Haberler

Al Gore ile BM, Nobel Barış Ödülü'nü Paylaştı

Nobel Barış Ödülü Bu Yıl, İnsanın Oluşturduğu İklim Değişikliğiyle İlgili Bilgileri Geliştirip Yaygınlaştırma ve İklim Değişikliğiyle Mücadele İçin Kurumları Oluşturma Çabaları Nedeniyle, Eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore ve BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (Ipcc) Arasında Paylaştırıldı.

Nobel Barış Ödülü bu yıl, insanın oluşturduğu iklim değişikliğiyle ilgili bilgileri geliştirip yaygınlaştırma ve iklim değişikliğiyle mücadele için kurumları oluşturma çabaları nedeniyle, eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore ve BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) arasında paylaştırıldı.

Norveç Nobel Komitesi, dünyanın gelecekteki iklimiyle ilgili değişikliklerin ciddiyetle ele alınması gerektiğini vurguladığı açıklamasında, yaygın iklim değişikliğinin, insanlığın çoğunun yaşam koşullarını tehdit edebileceğine dikkat çekti.

Albert Arnold (Al) Gore'un uzun zamandır dünyanın önde gelen çevreci politikacılarından olduğu, dünyanın karşı karşıya bulunduğu iklimle ilgili durumu erken fark ettiği belirtilen açıklamada, Gore'un siyasal faaliyeti, filmleri ve kitaplarıyla iklim değişikliğine karşı mücadeleyi güçlendirdiği kaydedildi.

IPCC'nin de yaklaşık 20 yıldır bilimsel raporlarla, insan faaliyeti ve küresel ısınma arasındaki bağlantı hakkında daha geniş bilgi verdiği ifade edilen açıklamada, yüzden fazla ülkeden binlerce bilim adamı ve yetkilinin de işbirliğine dikkat çekildi.

Açıklamada, Norveç Nobel Komitesinin dünyanın gelecekteki iklimini koruma gerekliliğine ilişkin süreç ve kararlara katkı sağlamayı ve insanlığın güvenliğine oluşan tehdidi azaltmayı istediği belirtilerek, "İklim değişikliği insanın denetiminin dışına çıkmadan önce, hemen şimdi eylem gerekli" denildi.

Eski ABD Başkan Yardımcısı Gore, küresel ısınmayı anlattığı "Uygunsuz Gerçek" filmiyle, bu yıl Oscar ödülünün de sahibi olmuş ve Nobel Barış Ödülünün favorileri arasında gösterilmişti.

Bu ödülle birlikte Gore ve IPCC, Nobel Barış Ödülü belgesi ile bir altın madalya alacak ve 10 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 1,5 milyon dolar) değerindeki para ödülünü paylaşacak.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title