Haberler

Alman Meclisi'nin Ermeni İddialarına İlişkin Kararı

Hollanda'da faaliyet gösteren Türkevi Araştırmalar Merkezi, Alman Meclisi'nin (Bundestag), 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarını tanıyan karar tasarısını kabul etmesini kınadı.

Merkezden yapılan yazılı açıklamada, Alman Meclisi'nin bu kararla sadece Avrupa Türk diasporasını rencide etmekle kalmadığı, uluslararası hukuku da çiğnediği vurgulanarak "Bundestag, 1915 olaylarının, sözde Ermeni soykırımı olarak tanınması yönünde bir karar alarak hem tarihi hem de hukuki bir hata yapmıştır. Türkevi Topluluğu olarak böylesi yanlış bir kararın alınmasında payı olanları kamuoyu önünde esefle kınıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Söz konusu kararı Avrupa'daki Türk diasporası için kaygı verici olarak gördüklerine işaret edilen açıklamada, Avrupa'da bundan sonra yıllardır mücadelesi verilen eşit vatandaşlık ve katılımın geriye gidebileceği, düşünce özgürlüğüne sınırlama getirilebileceği uyarısı yapıldı.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Bu karardan sonra Ermeni meselesi genelde Alman siyasetini özelde de Almanya Türk toplumunu rehin alacaktır. Ne zaman Türkiye, Türk kuruluşları veya Türk kökenli birisinin kariyeri söz konusu olursa bu konu temcit pilavı gibi ısıtılıp ısıtılıp servis edilecektir ve temel sınav sorusu olarak kullanılacaktır. Biz bunu daha önce Hollanda'da tecrübe ettik maalesef. Üstelik Hollanda Meclisi'nin Alman Meclisi'ninki gibi bir kararı olmamasına rağmen. Bu kararın bir başka garip boyutu da hazırlayanın bir Türkiye kökenli siyasetçi olması ve Bundestag'da 11 Türkiye kökenli milletvekilinin de kabul oyu vermeleridir. Bu da gösteriyor ki Avrupa Türk diasporası siyasette oldukça başarısızdır."

Kaynak: AA / Güncel

Hollanda Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title