Haberler

Ali Osman Akat: ABD Türkiye'yle ortaklığı bozmak istemez

Türk Amerikan İş Adamları Derneği- Amerikan Ticaret Odası Türkiye (TABA-AmCham) Başkanı Ali Osman Akat, "ABD, korumacı politikalarına rağmen Türkiye ile arasındaki stratejik ortaklığı bozmak istemez" dedi.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde başlattığı "Barış Pınarı Harekatı'nın" ardından Trump, söz konusu operasyonun durdurulmaması haline Türkiye'ye ekonomik yaptırımlar uygulanacağı uyarısını yapmıştı. Trump, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Eğer Türkiye kurallara göre oynamazsa ekonomik ve finansal yaptırımlar uygulansın derim" yazmıştı.

Trump'ın yaptırım uyarısıyla ilgili DHA'ya konuşan Ali Osman Akat, ABD'nin korumacı politikalarına rağmen "Türkiye ile arasındaki stratejik ortaklığı" bozmak istemeyeceğini söyledi. Akat, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Biliyoruz ki Trump sert çıktığı zaman hemen arkasından bir yumuşama yapar. Yumuşak çıktığı zaman da arkasından bir sertlik bekliyoruz. Son zamanlarda attığı tweetler ve davranış şekli bunu gösteriyor. İlk başta Türkiye'ye bir yaptırım yapma ihtimali olduğunu hemen iletti ama aradan iki gün geçmeden, 'Biz Meksika sınırını koruyamazken Türkiye-Suriye sınırı arasına nasıl karışabiliriz?' dedi. Bu da ne anlama geliyor? Türkiye tarafını koruyan ve Türkiye ile arasındaki ilişkilere zarar vermeyen bir politika izleyeceği anlamına geliyor. Her ne kadar kendi seçmenine karşı, Türkiye'ye, dışarıya, başka ülkelere karşı koruyucu bir tavır izlemek zorunda olsa da Türkiye ile arasındaki stratejik ortaklığı bozacak bir hareket yapacağını hiçbir şekilde düşünmüyoruz."

"TÜRK ÜRÜNLERİNİN ABD'DE MARKALAŞMASI GEREKİYOR"

Bunun yanında ABD ve Türkiye arasında 2020-2021 döneminde yaklaşık 50 milyar dolar ticaret hacmi hedeflendiğini belirten Akat, bu hedefe ulaşmak için ABD'ye yönelik yatırımların ve küresel markalaşma eylemlerinin artırılması gerektiğini vurguladı ve ekledi:

Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacmi geçen sene yaklaşık 20 milyar dolar civarında seyretti. Bunun 25-26 milyar dolar civarına ulaşmasını bekliyoruz. Tabi ki hedefimiz 2020-2021'de bunun iki misline çıkması, bunun olması gerekiyor ki 100 ve üzeri hedefe ulaşalım. Hedefe ulaşmak için birçok çare var. Bu öncelikle politik açıdan daha iyi bir seviyede olmamız gerektiğini gösteriyor. Bir serbest ticaret anlaşmasının yapılması gerekiyor. Bu anlaşma için çeşitli zeminlerde ön görüşmeler yapılıyor, nasıl olur, yol haritası ne olur, bunun çalışmaları yapılıyor. Ama en önemli nokta Türk ürünlerinin ABD'de ve dünya çapında markalaşması gerekiyor. Biz de bununla ilgili ABD'de Türk organize sanayi bölgesi planlıyor ve ABD'ye yatırımla ilgili bazı çalışmalar yapıyoruz. ABD'de yatırım demek Türk ürünlerinin ABD'ye ihracatı demektir.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title