Haberler

AKP'li Çamuroğlu'ndan Hükümete Üstü Kapalı "Cemevi" Eleştirisi

AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, Cemevlerinin İbadethane Olduğunu Belirterek "Dünyanın Herhangi Bir Demokratik Ülkesinde Herhangi Bir Demokratik Hükümet Binlerce, Yüz Binlerce Vatandaşının "Biz Bu Mekanlarda İbadet Ediyoruz, Bu Yaptığımız İbadet, Bu Mekanlar da Birer İbadethanedir' Şeklinde Ortaya Çıkan Tanımlamasını Tartışma Konusu Dahi Yapmaksızın Kabul Eder ve Gereğini Yerine Getiri...

AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, cemevlerinin ibadethane olduğunu belirterek "dünyanın herhangi bir demokratik ülkesinde herhangi bir demokratik hükümet binlerce, yüz binlerce vatandaşının "biz bu mekanlarda ibadet ediyoruz, bu yaptığımız ibadet, bu mekanlar da birer ibadethanedir' şeklinde ortaya çıkan tanımlamasını tartışma konusu dahi yapmaksızın kabul eder ve gereğini yerine getirir" dedi. "Beğenir ya da beğenmezsiniz, itikadınıza uyar yahut uymaz, cemevleri ibadethanedir" diyen Çamuroğlu, CHP'ye "CHP cemevlerini ibadethane olarak görmekte ve kabul etmekte midir?" sorusunu yöneltti. Çamuroğlu'nun sorusuna yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ise cemevlerini ibadethane olarak kabul ettiklerini, bu yönde CHP milletvekillerinin kanun teklifi olduğunu hatırlatarak, Danışma Kurulu'nun toplanması ve teklifin öncelikli olarak Genel Kurul'da görüşülmesi çağrısında bulundu.

AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, Meclis Genel Kurulu'nda gündem dışı söz alarak geçen hafta yine Genel Kurul'da gündeme gelen cemevleri konusunda değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de Alevilik ve alevi vatandaşların sorun ve talepleri gündeme geldiğinde "siyasetçiler meseleye dinsel değil sosyal bir hadise olarak yaklaşmalı' önerisinde bulunduklarını ifade eden Çamuroğlu, "Alevilik ve Sünnilik söz konusu olduğunda, yüzlerce yıldır devam ede gelen ilahiyat tartışmalarının mevcudiyetini hepimiz biliriz. İlahiyat tartışmalarında tarafların birbirlerini ikna ettiklerine de nadiren rastgelinir" dedi. Dünyanın herhangi bir demokratik ülkesinde herhangi bir demokratik hükümetin yüz binlerce vatandaşın "biz bu mekanlarda ibadet ediyoruz, bu yaptığımız ibadet, bu mekanlar da birer ibadethanedir' şeklinde ortaya çıkan tanımlamasını tartışma konusu bile yapmadan kabul edeceğini ve gereğini yerine getireceğini kaydeden Çamuroğlu şunları söyledi:

"Dünyanın hiçbir Hıristiyan ülkesinde bir Protestan Kilisesi Katolik kilisesinden onay alınarak kurulmak, kurulamaz. Kaldı ki binlerce vatandaş daha önce adı sanı duyulmamış bir dine dahi sahip olabilir ve bununla ilgili taleplerde de bulunabilirler. Demokratik ülkelerde siyasetçilerin görevi bu gibi durumlarda vatandaşların taleplerini dinlemek ve bunların gereğini yerine getirmektir. Önümüzdeki sorun budur. Beğenir yahut beğenmezsiniz, itikadınıza uyar yahut uymaz, cemevleri ibadethanedir, cemevlerinde ibadet yapılmaktadır ve bu vatandaşlarımız bizden hizmet beklemektedir."

Çamuroğlu konuşmasında CHP'ye de "bir parti olarak CHP'nin bu konudaki görüşü nedir? CHP cemevlerini ibadethane olarak görmekte ve kabul etmekte midir?" sorusunu yöneltti. Çamuroğlu Sivas katliamı konusunda ise "hiçbir ortak acımızın belirli militan kesim ve gruplarca "seçilmiş travmalar' haline getirilmesine ve bu acılardan yeni düşmanlıklar üretilmesine izin vermemeliyiz" diye konuştu.

ANADOL: CEMEVLERİNİ İBADETHANE OLARAK GÖRÜYORUZ

Genel Kurul'da Çamuroğlu'na yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ise CHP olarak cemevlerini ibadethane olarak kabul ettiklerini belirterek Meclis'te CHP milletvekilleri tarafından verilen yasa teklifinin bulunduğunu kaydetti. Anadol, "Danışma Kurulu toplansın bu teklifleri öncelikle ele alalım, cemevlerini ibadethane olarak kabul edelim" dedi.

"SİYASET MALZEMESİ YAPILMAMALI"

Çamuroğlu'nun gündemdışı konuşmasına yanıt veren Devlet bakanı Said Yazıcıoğlu ise cemevleriyle ilgili acele etmeden, sabırla ve diyalogla daha uygun bir anlayış birliğine gidilmesi gerektiğini belirterek "böyle bir sıkıntı var. Herkesin bu konuda fikir üretmesi gerekmektedir. Göstermelik, palyatif tedbirlerle sonuca ulaşılamaz. Bu konunun siyaset malzemesi yapılması doğru değil. Önemli olan soruna ciddi şekilde eğilerek, bilimsel bir temelde bütün tarafların mutabık kalacağı bir çözüm üretmektir" diye konuştu. (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title