Haberler

Almanya'da Aşırı Sağcı Terör Örgütü Hakkında Yürütülen Soruşturmalar

Türkiye, Almanya'da 2000-2006 yıllarında 8 Türk'ün katledilmesi olaylarının zanlılarının üyesi olduğu Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı aşırı sağcı terör örgütü hakkında yürütülen soruşturmaları yakından takip ettiğini belirterek, Almanya'da...

Türkiye, Almanya'da 2000-2006 yıllarında 8 Türk'ün katledilmesi olaylarının zanlılarının üyesi olduğu Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı aşırı sağcı terör örgütü hakkında yürütülen soruşturmaları yakından takip ettiğini belirterek, Almanya'da ırkçılık ve yabancı düşmanlığı ile mücadelede tüm Alman makamlarının titizlik ve hassasiyet içinde hareket etmelerinin önemine dikkati çekti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, söz konusu soruşturmaların yakından takip edildiği dile getirilerek, Almanya Federal Meclisi NSU Soruşturma Komisyonu'nun 27 Haziran'da gerçekleştirilen oturumunda, katil zanlılarının da üyesi olduğu "Thüringer Heimatschutz" isimli oluşuma ilişkin soruşturma dosyalarının imha edildiğinin ortaya çıktığını bildirdi.

"Dosyaların NSU soruşturmasının Federal Savcılık tarafından üstlenildiği 11 Kasım 2011 günü silinmesi düşündürücüdür" denilen açıklamada, bu gelişme ile aynı dönemde NSU videolarının hazırlanmasına yardımcı olduğundan şüphelenilen bir diğer zanlının daha serbest bırakıldığı, böylece halen tutukluluğu devam eden sadece iki zanlının kaldığına işaret edildi.

Bakanlık açıklamasında, şunlar kaydedildi:

"Almanya'da ırkçılık ve yabancı düşmanlığıyla mücadelede ve NSU soruşturmasında da federal ve eyalet seviyesinde tüm Alman makamlarının titizlik ve hassasiyet içinde hareket etmeleri, bu tehlikeli akımların ortadan kaldırılması için mutlak bir zaruret arz etmektedir. Alman makamlarının bu konuda her türlü önlemi almalarının önemi bu vesileyle bir kez daha ortaya çıkmıştır."

Muhabir: Gülsen Solaker

Yayıncı: Murat Taydaş - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Türkiye Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title