Haberler

    Almanya'da Ditib'in İzlenme Planlarına Eyaletlerden Tepki

    DEUTSCHE Welle Türkçe'nin haberine göre Almanya'daki bütün eyaletlerin anayasayı koruma teşkilatlarının Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB) izlemeye alınmasına karşı olduğu bildiriliyor. Alman iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın, eylül ayında DİTİB'i izlemeyi gündemine aldığı basına sızmıştı. Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı eyalet yönetimlerine, DİTİB hakkında bilgi içeren bir dosya göndererek, ekim ayı ortasına kadar DİTİB ile ilgili ellerindeki materyalleri paylaşmalarını ve görüş bildirmelerini istemişti.

    Süddeutsche Zeitung, Kuzey Alman Radyo ve Televizyon Kurumu (NDR) ile Batı Alman Radyo ve Televizyon Kurumu (WDR) tarafından yayınlanan bir habere göre, eyalet teşkilatlarından Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın bu planlarına yönelik çok net ve sert eleştiriler geliyor.

    Özellikle DİTİB örgütlenmesinin yaygın olduğu Kuzey Ren-Vestfalya, Bavyera, Aşağı Saksonya ve Rheinland-Pfalz gibi eyaletlerin planları 'aşırı' olarak değerlendirdiği belirtiliyor.

    DEVREYE MUHBİRLER GİRECEK

    Müslümanların Alman devletinden daha fazla soğuyabileceği de eyalet teşkilatlarının dile getirdiği endişelerden. Haberde ayrıca, federal düzeydeki yetkililerin DİTİB'in izlenmesi yönünde karar almaları halinde, eyaletlerdeki teşkilatlardan pek destek bekleyemeyecekleri değerlendirmesi yer alıyor.

    Eyalet teşkilatlarının çekinceleri ve eleştirileri federal düzeydeki yetkililerin DİTİB'i izleme kararı almalarından vazgeçmelerine yol açarsa, Alman devleti ile DİTİB arasındaki gerilimin bir adım daha çığrından çıkması engellenmiş olacak. DİTİB 'şüpheli' kategorisine veya izlenmeye alındığı takdirde, Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın muhbirleri devreye sokması ve geniş kapsamlı gizli dinlemeler yapmasının önü açılacak.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Almanya Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title