Haberler

Alexis Tsipras Biyografisi

Alexis Tsipras

Alexis Tsipras Kimdir ?

Aleksis Çipras (28 Temmuz 1974, Atina), Yunan siyasetçi. 2015-2019 yılları arasında Yunanistan başbakanlığı görevini yürütmüştür. Aslen Kırklareli'ye bağlı Babaeski'nin köyünden göç etmiş bir Rum ailenin torunudur.
Atina Ulusal Teknik Üniversitesi (NTUA) inşaat mühendisliği bölümünde okudu. 2000 yılında mezun olduktan sonra NTUA bir bölümler arası programında ölçme ve planlama arazi lisansüstü eğitimini takiben inşaat sektöründe inşaat mühendisi olarak çalıştı. Çeşitli projeler üstlendi ve Atina şehri ile ilgili çeşitli çalışmalar yaptı.
1980'lerin sonlarında Yunanistan Komünist Gençlik Partisine katıldı. 1990'ların başında, Ampelokipoi Şubesi Lisesi öğrencisi olarak, devlet bakanı Vasilis Kontoyannopulos'un koyduğu tartışmalı yasaya karşı öğrenci ayaklanmasında aktif oldu. Gazeteci Anna Panayotarea tarafından yapılan programda konuk olarak yer alan Çipras, öğrenci hareketinin bir temsilcisi oldu.
Üniversite öğrencisi olarak yeniliğe açık sol öğrenci hareketinin saflarına katıldı ve NTUA İnşaat Mühendisliği okulu öğrenci sendikası yönetim kurulu üyesi ve aynı zamanda üniversite senatosu öğrenci temsilcisi olarak görev yaptı. 1995'ten 1997'ye kadar Yunanistan Ulusal Öğrenci Birliği Merkez Konseyinde seçilmiş bir temsilci olarak görev aldı.
Atina belediye meclisi üyesi olarak görev yaptığı dönemde de hizmet etmeye devam etmek yerine 2007 yasama seçimlerinde Yunanistan Meclis üyeliği (Vouli) için çalışmadı.
Synaspismós Partisi'nin genel başkanı Alekos Alavanos'un kişisel nedenler öne sürerek, kendisinin başkanlığa tekrar aday olmamaya karar vermesi sonrasında 10 Şubat 2008 tarihinde düzenlenen beşinci parti kongresinde başkan olarak seçildi. 2009 Yunan yasama seçimi yılında Yunan Parlamentosu üyesi seçildi ve Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) sekretaryası tarafından oy birliğiyle meclis grup başkanlığı görevine getirildi.
6 Mayıs 2012 tarihinde yapılan seçimde liderliğini yaptığı SYRIZA koalisyonu 2009'da %4,60 olan oy oranını %16,77'ye yükselterek ikinci sıraya yerleşti. Seçimden sonra hükûmet kurmak üzere görevlendirilen liderlerden biri de kendisiydi. Fakat AB yanlısı partilerin işbirliğini kabul etmemesi ile seçimlerin yenilenmesi zorunluluğu doğdu.
17 Haziran 2012 tarihinde yapılan seçimde oy oranını %27'e yükselterek ikinci sıradaki yerini korudu. 25 Ocak 2015 Yunanistan genel seçimlerinde ise SYRIZA %36,29 ile seçimde en çok oyu alan parti oldu. Çipras, 26 Ocak 2015 tarihinde Yunanistan başbakanı oldu. 20 Ağustos 2015 tarihinde, ekonomik nedenlerden dolayı erken seçim yolunu açmak için istifa ettiğini açıkladı.
Yunanistan erken genel seçimlerinde, radikal grubun ayrılmasına karşın liderliğindeki Syriza Partisi birinci oldu. Syriza'nın en yakın rakibi Yeni Demokrasi 7.5 puan geride kaldı. Syriza yüzde 35.5 oy oranıyla 145 milletvekili kazandı.
Elektrik ve bilgisayar mühendisi Peristera Baziana ile birliktedir ve çiftin iki çocuğu vardır. 1987 yılında lisede tanışan Çipras ve Baziana, aynı zamanda Yunanistan Komünist Gençliği üyesiydiler.

title