Haberler

AKP "Anayasa Paketini" Meclis Başkanlığı'na Sundu

AKP Grubu'nun Hazırladığı, Milletvekili ve Cumhurbaşkanı Seçimlerinde, "Anayasa Değişikliği" Öngören Yasa Teklifini Meclis Başkanlığı'na Sundu.

AKP Grubu'nun hazırladığı, Milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçimlerinde, "Anayasa Değişikliği" öngören yasa teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.

Yasa teklifiyle, TBMM seçimlerinin 5 yıl yerine 4 yılda yapılması öngörülüyor. Uygulamada son 20 yıldır 22'nci dönem hariç seçimler genellikle 4 yılda bir yapılıyor. Teklifle fiili durum hukuki hale getiriliyor.

Teklifle, Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi ve görev süresinin 5 yıl olması ile bir kişinin iki defadan fazla Cumhurbaşkanı seçilemeyeceği öngörülüyor. Teklifte, Cumhurbaşkanına 5 yıllık görev süresinde farklı siyasal çoğunlukla birlikte çalışma imkanı sağlayacak ve Cumhurbaşkanı'nın tarafsız partiler üstü bir tutum sergilenmesi amaçlandığı belirtiliyor.

AKP Grubu'nun hazırladığı yasa teklifinin gerekçesinde şu görüşlere yer verildi, "Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük temsil makamı olan Cumhurbaşkanı'nın seçilmesinde seçim tabanının genişletilmesi, yani Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi demokratik katılımın sağlanması bakımından daha ileri bir düzenleme olacaktır. Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçimiyle, doğrudan demokrasinin de bir uyarlaması, yönetenlerin belirleme sürecine, milletin etkin katılımı sağlanacaktır."(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title