Haberler

Aliağa'ya Getirilen Gemide Tehlikeli Atık İddiası (2)

Meclis'e SORU ÖNERGESİ VERDİ CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, parçalanmak üzere Aliağa'ya getirilen Kuito isimli geminin radyoaktif maddeler ve petrol artıkları taşıdığını öne sürdü, TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Meclis'e SORU ÖNERGESİ VERDİ

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, parçalanmak üzere Aliağa'ya getirilen Kuito isimli geminin radyoaktif maddeler ve petrol artıkları taşıdığını öne sürdü, TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Angola'dan getirilerek İzmir-Ailağa'da sökülecek petrol işleme gemisinin bölgede çevre felaketine yol açacağını öne süren Çıray, "2013 yılında hazırlanan rapora göre gemide yüksek miktarda radyoaktif atık ve tehlikeli madde bulunduğu, borular içerisinde konsantre olmuş yoğun radyasyon seviyesi yüksek maddeler ve tank dibi karbon külleriyle yaklaşık bin ton petrol atığı olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca yapılan radyasyon ölçümlerinde, normal değerinin 5 katı düzeyinde radyasyon tespit edilmiştir" diye konuştu.

Geminin atıklarla Aliağa'ya gelmesinin çevre felaketine yol açacağını iddia eden Çıray, "'Yüzen Çernobil' sayılabilecek bu gemideki atıkların ne olacağı henüz belirsiz. Başta Aliağa olmak üzere Ege'de bir çevre kıyımına yol açacak geminin hangi gerekçelerle Türkiye'de parçalanacağı da belli değil. Bu kadar hayati bir mesele ortadayken yetkili ağızlar tek bir açıklama yapma gereği bile duymuyorlar" dedi.

Çıray, konuyla ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan tarafından yanıtlanmasını istediği soru önergesini TBMM Başkanlığı'na verdi, "Aliağa gemi söküm tesislerinde parçalanacak Kuito adlı gemide Türk yetkililer tarafından önceden inceleme yapılmış mıdır? Bu incelemeler sonucunda gemide radyoaktif maddelere rastlanmış mıdır? Aliağa'ya söküm için getirilen gemilerin Türk karasularına girmeden önceden hangi radyoaktif, biyolojik ve kimyasal maddeleri içerdikleri kontrol edilmekte midir?" sorularını yöneltti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Aytun Çıray Aliağa Angola İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title