Haberler

AKP Beklemede

AKP, Cumhurbaşkanı Seçimi Konusundaki Stratejisini 22 Temmuz Seçimlerinin Ardından Oluşacak Tabloya Göre Belirleyecek.

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulacak olması AKP tarafından memnuniyetle karşılanırken Cumhurbaşkanı seçimi konusunda partinin izleyeceği strateji 22 Temmuz seçimlerinin ardından oluşacak Meclis aritmetiğine göre belirlenecek.

Henüz yetkili kurulların gündemine gelmeyen ancak AKP kurmaylarının değerlendirmelerine göre yeni süreçte olasılıklar ve yapılabilecekler şöyle:

"AKP, 23'üncü dönem TBMM'ye 367 üzerinde milletvekili sokması durumunda Cumhurbaşkanını tek başına seçebileceği referandum süresini öne çekerek halkın seçmesini de sağlayabilir. AKP, milletvekili sayısının 367'nin altında olması durumunda ise muhalefetle anlaşarak bir Cumhurbaşkanı seçmek zorunda kalacak. Diğer bir olasılık ise Meclis tarafından seçilecek 11'inci Cumhurbaşkanı'nın görev süresini kısa tutacak anayasal değişiklikler sonrasında seçimin yapılması".

AKP'liler tüm bu olasılıkları göz önünde bulundurarak 23 Temmuz'da ortaya çıkacak Meclis tablosuna göre bir strateji belirleyecek.

"REFERANDUM SÜRESİ GERİYE ÇEKİLSİN"

Anayasa Mahkemesi'nin kararını ANKA'ya değerlendiren TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, bir siyasi partinin Cumhurbaşkanını seçebilecek çoğunlukta yani 367'nin üzerinde milletvekiliyle Meclise girmesi durumunda bile 11'inci Cumhurbaşkanını halkın seçebilmesi için referandum tarihinin öne çekilmesini istedi. Kuzu, "367 kararından sonra bu karar, yolu açan bir karar oldu. 22 Temmuz'daki aritmetik tabloya göre bir yol haritası çizilecek. 22 Temmuz'da bir siyasi parti tek başına Cumhurbaşkanını seçecek durumda olursa seçer. Hukuken buna bir engel yok buna ama aynı parti 21 Ekim'de yapılacak olan referandumu öne de çekebilir yani Cumhurbaşkanı seçme hakkından vazgeçerek halka seçtirmenin doğru olduğunu da düşünebilir. Ya da iktidar ile muhalefet beraber olarak Anayasa'ya geçici madde koyarak 11'ici Cumhurbaşkanını halk seçsin diye bir yol çizebilirler. Ben, her zaman Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini savunduğum için, bana göre doğru olan referandum süresinin öne çekilip halkın seçmesinin sağlanmasıdır."

"MECLİSİN SEÇMESİNİ ERTELEMEK ZOR"

AKP Mersin Milletvekili adayı Prof.Dr. Zafer Üskül ise yeni Cumhurbaşkanın Meclis tarafından seçilmesi olasılığının daha yüksek olduğunu belirterek, "Anayasa Mahkemesi bu davayı şekil ve esastan reddetmeliydi ve doğru bir karar verdi. Seçimlerden sonra bir cumhurbaşkanı seçilmesi gerekecek gibi görünüyor. Referandum yapılması ve halk tarafından Cumhurbaşkanın seçilmesi Aralık'ın ortalarını buluyor. O tarihe kadar Mecliste cumhurbaşkanlığı seçimi ertelemek çok kolay görünmüyor. Seçimler sonrası birçok olasılık ortaya çıkabilir ancak kısa süre içinde halk tarafından seçilmesi mümkün olamıyor ise Meclis tarafından seçmesi gerekecek" dedi.

GÖZLER PAZARTESİ'DE

Öte yandan, Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından AKP henüz yetkili kurullarını toplayarak konuyu görüşmedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın pazartesi yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısının ardından MYK'yı toplaması bekleniyor. Seçim çalışmaları nedeniyle MYK 3 haftadır toplanmıyordu. MYK en son 11 Haziran'da toplanmıştı.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title