Haberler

Almanya'da Türklere Çifte Vatandaşlık Engeli Protesto Edildi (2)

Almanya'daki Çifte Vatandaşlık Mağduru Türkler, Bu Kez Seslerini Başkent Berlin'de Duyurdu. Berlin Türk Cemaati, Almanya Türk Toplumu ve Emekliler Derneği'nin Öncülüğünde Federal İçişleri Bakanlığı Önünde Çifte Vatandaşlık Mitingi Düzenlendi.

Almanya'daki çifte vatandaşlık mağduru Türkler, bu kez seslerini başkent Berlin'de duyurdu. Berlin Türk Cemaati, Almanya Türk Toplumu ve Emekliler Derneği'nin öncülüğünde Federal İçişleri Bakanlığı önünde çifte vatandaşlık mitingi düzenlendi.

Federal milletvekilleri Hakkı Keskin ve Sevim Dağdelen (Sol Parti) ile Joseph Winkler'in (Yeşiller) de katıldığı, 'Hep birlikte haksızlığa karşı dur diyelim' sloganıyla düzenlenen mitingde, 1 Ocak 2000 tarihinden sonra tekrar Türk vatandaşlığına geçtikleri için Alman vatandaşlığını kaybedenlere eski oturma izinlerinin verilmesi istendi. Mitingde, "Türk olarak geldik, Alman olarak çalıştık, yabancı olduk", "Sorumlulukları yerine getirdik, hakkımız esirgendi", "Çalıştık, yaşlandık, dışlandık" yazılı pankartlar taşındı. Mitingde konuşan Keskin, Almanya'da 7 milyon 200 bin insanın yabancı statüsünde yaşadığını, bu insanların Alman vatandaşlarına göre daha az hakları bulunduğunu belirtti. Bu konuda Almanya'nın geri kalmış bir ülke olduğunu ifade eden Keskin, "Büyük kentlerde nüfusun yüzde 20'si yabancılardan oluşuyor. Bu insanların seçme hakkı yok. Bu, demokratik hukuk devletinde kabul edilemez. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor" dedi. Dağdelen de, yabancıların topluma katılımı ve uyumu için çifte vatandaşlık hakkının verilmesi ve vatandaşlık yasasının değişmesi gerektiğini söyledi. Winkler de, Vatandaşlık Yasası'ndaki olumsuz maddeleri değiştirmek için meclis komisyonuna tasarı sunduklarını söyledi.

Berlin Türk Cemaati Başkanı Taciddin Yatkın, 'çifte' mağdurlarının eski oturma izinlerini alamadıklarını hatırlattı. Yatkın, Alman vatandaşlığını kaybedenlere 'güvenli olmayan' oturma izinleri verildiğini, birçoğunun Almanya'da sosyal yardım parası aldığı için de Alman vatandaşlığına geçemediğini ifade etti. Alman hükümetinden çifte vatandaşlığı tanımasını, mağdurlara eski oturma izinlerinin verilmesini talep ettiklerini belirten Yatkın, herkesten destek beklediklerini aktardı. Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Kenan Kolat da, "Eski oturma izni verilmeyenler arasında 40 yıldan fazla Almanya'da yaşayan çok sayıda ilk kuşak insanımız var. 40 yıl süresiz oturma müsaadesinden sonra şimdi süreli müsaadeleri var. Bu konuda insani çözüm istiyoruz" diye konuştu.

Öte yandan İçişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, mağdurların oturma izni alma imkanlarının kolaylaştırıldığını ve bu konuda birçok imkan olduğunu savundu.

(YM-OYK-OYK-RO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title