Haberler

"Aktaş'ta Kamu Alacaklarında Zaman Aşımı Tehlikesi"

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Türkiye'deki ilk dağıtım özelleştirme örneği olan AKTAŞ'tan tahsil edilmesi gereken milyarlarca dolarlık kamu alacağı için zaman aşımı riski doğduğunu açıkladı.

EMO'dan yapılan açıklamada, dağıtım özelleştirmelerinin, oy kaygısıyla seçim sonrasına ertelenmesi yerine, tamamen iptal edilerek, bundan önce yapılan özelleştirmeler nedeniyle oluşan kamu alacaklarının tahsil edilmesi için, Hükümetin acil girişimde bulunması gerektiği kaydedildi.

GEREKLİ DAVALAR AÇILMADI

AKTAŞ'ın, 1989 yılında İstanbul Anadolu Yakası'nın elektrik üretim, iletim ve dağıtımıyla görevlendirildiği hatırlatılan açıklamada, AKTAŞ'ın görev yaptığı 11 yıl boyunca mahsuplaşma işlemlerinin gerçekleştirilemediği, kamuya yapılması gereken ödemelerin yapılmadığı kaydedildi. Açıklamada, bugüne kadar AKTAŞ'la ilgili, yapılan sözleşmelerin hukuka aykırı olmasından, işletme hakkı devir bedeli ve mahsuplaşmaya kadar pek çok usulsüzlük ve yolsuzluk tespit edildiğine işaret edildi.

YARGI KARARLARI UYGULANMADI

Açıklamada, yargının verdiği sözleşme iptaline ilişkin kararların ise gereğinin yıllarca yerine getirilmediği vurgulandı. Açıklamada, EMO'nun açtığı dava üzerine AKTAŞ'ın sözleşmesinin feshedilerek, kamu tarafından İstanbul Anadolu Yakası elektrik hizmetlerinin 2 Nisan 2002 tarihinde geri alındığı hatırlatıldı. Açıklamada, "Ancak hala AKTAŞ'tan kamunun ne kadar alacağı var tam olarak tespit edilememiş ve gerekli davalar hala açılmamıştır" denildi.

KAMU ALACAĞI 5.9 MİLYAR YTL'YE ULAŞTI

AKTAŞ'ın kamu hizmetini sürdürdüğü 1990-1997 yıllarına ilişkin olarak kamunun 2001 yılı sonu itibariyle 1.6 milyar YTL alacağı olduğu tespit edildiği hatırlatılan açıklamada, bu zararın yıllık tecil faizleri işletilmesi durumunda, kamu alacağının yaklaşık 5.9 milyar YTL'ye kadar ulaştığı kaydedildi. Açıklamada, söz konusu zararın tazmini amacıyla açılan davalarda bile zaman aşımı olduğu ileri sürüldüğüne ve AKTAŞ Elektrik'te kamu zararının doğmasına neden olduğu düşünülen kamu personeli hakkında açılan tazminat davalarının hala sürdüğüne işaret edildi.

Açıklamada, "AKTAŞ'a el konulmasının üzerinden 4 yıl geçmiş olmasına karşın hala bu zararın tam olarak ortaya konulmamış olması, kamu alacaklarının zaman aşımına uğraması riskini doğurmaktadır" denildi.

ALACAKLAR ERTELENEN ÖZELLEŞTİRME GELİRİNDEN FAZLA

Açıklamada, hükümetin ertelemek zorunda kaldığı dağıtım özelleştirmeleri için verdiği çalışma mesaisini AKTAŞ Elektrik'ten alacaklarını tahsil edebilmek için harcaması durumunda, söz konusu özelleştirme işleminden elde edilecek gelirin birkaç katını tahsil etmesinin mümkün olduğu vurgulandı. Açıklamada, söz konusu zararın en kısa zamanda tahsil edilmesinin, kamunun gereksiz yere yüksek faizle borçlanmasını da önleyeceği hatırlatıldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Ne yazık ki milyarlarca dolar kamu zararı doğuran bir dağıtım özelleştirmesi örneği hala ortada dururken, dağıtım bölgelerinin özel sektöre devredilmeye çalışılmasını anlamak mümkün değildir. Bu nedenle dağıtım özelleştirmelerinin seçim sonrasına ertelenmesi yerine tamamen iptal edilmesi gerekir."(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor? 31 Mart 2024 Pazar günü havalar nasıl? Seçim günü hava nasıl olacak? İstanbul, Ankara ve İzmir'de hava nasıl? Emekli promosyonları bugün mü veriliyor? Emekli promosyon başvurusu nereden yapılır? 31 Mart Yerel Seçimleri 2. Tura kalırsa ne olur? Seçim ikinci tura kalırsa ne zaman, hangi tarihte yapılacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title