Haberler

AKP Rotayı 'Venedik Formülüne' Çevirdi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın Açtığı Kapatma Davasının Ardından Harekete Geçen AKP, Geçen Hafta Sonundan Bu Yana Devam Ettirdiği Formül Arayışında Sona Geldi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın açtığı kapatma davasının ardından harekete geçen AKP, geçen hafta sonundan bu yana devam ettirdiği formül arayışında sona geldi. AKP'nin hukukçu kurmaylarının günlerdir yaptığı toplantılarda, İtalya, İspanya başta olmak üzere pek çok ülkelerdeki uygulamalar masaya yatılırken, son olarak "Venedik Modeli" gündeme geldi. Değişik formüller üzerinde duran AKP, bir yandan da bu formüllere gelebilecek eleştirileri bertaraf etmenin yollarını arıyor. Bu çerçevede AKP, "yargılama sürerken, anayasa değişikliği yapılmasının yargı sürecini etkileyeceği" yönündeki eleştirilere ise "İmralı'da bulunan teröristbaşı Öcalan'la ilgili idam kararının anayasa değişikliği ile kaldırılması"nı gerekçe gösterecek.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın "laiklik karşıtı fiillerin odağı olduğu" gerekçesiyle hakkında kapatma davası açtığı AKP, formül arayışlarını geçen hafta sonundan bu yana, hukukçu kurmayların yaptığı çalışmalarla arıyor. Kulislerde ise AKP'li hukukçu kurmayların, pek çok ülkedeki uygulamaları incelediği ve bu uygulamalardan alıntılar yaparak hazırladıkları çalışmayı önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunacakları kaydediliyor. Başbakan Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda, hazırlanan ve çeşitli alternatifleri içeren teklifler, kapatma davasının açılmasının ardından "istisnai haller dışında siyasi partilerin kapatılmaması ancak siyasilere yasak getirilmesi" önerisi getiren MHP'ye sunulacak.

-MHP YANAŞMAZSA REFERANDUM GÜNDEME GELECEK-

İki parti arasında kurmaylar düzeyinde yapılacak görüşmenin de yarın gerçekleşmesi bekleniyor. MHP'nin, siyasi partilerin kapatılması yerine siyasilere yasak getirilmesi önerisine karşı çıkan AKP, çeşitli alternatiflerden oluşan tekliflerine destek isteyecek. İki parti arasında uzlaşma sağlanması halinde ortak bir komisyon kurulacak ve yapılacak anayasa değişikliği teklifi bu komisyonca ele alınacak. MHP'nin bu tekliflere destek vermemesi ve kendi önerisinde ısrar etmesi durumunda ise AKP referandumu göze alarak anayasa değişikliğini tek başına gerçekleştirecek.

-VENEDİK MODELİ ÜZERİNDE DURULUYOR-

AKP'li kurmayların günlerdir yaptığı çalışmalar kapsamında, başta İtalya ve İspanya olmak üzere pek çok ülkedeki uygulamalar ele alındı. Bu uygulamaların yanı sıra Venedik Modeli üzerinde durulurken, yapılan çalışmada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Venedik Komisyonu'nun çeşitli kararlarından alıntılar yapıldı. Bu çerçevede usule ve esasa ilişkin 7 ilke üzerinde duruldu ve bu ilkelerin çoğunluğunun Türk hukukunda da uygulanabilirliğine dikkat çekildi. Venedik Komisyonu'nun raporunda ise "siyasal partilerin yasaklanması ya da kapatılması, ancak partilerin anayasa ile güvence altına alınan hak ve özgürlükleri ortadan kaldıracak şekilde demokratik anayasal düzeni yıkmak için şiddet kullanılmasını savunması ya da şiddeti politik bir araç olarak kullanması durumunda haklılaştırılabilir" ifadelerine yer veriliyor.

-ELEŞTİRİLERE "ÖCALAN"LI YANIT VERİLECEK-

Formül arayışlarında sona gelen AKP, hazırlanan çalışmalara kamuoyundan gelen eleştirileri de bertaraf etmenin yöntemlerini tartışıyor. Dava açıldıktan sonra anayasa değişikliği yapılmasının yargı sürecini etkileyeceğine yönelik eleştirilere ise AKP'nin geçmişte, Abdullah Öcalan hakkında idam kararı verildikten sonra, Meclis'te idam cezasının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği yapıldığını hatırlatarak yanıt vereceği kaydediliyor. AKP, bu yöndeki sert eleştirilere karşı üslubunu sertleştirerek "bu ülkede terör örgütünün başına verilen idam kararı uygulanmasından bir hafta önce kaldırıldı. Eğer bu ülke terör örgütünün elebaşını ipten indiriyorsa, bir partinin de fikirlerden öteye gitmeyen sözlerinden dolayı açılan kapatma davasından önce de anayasa değişikliği yapılabilir" mesajı verecek.

-MHP ISRARCI OLACAK-

AKP cephesinde bu gelişmeler yaşanırken, MHP de ise çalışmalar, kurulan komisyon aracılığıyla sürdürülüyor. Partinin hukukçu milletvekillerinden oluşan komisyon, Bahçeli'nin kamuoyuna açıkladığı "istisnai haller dışında siyasi partilerin kapatılmaması ancak siyasilere yasak getirilmesi" konusundaki önerinin teknik altyapısı üzerinde çalışıyor. Önerisinde ısrarcı olan MHP, ilk adımı AKP'den bekliyor. MHP kurmayları öncelikle AKP'nin somut çalışmasını ortaya koymasını bekleyeceklerini kaydederken, "yargı süreci devam eden bir konuda anayasa değişikliği yapılmaması gerektiği" yönündeki eleştirilere ise "MHP'nin çalışması AKP'nin davasını olumlu ya da olumsuz etkileyecek bir çalışma içinde değil. İlkesel olarak siyasi partilerin kapatılması konusundaki fikirlerimizi ortaya koyduk" şeklinde yanıt veriyor.

(ANKA)

(BK/EG/GB)

Kaynak: ANKA / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title