Haberler

Alman Bakan Steınmeıer, Murat Kurnaz'la İlgili Meclise İfade Verdi

Federal Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Federal Meclis'te Murat Kurnaz'la İlgili Verdiği İfadede Kendisine Yöneltilen Suçlamaları Reddetti.

Federal Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Federal Meclis'te Murat Kurnaz'la ilgili verdiği ifadede kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti.

ABD'den serbest bırakılabileceği yönünde mesajlar gelmesine rağmen, Almanya'nın çekincesi nedeniyle Kurnaz'ın 4.5 yıl Guantanamo'da kalması nedeniyle ilgili kendisine yöneltilen iddiaları reddeden Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, "Muhalefet Kurnaz olayıyla ilgili eski hükümete ve bana suçlamalarda bulunuyor. Bu konuda ben de kendi görüşlerimi sunmak fırsatı bulduğum için mutluyum. Bu sayede benimle ilgili iddiaların yersiz olduğunu söyleme fırsatım oldu. Kurnaz'ın Guantanamo'da işkence gördüğünü ve kişiliğinin zarar gördüğünü kimse inkar etmiyor. Ancak bizim amacımız ülkemizdeki güvenliği sağlamaktı. Hatta serbest bırakılmasına ilişkin karar sonrası Türkiye'ye iadesine de onay verildi. Bu 2006 yılında gerçekleşti" şeklinde konuştu.

Federal Almanya eski İçişleri Bakanı Otto Schily ise, Kurnaz'la ilgili tüm sorumluluğun kendisinde olduğunu belirtti. Schily, "Kurnaz'la ilgili alınan kararlardan kendimi sorumlu tutuyorum. O zaman aldığımız karardan farklı bir karar alınabileceğini sanmıyorum. O dönemde yaşanan 11 Eylül, Madrid, Londra ve benzeri yerlerdeki terör saldırılarını unuttuk mu? İstanbul'da olanları unuttuk mu? Ben o zamanki kanlı resimleri halen gözümün önünde görüyorum. Her şeyi Almanya'nın ve dünyanın güvenliği için yaptık" diye konuştu.

Steinmeier ve Schily'i sert bir dille eleştiren Birlik 90/Yeşiller Partisi'nden Christian Ströbele de, "Kurnaz serbest bırakılabilirdi. Yaklaşık 4.5 yıl hiç yere tutuklu kaldı. Gerekli bağlantıları kurmayan Schily bu gelişmelerden sorumludur" ifadelerini kullandı.

Kurnaz'ın bir iftiraya kurban gittiğini söyleyen Sol Parti Milletvekili Wolfgang Neckovic de, "Kurnaz'a karşı kesin bir delil bulunmuyordu. Şayet bugün Schily sorumluluğu üstleniyorsa, bunu ciddiye alabiliriz. Kurnaz'a karşı diğer iddialar gerçek değil. O dönemdeki siyasetçiler korunuyor ve Kurnaz iftiraya kurban gidiyor. Bize göre Steinmeier istifa etmelidir. Ayrıca tekrar ediyorum, Kurnaz güvenlik için bir tehdit unsuru değildir" diye konuştu.

(SE-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title