Haberler

AKP'li Kuzu : "Üçüncü Yol Mini Anayasa Paketi"

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Anayasa Mahkemesi'nin, Türbanın Üniversitelerde Serbest Bırakılmasını Öngören Anayasa Değişikliği ile İlgili İptal ve Gerekçeli Kararından Sonra, Anayasa Değişikliğinin Şart Olduğunu Savundu.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Anayasa Mahkemesi'nin AKP hakkında ki kapatma davası ile türbanı üniversitelerde serbestini öngören anayasa değişikliği ile ilgili gerekçeli kararından sonra, yeni bir anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu savundu. Kuzu, "Adalet Bakanlığı'nda şu anda bir anayasa çalışması var. Hükümet ve Meclis iktidarıyla muhalefetiyle bu çalışmalar çerçevesinde ortak bir nokta yakalamak zorunda. Eğer yeni bir anayasa yapılamıyorsa, hiç olmazsa mini paketlerle geliştirelim. Başka çare de yok" dedi

-"BU SAATEN SONRA YAPILACAK TEK ŞEY"-

Kuzu, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Anayasada kısmi değişiklik yapılabileceğini, sil baştan yeni bir anayasa değişikliğinin mümkün olmadığını dile getirdi. 22 Temmuz seçimlerinden sonra akademisyenlere hazırlatılan "Sivil Anayasa'nın" gerçekleşmediğini, Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın, "Anayasa Uzlaşı Komisyonunun Kurulması" yönündeki çağrılarının da sonuçlanmadığını hatırlatan Kuzu, şöyle dedi:

"Bu saatten sonra yapılacak olan ne? Kala kala elimizde üçüncü bir yol kaldı. O da, mini bir anayasa hazırlamak. Anayasa, şu ana kadar 13 kez değişti, aşağı yukarı 70 madde değişti. İyi de sonuç aldık. Olumlu değişikler oldu. Bunun üzerine yeni maddeler ilave edilebilir. Mesela 'Ombudsmanlık' dediğimiz, hakem kurulu, bu gelebilir. Bu konuda partiler arasında sorun yok. O konuda bir problem olmaz, bu olabilir.

Türkiye milletvekilliği var. 550 milletvekilinin, 100'ü siyasi partilerin aldığı oy oranına göre seçilmesi esası. Bunda da çok fazla problem çıkacağını sanmam. Oturup konuşulabilir.

İşin özü, bir mini paket olabilir. Benim kanaatim, eğer yeni bir anayasa yapılamıyorsa, hiç olmazsa mini paketlerle geliştirelim. Başka çare de yok. Bir şeyin tamamını elde edemiyorsak, bir kısmını elde edelim. Bunu da kar saymak lazım."

-ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ HAZIRLIĞI-

Öte yandan, Adalet Bakanlığı'nın, AB'nin istediği yargı reformu konusunda özellikle Anayasa değişikliği ile hayata geçirilecek hususlar üzerinde bir ekibin çalıştığı kaydedildi. Hükümet tasarısı olarak Ocak ayında Meclis'e sunulması beklenen tasarının Meclis Anayasa Komisyonu'nda da bazı düzenlemelerin muhalefet partilerinin önerileri doğrultusunda genişletilebileceği ifade ediliyor.

Adalet Bakanlığı'nda çalışmaları devam eden Anayasa değişikliği paketinde, yürütme ve yargıya ilişkin düzenlemeler, Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin yeniden düzenlenmesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda yapılacak değişikliklerinde yer aldığı pakette, Anayasa Mahkemesi'nin iki ayrı daire halinde çalışması ve Yüksek Mahkeme'ye Meclis'in de üye seçmesi gibi görüşlerinde değerlendirildiği ifade ediliyor. (ANKA)

(BK/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title