Haberler

Almanya'da Eyalet Meclisi Seçimleri

Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinde yapılan eyalet meclisi seçimlerinde, Sosyal Demokrat Parti (SPD) oyların yüze 37,4'ünü alarak birinci parti çıktı.

Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinde yapılan eyalet meclisi seçimlerinde, Sosyal Demokrat Parti (SPD) oyların yüze 37,4'ünü alarak birinci parti çıktı.

6,1 milyon seçmenin bulunduğu Aşağı Saksonya'da oy kullanma işlemi yerel saat ile 18.00'de sona erdi.

Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD'nin açıkladığı ilk sandık çıkış anketinde, SPD 2013'deki seçimlere göre oylarını yüzde 4,8 oranında artırarak 37,4 ile birinci parti oldu.

Başbakan Angela Merkel'in genel başkanlığını yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik Parti (CDU) ise bir önceki seçimlere göre yüzde 1,2 oranında oy kaybederek yüzde 34,8 ile ikinci parti oldu. CDU'nun aldığı bu sonucun, Aşağı Saksonya'da 1959'dan bu yana elde ettiği en kötü sonuç olduğu vurgulandı.

Eyalette SPD ile iktidarda bulunan Yeşiller Partisi yüzde 5,2 oranında oy kaybederek, yüzde 8,5 ile üçüncü, bir öncesi seçimlere göre yüzde 2,9 oy kaybeden Hür Demokrat Parti (FDP) de yüzde 7 ile dördüncü oldu.

Aşırı sağcı popülist Almanya için Alternatif partisi (AfD) yüzde 5,6 oranında oy aldı ve yüzde 5'lik barajı geçerek Aşağı Saksonya eyaletinde meclise girmeyi başardı.

Buna göre Almanya'nın birçok eyaletinde mecliste yer alan AfD ilk kez Aşağı Saksonya'da da parlamentoda yer alacak.

Anketlere göre Sol Parti'nin 2013'e göre oylarını 1,7 oranında artırmasına rağmen 4,8 ile yüzde 5'lik barajı geçemediği ve meclis dışında kaldığı belirtiliyor.

Bu sonuçlara göre, şimdiye kadar eyalette iktidarda bulunan SPD ve Yeşiller mecliste çoğunluğu kaybetti.

Gelecek haftalarda partiler arasında koalisyon görüşmeleri yapılacak.

CDU'nun Aşağı Saksonya başbakan adayı Bernd Althusmann, Hannover kentinde yaptığı açıklamada, bugün seçmenlerin kararını verdiğini belirterek, eyalet Başbakanı Stephan Weil'i ve SPD'yi aldıkları iyi sonuçtan dolayı kutladı.

SPD Genel Başkanı Martin Schulz da Berlin'de yaptığı açıklamada, partisinin seçimleri açık bir şekilde kazandığını belirterek, "Bu Aşağı Saksonya'daki sosyal demokratların büyük bir zaferidir." ifadesini kullandı.

SPD'nin eyalet başbakan adayı Stephan Heil de, bugün Aşağı Saksonya'da önemli bir başarı elde ettiklerini ifade ederek, SPD'nin 19 yıl sonra mecliste en büyük grupla temsil edileceğini kaydetti.

Geçici resmi sonuçların bu gece açıklanması bekleniyor.

Öte yandan seçime katılım oranının 2013'e göre yaklaşık 4 puan artarak yüzde 63"e yükseldiği kaydedildi.

Kaynak: AA / Güncel

Angela Merkel Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title