Haberler

Akseki Balı Kovandan Çıkmadan Satılıyor

Antalya'nın Akseki ilçesinde denizden ortalama bin 250-2 bin metre yükseklikteki yaylalarda organik olarak üretilen Akseki balı, henüz kovandan çıkmadan satıldı.

ABDULLAH ÇATLI - Antalya'nın Akseki ilçesinde denizden ortalama bin 250-2 bin metre yükseklikteki yaylalarda organik olarak üretilen Akseki balı, henüz kovandan çıkmadan satıldı.

Akseki Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre, bölgede kayıtlı 2 bin 570 kovan bulunuyor. Kayıtsız olanlarla birlikte bölgedeki kovan sayısının 5 bine yakın olduğu tahmin ediliyor.

Toroslar'ın güney yamacına kurulu ilçenin Çimi, Göktepe, Bademli, Çataloluk, Geyran gibi yaylalarında organik üretilen balın bu yıl üreticiyi sevindirmesi bekleniyor. Geçen iki yıl iklimsel nedenlerle rekolte az olurken bu yıl 7-8 bin civarında bal bekleniyor.

Kilogramı ortalama 150 liradan alıcı bulan Akseki balının ağustos ayı ortalarında çıkacağı, kovandan henüz çıkmayan balın alıcılarının hazır olduğu belirtiliyor.

"Balımız fiyat bile sorulmadan alınıyor"

Bademli Mahallesi Şakiroğlu mevkisinde 45 yıldır arıcılıkla uğraşan Ahmet Çelik, arıların petekleri yeni örmeye başladığını belirterek, "Arılarımız bundan sonra bu peteklerin gözlerine bal yapmaya başlayacaklar. Bal sezonuna girmiş bulunmaktayız. Geçtiğimiz son 2 yılda kendi yiyeceğimiz balı bile alamadık. Fakat bal veriminden bu yıl oldukça umutluyuz." dedi.

Çelik, Akseki'nin yaylalarında arıcılık yaptıklarını belirterek, "Nerede çiçek bolsa, bol nektarın geleceği alanları tercih ediyoruz. Genelde arıcılar Akseki'nin Çimi Yaylası'nı tercih ederler. Ben arılarımı Akseki'nin Bademli ve Alacabel bölgesine getiriyorum. Bu yıl arıcılar olarak umutluyuz. Son 2 yılda hiç bal alamadık. Kendi yiyeceğimiz balı bile alamadık. Bu yıl çiçek, nektar ve basara bol. Fakat aksine arılar oğula çok gidiyor. Oğul çıkaran arılar bal vermez. Kovan oğul çıktıkça boşalır. Boşalan peteklerin bakımını yapıyoruz." diye konuştu.

Akseki ve Toroslar'ın balının meşhur olduğunu kaydeden Çelik, arılara kesinlikle şeker verilmediğini, hazır petek koymadıklarını anlattı.

Çelik, tamamen doğal olan balın çok talep gördüğünü vurgulayarak, "Balımız fiyat bile sorulmadan alınıyor. Daha bal çıkmadan siparişlerimizi alıyoruz. Müşteri arama gibi bir durumumuz yok. İnşallah bu yıl balımız bol olacak." ifadelerini kullandı.

Bir çıtadan yaklaşık 1,5 kilogram bal

Altmış kovanı bulunduğunu söyleyen Çelik, "Kovanlarda ballık olarak 24 adet çıta bulunmaktadır. Bu çıta tamamen balla kaplandıktan sonra bir çıtada ortalama 1,5 kilogram bal verir. Biz arıcılar alttaki peteklere dokunmayız. Arı için bırakırız. İyi bir arıcı bir kovandan 12 çıta bal alır. Hepsini alırsanız bu kez arıları aç bırakmış olursunuz." dedi.

Akseki Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Sait Yıldırım ise bölgede kayıtlı 2 bin 570 kovan bulunduğunu söyledi.

Kayıtsız olanlarla birlikte ilçedeki kovan sayısının 5 bine yakın olduğunu tahmin ettiklerini ifade eden Yıldırım, arıcıların özellikle Toroslardaki Çimi, Göktepe, Bademli, Cataloluk, Geyran gibi yaylalara kovan götürdüklerini kaydetti. Son iki yıldır ilçedeki bal üretiminin düştüğünü, bu yıl iklimsel koşullar dolayısıyla üretimin artacağına inandığını aktaran Yıldırım, ilçede bu yıl 7-8 bin kilo bal beklendiğini vurguladı.

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Çelik Bademli Antalya Akseki Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title