Haberler

Alman Öğrenci Diyarbakır'da Araştırma Yapıyor ve Çocukları Eğitiyor

Avrupa Ülkelerine Göç Eden Türkler'in Almanya'da Yaşadığı Uyum Sorunu ve Davranış Bilimlerini Yerinde Araştırmak İçin 1 Yıl Önce Diyarbakır'a Gelen Alman Üniversite Öğrencisi Anika Vincenz, Terör Olayları ve Aile İçi Çatışmalara Maruz Kalan Risk Altındaki Çocuklara Gönüllü Olarak Yabancı Dil ve El Becerisi Kazandırma Eğitimi Veriyor.

Avrupa ülkelerine göç eden Türkler'in Almanya'da yaşadığı uyum sorunu ve davranış bilimlerini yerinde araştırmak için 1 yıl önce Diyarbakır'a gelen Alman üniversite öğrencisi Anika Vincenz, terör olayları ve aile içi çatışmalara maruz kalan risk altındaki çocuklara gönüllü olarak yabancı dil ve el becerisi kazandırma eğitimi veriyor. Türkiye'yi çok sevdiğini söyleyen Alman öğrenci Vincenz, Güneydoğu'da yaşanan terör olayların ise ''Çok abartıldığını'' düşünüyor.

Üniversite tezi olarak Türk aile yapısını seçen Alman Anika Vincenz(25), Avrupa ülkelerine göç eden Türk vatandaşların Almanya'da yaşadığı uyum sorunu ve davranış bilimlerini yerinde araştırmak için 1 yıl önce Diyarbakır'a geldi. Her türlü şiddet işkence, savaş, iç karışıklık, sosyal çalkantı, aile içi uyumsuzluk ve taciz, sokakta saldırı ve göçten etkilenmiş kişilere sosyal hizmet, eğitim, hukuksal ve psikolojik desteğin ücretsiz olarak verildiği Sosyal Hizmetler Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi'nde (SOHRAM) tezini hazırlamaya başlayan Anika Vincenz kısa sürede Türk gelenek ve göreneklerine uyum sağladı. Ekonomik sebepler nedeniyle merkezde yaşayan Vincenz, SOHRAM'a gelen kişilere ise gönüllü eğitmen olarak hizmet veriyor. Türkçe öğrenmek için büyük çaba gösteren Anika Vincenz boş zamanlarının büyük bölümünü çocuklara ayırıyor. Mütevazı ve sempatik tavırlarıyla kısa zamanda Diyarbakırlılara kendini sevdirmeyi başaran Anika Vincenz bölgede yaşanan terör olayları ve aile içi şiddet nedeniyle problem yaşayan çocukların kaldığı SOHRAM'da gönüllü olarak iş tekniği ve yabancı dil eğitimenliğini yapıyor. Vincenz, 04-12 yaş arası risk altındaki 32 çocuğa el becerileri kazandırmak için iş tekniği eğitiminin yanı sıra Almanca ve İngilizce öğretiyor.

Türk insanının dünyadaki diğer toplumlardan çok farklı gelenek ve göreneklere sahip olduğunu ifade eden Alman sosyal bilimler öğrencisi Anika Vincenz, "Türkiye'den Almanya'ya yerleşen kişiler orada Alman vatandaşlar ile ciddi uyumsuzluk yaşıyor. Ben de bu iki farklı milletin farklılıklarını araştırmak için konuyu üniversite tezi olarak seçtim. Daha önce Türkiye'ye tatil amacıyla geldiğim için bu ülkeye yabancılık çekmedim. Yapacağım araştırmamın daha sağlıklı olması için Diyarbakır'ı seçtim. Çünkü Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde geçmişte yaşanan terör olayları var ve yörede töre ve namus cinayetleri adına halen kadınlar öldürülüyor" dedi.

Vincenz, "Diyarbakır'da yaklaşık 11 aydır yaşıyorum. Başlarda çok ciddi problemlerle karşılaşsam da bu kentte yaşayan insanları çok sevdim. Herkesin bana yardımcı olmak için adeta birbirleri ile yarıştığını görmek beni çok mutlu etti. Diyarbakır hep terör olayları ile anılıyordu, ancak benim şu an yaşadığım kent, Almanya kadar güvenli. Yabancı olmama rağmen istediğim yere rahatlıkla gidip geliyorum. Her şey çok abartılıyor. Diyarbakır'a yapılanlar haksızlıktır" dedi.

Vejeteryan olduğu için yörede yapılan etli yemekler konusunda ve boş zamanlarını değerlendireceği eğlence mekanlarının yetersiz olması nedeniyle sıkıntılar yaşadığını söyleyen Anika Vincenz, "Boş zamanlarımın büyük bölümünü çocuklara ayırıyorum. Elimden geldikçe onlara bir şeyler öğretmeye çalışıyorum. Mart ayı sonunda Türkiye'den ayrılacağım, ancak bu ülkeye sık sık gelmeye çalışacağım" şeklinde konuştu.

YABANCI ÖĞRENCİLER STAJ YAPMAK İÇİN SIRAYA GİRDİ Diyarbakır Sosyal Hizmetler Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi (SOHRAM) İdari İşler Koordinatörü Yeter Yılmaz, "Alman üniversite öğrencisi Anika Vincenz, merkezimizde stajını başarıyla tamamlamış olup merkezimize katkısı büyük olmuştur. Yurt dışından çok sayıda kişi staj yapmak için bize başvurdu ancak biz sadece yılda bir öğrenci kabul ediyoruz. SOHRAM, tamamen bağımsız bir kuruluştur. Merkezimizde 2000 yılından buyana her türlü şiddete maruz kalmış kişilere eğitim, hukuksal ve psikolojik destek verilmektedir" dedi.

(AYŞ-AŞ-CMH-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title