Haberler

Almanya'da Türkiye'nin AB Üyeliğiyle İlgili Tartışma

Türkiye'deki Gelişmelere İlişkin Olarak Yarın Açıklanacak İlerleme Raporu Öncesinde Almanya'da Türkiye'nin AB Üyeliğine İlişkin Yoğun Bir Tartışma Başladı.

Türkiye'deki gelişmelere ilişkin olarak yarın açıklanacak İlerleme Raporu öncesinde Almanya'da Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin yoğun bir tartışma başladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Bild gazetesine verdiği demeçte, ''AB, Türkiye'yi hala üye olarak istiyor mu?'' şeklindeki bir soruya karşılık şunları söyledi:

''Buna açıkça 'evet' diyorum. AB Komisyonunun raporu hiç şüphesiz hem olumlu, hem de olumsuz konulara dikkati çekecektir. Mesaj şudur: İlerlemelere rağmen, Türkiye'de hala büyük reform çabaları gerekli. Ancak şu da açıktır: Biz müzakerelerin başarılı olmasını istiyoruz. Bu Ankara'ya yönelik olarak, seçtiği yolda cesurca ilerlemesi için bir teşvik unsuru olmalıdır.''

AB için ''Türklüğe hakaret'' maddesinin Türk Ceza Kanunundan çıkartılmasının neden bu kadar önemli olduğu şeklindeki bir soruyu da Steinmeier, şöyle yanıtladı:

''Çünkü bu konuda düşünce özgürlüğü prensibi önemli. Avrupalılar için bu vazgeçilmez bir unsurdur. Bu nedenle Başbakan Erdoğan'ın söz konusu yasayı değiştirme yönünde verdiği sinyali memnuniyetle karşılıyorum. Şimdi önemli olan bu açıklamanın uygulanması.''

Steinmeier, Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak da, şunları söyledi:

''Bu konuda bu yıl içinde bir uzlaşma sağlayabilmek için her türlü çabayı harcamalıyız. Türkiye, havaalanlarını ve limanlarını Güney Kıbrıs'tan gelen gemi ve uçaklara açmalı, AB de Kuzey Kıbrıs'la doğrudan ticaret yapma konusunda verdiği sözde durmalıdır. Tüm taraflar Finlandiya'nın arabuluculuk çabalarının başarılı olması için çaba harcamalılar.''

Başlangıçtaki coşkudan sonra şimdi tüm tarafların Avrupa yolunda henüz yapılacak çok iş olduğunun farkına vardıklarını ifade eden Steinmeier, Avrupa'da bazı çevrelerin Türkiye'nin AB üyeliğinin başarısız olacağı şeklinde bir intiba yaratmaya çalıştıklarını, bunun da Türkiye'de AB içinde istenmedikleri duygusu yarattığını, bu intibanın oluşmasına karşı mücadele edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Steinmeier, Türkiye'nin yaptığı siyasi reformları takdir ettiklerini ifade ederek, ''Ancak bunlar yeterli değil. Hepimiz şimdi, Türkiye'deki zor reformları cesurca gerçekleştirmeye çalışanları desteklememiz lazım'' dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Federal Çalışma Bakanı Franz Müntefering de, Deutschlandfunk adlı radyoya yaptığı açıklamada, ''Türkiye'yle ucu açık, ancak üyelik perspektifiyle müzakereler yapılması kararlaştırılmıştır'' dedi.

Sosyal Demokratların bundan vazgeçmediğini belirten Müntefering, ''Türkiye de ev ödevlerini yerine getirmelidir. Bizim tarafımızdan da Türkiye'nin AB'ye katılması için gerçek ve dürüst bir çaba gereklidir'' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title