Haberler

AKP'nin Yüce Divan Rekoru

Başbakan Erdoğan'ın, "Ben Yüce Divan ile Korkmam. Biz, Bu Yola Beyaz Gömleğimizi Giyerek Çıktık" Sözü Siyasette Yüce Divan Tartışması Başlattı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Ben Yüce Divan ile korkmam. Biz, bu yola beyaz gömleğimizi giyerek çıktık" sözü siyasette Yüce Divan tartışması başlattı. 1928'den bu yana 8'i AKP döneminde olmak üzere toplam 20 bakan ve başbakan Yüce Divan'da yargılandı.

ANKA'nın belirlemelerine göre, Türkiye'nin siyasi tarihinde ilk Yüce Divan yargılaması 1928'de Bahriye eski Bakanı İhsan Bey (Eryavuz) ile başladı. Bu tarihten itibaren Yüce Divan'da yargılamalar devam etti ve 12 Eylül askeri darbesine kadar 5 bakan Yüce Divan'a gitti. 12 Eylül yönetimi de 4 bakanı Yüce Divan'da yargıladı. 1985'de Turgut Özal hükümetinde 1 ve 1993'de Süleyman Demirel hükümetinde de 2 bakan bakan Yüce Divan'da yargılandı.

1928'den 1993'e kadar Yüce Divan'da yargılanan bakanların isimleri şöyle:

Bahriye eski Bakanı İhsan Bey (Eryavuz) (1928)

Ticaret eski Bakanı Ali Cenani (1928)

Bahriye eski Bakanı Mahmut Muhtar Paşa (Katırcıoğlu) (1929)

Gümrük Tekel eski Bakanı Suad Hayri Ürgüplü (1947)

Ticaret eski Bakanı Mehmet Baydur (1964)

Sosyal Güvenlik eski Bakanı Hilmi İşgüzar (1981)

Gümrük ve Tekel eski Bakanı Tuncay Mataracı (1981)

Bayındırlık eski Bakanı Şerafettin Elçi (1982)

Bayındırlık eski Bakanı Selahattin Kılıç (1982)

Devlet eski Bakanı İsmail Özdağlar (1985)

Bayındırlık eski Bakanları Safa Giray ve Cengiz Altınkaya (1993)

-AKP DÖNEMİNDE 8 BAKAN YÜCE DİVAN'A GİTTİ-

1993'ten sonra AKP iktidarında Yüce Divan yargılamaları 2004'te yeniden başladı. AKP iktidarında Yüce Divan'a gidenler konusunda neredeyse rekor yaşandı. AKP'nin iktidara geldiği 3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra biri Başbakan olmak üzere 8 siyasetçi Yüce Divan'a gitti. AKP döneminde Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir eski başbakan da Yüce Divan'da yargılanmış oldu. Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz, "Türkbank ihalesine fesat karıştırdığı" iddiası ile Yüce Divan'a gönderildi.

Yüce Divan'da sadece eski Enerji Bakanı Cumhur Ersümer "görevi kötüye kullanmak" suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Ersümer'in cezası ertelendi. İşte AKP döneminde Yüce Divan'a giden bakanlar:

Enerji ve Tabii Kaynakları eski Bakanları Cumhur Ersümer ile Zeki Çakan 13 Temmuz 2004 tarihinde Yüce Divan'a sevkedildiler.

DSP, MHP, ANAP Koalisyon Hükümeti'nde (57. Hükümet) Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan Hüsamettin Özkan ile Devlet Bakanlığı görevinde bulunan Recep Önal, 15 Haziran 2004'te Yüce Divan'a sevkedildi.

13 Temmuz 2004'te, eski Başbakan Mesut Yılmaz ile Devlet eski Bakanı Güneş Taner Yüce Divan'a gönderildi.

2004 yılında TBMM Soruşturma Komisyonu, eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu'nun, Yüce Divan'a sevkini kararlaştırdı.

2004 yılında Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Koray Aydın Yüce Divan'a gönderildi.

-KILIÇDAROĞLU, BAŞBAKAN'IN PEŞİNDE-

Siyasette Yüce Divan tartışmasını alevlendiren ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "iktidara geldiklerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Yüce Divan'a gönderecekleri" sözü oldu. 12 Eylül'de yapılacak Anayasa değişikliği paketi oylaması için yollara düşen ve "hayır" kampanyası yürüten CHP Genel Başkanı,konuşmalarında sık sık bu konuya vurgu yaparak, "Bu yasa değişikliği Recep için geliyor. Recep'i Yüce Divan'a göndereceğiz. Kul hakkı yiyenlerden Anayasa Mahkemesi'ne de gitse ABD'ye de gitse hesap soracağız" diyor.

-BEYAZ GÖMLEK RESTLEŞMESİ-

Kılıçdaroğlu'nun sık sık Yüce Divan'a vurgu yapması üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Aydın mitinginde, "Ben Yüce Divan ile korkmam. Biz, bu yola beyaz gömleğimizi giyerek çıktık" dedi. Erdoğan'ın bu sözüne ise CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, "Biz, sizi inançlarınızdan veya düşüncelerinizden dolayı değil, uyguladığınız politikalardan dolayı değil, üzerine oturduğunuz yolsuzluk dosyalarından dolayı Yüce Divan'a göndereceğiz. Hedef saptırmasın Sayın Başbakan" diyerek karşılık verdi.

-YÜCE DİVAN DÜELLOSU-

Siyaset kazanı kaynarken meydanlara ise önümüzdeki günlerde liderlerin Yüce Divan restleşmeleri ve düelloları damgasını vuracak. (ANKA)

(MG/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title