Haberler

Alman Heyet, Andre Wolf İçin Van'da

25 kişilik heyet, 1998 yılında PKK'lılarla birlikte sağ yakalanıp öldürüldüğü öne sürülen Alman Sosyolog Andre Wolf'un da bulunduğu toplu mezarda inceleme yapmak üzere Van'a geldi.

Almanya'dan aralarında milletvekilleri, avukatlar, insan hakları savunucularının bulunduğu yaklaşık 25 kişilik heyet, 1998 yılında PKK'lılarla birlikte sağ yakalanıp öldürüldüğü öne sürülen Alman Sosyolog Andre Wolf'un da bulunduğu toplu mezarda inceleme yapmak üzere Van'a geldi. Andre Wolf'un çalışma arkadaşlarından Michael Backmun, kendilerine iletilen bilgilerde Wolf'un sağ yakalandıktan sonra öldürüldüğünü, bunun da bir savaş suçu olduğunu ileri sürdü. Backmun, amaçlarının katliam emrini verenlerin ortaya çıkarılarak yargılanmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Güvenlik güçleri tarafından 1998 yılında Çatak İlçesi Andiçen Köyü'nün kırsal kesiminde bir mağaraya yapılan operasyonda çıkan çatışma sırasında 40 PKK'lı ile birlikte Alman Sosyolog Andre Wolf öldürülürken, 4 terörist ise sağ olarak yakalandı. Çatışmadan sağ kurtulan 4 PKK'lı, Alman sosyolog ile bazı arkadaşlarının sağ yakalandıktan sonra öldürülerek olay yerine gömüldüğü iddiasında bulundu.

13 yıl önceki olay, İHD tarafından zaman zaman gündemi getirilmiş ancak bir sonuç alınamamıştı. Son olarak öldürülen PKK'lıların ailelerinin başvurusu üzerine İHD Van Şubesi Genel Sekreteri Sami Görendağ başkanlığında kurulan komisyon konuyla ilgili inceleme başlattı. Yaklaşık 2 ay önce bölgede toplu mezarın yerini tesbit ettiklerini öne süren İHD yetkilileri, PKK'lıları konu alan bir kitap çalışması için Türkiye'ye gelen Alman İnsan Hakları Savunucusu ve Sosyolog Andrea Wolf'un da bu toplu mezarda olabileceğini belirterek Almanya'daki ailesine haber verdiler.

Bu gelişmenin ardından aralarında milletvekilleri, avukatlar, insan hakları savunucularının bulunduğu yaklaşık 25 kişilik heyet, inceleme yapmak üzere bugün Van'a geldi. İHD Van Şubesi ile birlikte basın açıklaması yapan Alman sosyoloğun çalışma arkadaşlarından Michael Backmun, "Biz o çatışmada sağ kurtulan 4 şahitle görüştük. Andre canlı olarak yakalanmış ve işkence yapılarak öldürülmüş. Bu bir savaş suçudur. Bunun için bir çalışma grubu oluşturduk. Bu yapılan cinayeti aydınlatmak için 13 yıldır çalışma yürütüyoruz. Bizim için önemli olan sorumluların ortaya çıkarılarak yargılanmasıdır. Bu savaş suçudur. Ama biliyoruz ki buna benzer olayların yüzlercesi Kürdistan coğrafyasında yaşanmış. Bu çalışma ile yaşanan bu katliamların aydınlatılması için önemli bir unsur olacaktır. Andre Wolf'un annesinin açıklamalarının ardından Türkiye AHİM'de savaş suçlusu olarak yargılanmıştır" dedi. Backhum, yarın yerini tesbit ettiklerini söylediği toplu mezarın bulunduğu bölgeye giderek inceleme yapacaklarını ve ardından Çatak'taki Cumhuriyet Savcılığına müracaatta bulunacaklarını söyledi.

ASKERLER DEĞİL ASKERLERE EMİR VERENLER ORTAYA ÇIKARILSIN

Uluslararası Bağımsız Araştırma Komisyonu Üyesi Oscar Schmid ise 13 yıldan bu yana olayın aydınlatılması için mücadele ettiklerini belirterek, kendilerine ulaşan bütün bilgi ve belgeleri AİHM'e bildirdiklerini söyledi. Schmid, AİHM'in kendi dosyalarından esinlenerek Türkiye'nin yaptığı araştırmaların ve bütün delillerin doğru tespit edilemediğini gördüğünü açıklayarak, "Büyük bir delegasyon olarak Van'a geldik. Burada bir yas programı yapıp sorunun aydınlatılmasını isteyeceğiz. Bizim için suçu işleyen askerler değil, onlara bu katliam emrini verenlerin ortaya çıkarılarak yargılanmasıdır" diye konuştu.

MEZARIN AÇILMASINI TALEP EDECEĞİZ

Alman heyetle birlikte çalışmalarını sürdüren İnsan Hakları Savunucusu avukat Eren Keskin ise "Kürdistan bölgesinde bilindiği gibi bir çok toplu mezar var. Andre Wolf'un mezarının da bu toplu mezarlardan biri. Biz de o dönem konu ile ilgili Çatak Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmuştuk. O dönem savcılık konu ile yakından ilgileniyordu. Ancak daha sonra hukuken ne olduğunu anlamadığımız bir şekilde dosya kapatıldı. İtirazlarımız reddedildi. Aile davayı AİHM'e taşıdı. Türkiye bu davadan mahkum oldu. Yapılan çalışmalarla mezarın yeri tespit edildi. Yerine gidip açılmasını talep edeceğiz" dedi.

VALİLİKTEN İZİN VERİLMEDİ

Yaptıkları basın toplantısının ardından 3 kişilik bir heyet yarın mezarın bulunduğunu iddia ettikleri bölgeye gitmek üzere gerekli izinleri almak amacıyla Van Valiliğine gitti. Van Valisi Münir Karaloğlu ile görüştüklerini belirten İHD Van Şubesi Genel Sekreteri Sami Görendağ, bölgede operasyonların sürdürüldüğü ve can güvenliklerinin sağlanamayacağı gerekçesiyle Valilikten izan verilmediğini bildirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title