Haberler

AKP ve MHP Uzlaştı (Son)

AKP ve MHP Arasında Başlayan "Türban" Çözümüne İlişkin Görüşme İki Parti Arasında Önce Madde Pazarlığına Dönüştü. MHP Türbanın Çözümü İçin Anayasa'nın 10. Maddesinde Yapılacak Düzenlemenin Yeterli ve Doğru Olacağını, AKP'liler İse Anayasa'nın Hem 42. Hem de 13. Maddesinin de Kapsama Alınmasını İstedi.

AKP ve MHP türban düzenlemesi konusunda uzlaştı. MHP Anayasa'nın 10. AKP ise 42. maddenin değiştirilmesini isterken, bugün yapılan görüşmede genel çerçevede iki maddenin birlikte değiştirilmesi konusunda mutabakat sağlandı. Görüşmeler iki parti arasında teknik düzeyde devam edecek.

Meclis'te Başbakan makam odasında gerçekleşen toplantı yaklaşık iki saat sürdü. Toplantı sonrası ortak bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, "Konu yüksek öğretimde kanayan bir yaradır. Bunun mutlaka çözülmesi gerekmektedir. İki parti müteakip defalar bu yasaya karşı olduğunu çok değişik tepkilerle kamuoyuna açıkça ifade etmişlerdir. Konu iki parti tarafından da hak ve özgürlükler açısından değerlendirilmektedir. Çözüme dönük müzakere yapılmıştır. Genel çerçevede bir mutabakata varılmıştır. Teknik çalışmalarımız devam etmektedir" denildi.

-MADDE PAZARLIĞINDA MHP GALİP ÇIKTI-

Edinilen bilgilere göre her iki parti arasında madde pazarlığı yaşandı. AKP'nin MHP'ye sunduğu 3 maddelik mini pakete karşılık MHP Anayasa'nın 10. maddesine ilişkin düzenlemenin yeteceği konusunda ısrar etti. Bu yönde daha önce hazırladıkları teklifi yinelediler. MHP paketten Anayasa'nın 13. maddesinin çıkarılmasını isterken 42. maddeyle ilgili de değişiklik üzerinde çalışmaların devam edebileceği görüşünü dile getirdi. Toplantıda her iki parti de iki maddelik değişiklik paketi konusunda anlaştılar.

ANKA'nın edindiği bilgilere göre, MHP türbanın serbest kalması konusunda kapsamın genişletilmesinde ısrar etti. AKP ise bu serbestinin sadece üniversiteyi kapsamasını, kapsamın genişletilmesi konusunda tereddüt yaşadığını dile getirdi.

-İSKENDER, KAYMAKLI EKMEK KADAYIFI-

Bu arada toplantının gayet olumlu zaman zaman milletvekillerinin birbirlerine yaptığı espirilerle geçtiği ifade edildi. AKP'lilerin ev sahipliği yaptığı toplantıda İskender kebap, kaymaklı ekmek kadayıfı, mevsim salata, cacık ikram edildi. Çay kahve ikramı yapıldı.

8 temsilcinin katıldığı toplantıda Deniz Bölükbaşı ve Faruk Bal sık sık sigara içtiler. Başbakan Erdoğan'ın israrıyla artık sigarayı karşıtı olmaya başlayan AKP'li milletvekilleri tiryaki milletvekillerine yaptıkları esprilere aynı şekilde karşılık alınca toplantı sırasında keyifli anların yaşanmasına neden oldu.

-ERGİN: ''İKİ PARTİ, ANAYASANIN 10. VE 42. MADDE ÜZERİNDEKİ ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR''-

AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, türbanının yükseköğretimde serbest bırakılması konusunda MHP ile Anayasanın 10. ve 42. maddesi üzerinde çalışmayı sürdüreceklerini söyledi.

Ergin, görüşmenin ardından gazetecilerin soruları üzerine, iki parti temsilcilerinden oluşan 8 kişilik komisyonunun çalışmalarına devam edeceğini bildirdi.

''Anayasanın ''Kanun önünde eşitlik'' başlıklı 10. ve ''Eğitim ve öğretim hakkı ve ödevi'' başlıklı 42. madde üzerinde çalıştıklarını'' belirten Ergin, Anayasanın ''Temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması'' başlıklı 13. maddesinin ise çalışma içinde olmadığını bildirdi. Ergin, konu ile ilgili bir teklifin bugün veya yarın sunulup sunulmayacağı soruna, ''Hayır sanmıyorum'' karşılığını verdi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise ''Ortak bir mutabakata varacağımızı düşünüyorum'' dedi.

Söz konusu teklifin önümüzdeki hafta Meclis gündemine getirilmesi öngörülüyor.

-UZLAŞILAN PAKET-

10. madde

Mevcut 4. fıkra: Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.

MHP'nin teklifi: Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetinin sunulmasında ve bu hizmetlerden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır.

AKP'nin teklifi: MHP'nin önerisi pakette aynen yer aldı.

42. madde:

Mevcut 1. fıkra: Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.

AKP'nin teklifi: Hiç kimse kılık kıyafeti nedeniyle yükseköğrenim hakkından mahrum bırakılamaz. (ANKA)

(BK/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title