Haberler

"All Energy Turkey Konferansı ve Fuarı"

Borsa İstanbul Başkan Yardımcısı Yılmaz : "Önümüzdeki dönemde enerji sektörü gibi farklı piyasa katılımcılarının ihtiyacına yönelik yeni ürünler sunmayı amaçlıyoruz" "Bunu 2014 ve 2015 yıllarında görmüş olacağız" "Türkiye ekonomisi yılda yüzde 5 büyürken Türkiye'deki elektrik tüketimi de aynı dönemde ortalama yüzde 6,2 büyümüş bulunuyor"

Borsa İstanbul Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Yılmaz, Borsa İstanbul'un farklı sektörlere yönelik spot ve vadeli ürünler çıkaracağını belirterek, "Önümüzdeki dönemde biz enerji sektörü gibi farklı piyasa katılımcılarının ihtiyacına yönelik olarak risk yönetimi amacıyla yeni ürünler sunmayı amaçlıyoruz. Bunu 2014 ve 2015 yıllarında görmüş olacağız" dedi.

All Energy Turkey Konferansı ve Fuarı'nda Borsa İstanbul bünyesinde faaliyete geçmesi planlanan Enerji Borsası'na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, Türkiye ekonomisinde enerjinin büyük bir payı olduğunu söyledi.

Yılmaz, "Türkiye ekonomisi son 10 yıl içinde ortalama yılda 5 büyüyerek önemli bir aşama kaydetmiştir. Türkiye ekonomisi yılda yüzde 5 büyürken Türkiye'deki elektrik tüketimi de aynı dönemde ortalama yüzde 6,2 büyümüş bulunuyor. Daha hızlı bir büyüme göstermiş durumda... Türkiye'deki elektrik tüketimi bu 10 yıllık peryotta 141 teravat/saatten 242 teravat/saate yükselmiş durumda..." diye konuştu.

Elektrik tüketiminin aynı hızda artması durumunda 2023 yılında elektrik tüketiminin 481 teravat/saate yükseleceğinin beklendiğini anımsatan Yılmaz, enerji sektörüne yönelik ciddi yatırım ihtiyacı olduğunu belirtti.

Yılmaz, "Sektöre yönelik şu andaki beklentiler 2023 yılındaki elektrik tüketimini karşılamak için ülkemizde 100 milyar doların üzerinde yatırım yapılmasının gerektiği... Bu da enerji sektörünün önümüzdeki 10 yıl içinde gerçekleştirmesi gereken en önemli yatırımlardan biri" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bölgesinde önemli bir büyüklüğe sahip enerji piyasası potansiyeli olduğuna dikkati çeken Yılmaz, Borsa İstanbul bünyesinde kurulacak Enerji Borsası'nın sektörün dönüşümü için önemli olduğunu, enerji piyasasındaki fiyat mekanizmasının sağlıklı şekillenmesi için Borsa İstanbul'un tecrübelerinin etkili olacağını belirterek, Borsa İstanbul'un önümüzdeki dönemde risk yönetimi amacıyla farklı ürünler geliştireceğini dile getirdi.

Yılmaz, şöyle devam etti:

"Sektörün paydaşlarıyla yakın bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Borsa İstanbul yeniden yapılanması kapsamında borsamızın bünyesinde hem pay senetleri hem borçlanma araçları hem türev ürünleri hem de emtiaya dayalı sözleşmelerin alım satımının yapıldığı bir ortam mevcut... Önümüzdeki dönemde biz enerji sektörü gibi farklı piyasa katılımcılarının ihtiyacına yönelik olarak risk yönetimi amacıyla yeni ürünler sunmayı amaçlıyoruz. Bunu 2014 ve 2015 yıllarında görmüş olacağız."

Enerji Piyasaları İşletme AŞ'nin (EPİAŞ) nasıl bir rol oynayacağı ve Enerji Borsası'nın işleyiş şekline ilişkin bilgiler paylaşan Yılmaz, "Enerji sektöründeki en önemli adımlardan biri Elektrik Piyasası Kanunu ile EPİAŞ'ın kuruluyor olması.  EPİAŞ'ın kurulmasıyla öncelikle elektrik alım satım işlemleri piyasa üzerinden gerçekleştirilecek. Sonrasında doğalgaz ve emisyon ürünleri üzerine sözleşmelerin de EPİAŞ bünyesinde gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Borsa İstanbul bu yeni oluşumun bir ortağı olacak" diye konuştu.

Yılmaz, Borsa İstanbul'un Enerji Borsası'yla etkin fiyat oluşumu ve piyasa katılımcılarına riskten korunma amaçlı ürünleri sunmak gibi görevleri üstleneceğini belirtti.

Borsa İstanbul ve Nasdaq OMX arasında sürmekte olan stratejik ortaklık çalışmasının finansal piyasa ve enerji gibi diğer sektörler için önemli katkılar sunacağını anlatan Yılmaz, "Nasdaq OMX ile attığımız adımın finansal piyasalar ve enerji dahil olmak üzere tüm enerji spot ve vadeli piyasaları açısından hem teknik hem de piyasa birikimi anlamında önemli katkılarının olacağını düşünüyoruz" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Borsa İstanbul Kemal Yılmaz Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title