Haberler

Alerjik Nezleye Dikkat

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Servisi Şefi Doç. Dr. Doğan Özkul, global ısınma nedeniyle erken gelen ilkbaharın alerjik nezle vakalarının da erken yaşanmasına yol açtığını belirtti.

Alerjinin en sık nedenlerinden birisinin özellikle bahar aylarında çiçeklerden kaynaklanan polenler olduğunu söyleyen KBB Uzmanı Doç. Dr. Doğan Özkul, global ısınma nedeniyle İzmir'de de hava sıcaklıkları normalden yüksek seyrettiği için alerjisi olanların dikkat etmesi gerektiğinin altını çizdi. Hastalığın herhangi bir yaşta başlayabileceğini ancak genellikle 1-20 yaş arası başladığını belirten Özkul, “Çoğunlukla ailede aynı hastalık mevcuttur. Alerjik nezle ağır bir hastalık olmamasına rağmen kişiyi son derece rahatsız edebilir; uykuyu, yeme alışkanlığını ve yaşam şeklini olumsuz etkiler; eğitim ve işgücü kaybına yol açar. Kent yaşamı da alerjik hastalıkların görülme oranını arttırıyor. Bunda çevre kirliliği rol oynuyor” şeklinde konuştu. Alerjik nezlesi olan hastalarda burun tıkanıklığı, hapşırma nöbetleri, sulu burun akıntısı, burun ve gözlerde kaşıntı, damakta ve gırtlakta kaşıntı, öksürük ve baş ağrısı görülebileceğini söyleyen Doç. Dr. Doğan Özkul, “Alerjiye yol açan polenlerin kaynağı çeşitli otlar ve ağaçlardır. Polenler havadan burun, göz ve boğazımıza yapışarak birikirler. İlkbaharda polenlerin kaynağı genellikle ağaçlar, yaz ve sonbaharda ise genellikle çayır otlarıdır” dedi.

Alerjik nezle tanısının çoğu zaman KBB muayenesi ile konulabileceğini ancak bazı durumlarda belirli testlerin yapılması gerektiğini ifade eden Özkul, tedavide birçok ilaçtan yararlanıldığını, bunun yanı sıra gerekli durumlarda aşı tedavisi ve cerrahi tedavi seçeneklerinin de gündeme getirilebileceğini belirtti.

(Mİ-Mİ-

(Mİ-Mİ-)

04.04.2007 09:28 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title