı yapılmış büyük boy kitap, Almanya'da yaşayan Türk toplumunu gösteren siyasi ve sosyolojik açıdan önemli bir çalışma olduğu kadar fotoğraf sanatı açısından da dikkate değer bir çalışma olarak gösteriliyor.

43 Alman şehrini 16 bin kilometre katederek dolaşan ve  350 Türk ile görüşen ve bunlardan 137'siyle söyleşi yapıp onları fotoğraflayan Maga'nın "Toplumun Renkleri - Bir Almanya Röportajı" kitabının Almanya genelinde tanıtımı yapılacak.

Kaynak: AA / Güncel

Kuzey Denizi İstanbul Türkiye Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title