Haberler

Almanya'da Koalisyon Görüşmeleri Başladı

Almanya'da bir hafta önce yapılan genel seçimlerden sonra Birlik Partilerinin liderleri Angela Merkel (CDU) ve Horst Seehofer (CSU) ile Hür Demokrat Parti'nin Genel Başkanı Guido Westerwelle, koalisyon görüşmeleri için ilk kez bir araya geldi.

Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinin Berlin temsilciliğinde yapılan toplantıya, liderlerin başkanlığında her partiden 9 kişi olmak üzere toplam 27 üst düzey politikacı katıldı.

Merkel, görüşmelerden önce yaptığı açıklamada, görüşmeleri dostluk içinde ve adil bir şekilde yürüteceklerini, partiler arasında ayrılıkların olduğunu, ancak halkın kendilerine gelecek 4 yıl için makul bir siyaset yapmak için görev verdiğini belirtti.

Westerwelle de, ayrılıkların aşılabileceğini, sorumluğun bilincinde olduklarını, görüşmelerin yapıcı bir şekilde geçeceğini belirterek, ''Her yeni hükümet yeni bir başlangıçtır'' dedi.

Seehofer de, görüşmelerin sonunda iyi bir koalisyon sözleşmesinin ortaya çıkmasına olumlu baktığını ifade etti.

CDU'nun Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder, bu toplantıda koalisyon görüşmeleri için bir yol haritasının çizileceğini, oluşturulması planlanan 10 çalışma grubunun konularının belirleneceğini kaydetti.

Almanya Başbakanı Hristiyan Demokrat Parti'nin başkanı Merkel, koalisyon görüşmelerinin Berlin Duvarı'nın yıkılışının 20. yıl dönümü olan 9. Kasım'a kadar sonuçlanmasını isterken, Westerwelle ise daha önce yaptığı açıklamada, Almanya'nın çıkarına yapılacak olan temel reformlar için görüşmelerinin daha da uzun sürebileceği sinyali veriyor.

Öte yandan kabinede yer alacak olan kişiler hakkında spekülasyonlar artmaya başladı. Koalisyon hükümetinde görev alacak olan bakanlar konusunda da , Merkel'in Hessen eyaleti Başbakanı Roland Koch'un maliye bakanı olmasını istediği, ancak bu bakanlık için İçişleri Bakanı Wolfgan Schaeuble'nin de adı geçtiği, FDP ve CSU'nun ise bu makamda kendi partilerinden bir kişinin görev almasını istedikleri belirtiliyor.

Koch, bugün yaptığı açıklamada Maliye Bakanı olmak istemediğini, kendi yerinin Hessen eyaletinin başkenti Wiesbaden olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı'nın Guido Westerwelle ve Çalışma Bakanı olarak da CDU Genel Sekreteri Roland Pofalla'nin isiminin ön plana çıktığı, Hristiyan Sosyal Birlik Partisi'nden Tarım Bakanı İlse Aigner ve Ekonomi Bakanı Karl-Theodor Guttenberg'in kabinede görevlerini koruyacaklarına da kesin gözüyle bakılıyor.

Almanya'da, 1969 yılında Sosyal Demokrat Parti ile FDP ve 1983 yılında CDU ile FDP'nin yapmış oldukları koalisyon görüşmeleri 23 gün sürmüş ve bu hükümetler ülkede kurulan en hızlı koalisyon hükümetleri olmuştu.

En üzün süreli koalisyon görüşmeleri ise 1976 yılında ikinci SPD-FDP koalisyonu sırasında yaşandı ve görüşmeler tam 73 gün sürdü.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title