Haberler

Alman Meclis Komisyonu Tutanaklarının Yayımlanması

Almanya Federal Parlamentosu'nda kurulan Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) Araştırma Komisyonu'na ait olan ve Wikileaks tarafından bugün yayımlanan belgelerin ağırlıkla komisyonun "açık oturumlarının protokolleri" olduğu belirtildi.

Almanya Federal Parlamentosu'nda kurulan Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) Araştırma Komisyonu'na ait olan ve Wikileaks tarafından bugün yayımlanan belgelerin ağırlıkla komisyonun "açık oturumlarının protokolleri" olduğu belirtildi.

Alman "Der Spiegel" dergisinin haberinde, stenografların tuttuğu protokollerin sıkça "Netzpolitik.org" adresinde ve oturumlara katılan gazetecilerin yayımladıkları notlarda bulunduğu ifade edildi.

Wikileaks internet sitesinde yer alan protokollerin açık oturumlarda yer almayan kısımlarının da bulunduğunun belirtildiği haberde, bu protokollerin de çok detaylı olmadığı ve ilk bakışta hassas içerikler bulundurmadığı kaydedildi.

Wikileaks, bugün Mayıs 2014-Şubat 2015 arasında Alman meclisindeki NSA Araştırma Komisyonu'na çağrılan 13'ü istihbarat servisi çalışanı 34 kişinin ifadelerine ilişkin bin 380 sayfalık tutanak yayımladı.

Belgelerin, NSA'nın Fransız hükümetine, AB Komisyonu'na ve Avusturya'ya karşı casusluk faaliyetlerine Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı'nın (BND) yardımcı olduğu iddialarının ardından ortaya çıkması dikkati çekti. NSA'nın BND'ye teknik keşif için gönderdiği 40 binin üzerinde kelimenin, Almanya ve Avrupa'nın çıkarlarına net bir şekilde aykırı olduğunun tespit edildiği ifade edilmişti. NSA'nın, EADS adlı silah şirketine ve Avrupa'da helikopter ve uçak parçaları üreten Eurocopter firmasına yönelik casusluk yaptığı da belirtilmişti.

NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowden, iki yıl önce sızdırdığı belgelerle ABD'nin dünya genelindeki dinleme faaliyetlerini ortaya çıkarmış, NSA'nın Alman vatandaşlarını ve başta Başbakan Angela Merkel olmak üzere bazı siyasetçileri dinlediği iddia edilmişti. Alman meclis komisyonu, bir yıl önce ABD'nin Almanya'daki istihbarat faaliyetlerini araştırmak üzere kurulmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Der Spiegel Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title