Haberler

Akmib'den Ocak Ayında 312 Milyon Dolarlık İhracat

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin 2018 yılı Ocak ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 312 milyon dolar ile yine ilk sırada yer aldı.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nin 2018 yılı Ocak ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 312 milyon dolar ile yine ilk sırada yer aldı.

2018 yılı Ocak ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre, Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı, 2017 yılının eş değer dönemine kıyasla, yüzde 10 artış sağlayarak 1.3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nin 2018 yılı Ocak ayı sektörel bazda ihracat rakamları incelendiğinde ise kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 312 milyon dolar ile yine ilk sırada yer aldı.

İhracat rakamlarını değerlendiren AKMİB Başkanı Uğur Ateş, "2018 yılı Ocak ayı Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatında bir önceki yıla kıyasla yüzde 21 düşüş kaydedildi ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri toplam ihracatındaki payı yüzde 29, Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatındaki payı yüzde 23 oldu" dedi.

İhracattaki azalışta en büyük etkenin, yüzde 75 oranı ile her zaman en büyük paya sahip olan mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler grubunda kaydedilen yüzde 27 oranındaki düşüşün olduğuna dikkat çeken Ateş, "Bu ürün grubunda Malta, KKTC ve İsrail'e yapılan ihracat değerlerinde kayıp görüyoruz. Ancak bunun yanında plastikler ve mamullerinde yüzde 10, anorganik kimyasallarda yüzde 25 oranında artış var. Plastik ve mamulleri ihracat artışında Almanya ve Birleşik Krallık pazarları etkili iken, anorganik kimyasallar alt sektöründe ise Çin ve Mısır'daki artışlar dikkat çekiyor" diye konuştu.

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin bu dönemde en fazla ihracat yapılan ürün grubunun, her dönem olduğu gibi mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler olduğunu, bu ürün grubunu plastikler ve mamulleri ile anorganik kimyasalların izlediğini ifade eden Ateş, "Yine bu dönemde Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler İspanya, Mısır, Hollanda, Malta, Cebeli Tarık, Fransa, Yunanistan, Almanya, KKTC ve İtalya oldu" ifadelerini kullandı. İspanya'ya yapılan ihracatta yüzde 75 artış kaydedildi

Ateş, İspanya'ya gerçekleştirilen dönem ihracatında yüzde 75 oranında bir artış yakaladıklarını belirterek, "2018 yılı Ocak ayı AKMİB ihracatında ilk sırada yer alan ülke olarak yüzde 20 pay ile İspanya'yı görüyoruz. En çok ihracat yaptığımız pazarlarda İspanya'yı Mısır ve Hollanda izliyor. Bu ülkelere geçen yıl aynı dönemde mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler ihracatı gerçekleşmemişken, bu dönemde en çok ihracat yapılan kalem oldu" şeklinde konuştu. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye İspanya Akdeniz Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title