Haberler

Akıncı Üssü Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davada savunma yapan sanık eski kursiyer pilot Samet Avşar, "Darbe girişiminin gerçekleştiği gün kantine giderken sivil kıyafetli, asker görünümlü şahısların bir harita incelediklerini gördüm ama neyi incelediklerini ve ne konuştuklarını anlamadım." dedi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda yapılan duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, sanık savunmalarının alınmasına devam ediliyor.

Duruşmada savunma yapan sanık eski kursiyer pilot Avşar, 15 Temmuz günü öğleden sonra mesai yapılmadığını, bunun üzerine kaldığı lojmana gittiğini kaydetti.

Görev yaptığı 143. Filo'ya ait "telegram" hesabına, eski pilot binbaşı Mustafa Azimetli tarafından "üsse gelmeleri" yönünde mesaj yazıldığını belirten Avşar, kursiyer gazinosunda yapılan toplantıda kendilerine büyük bir terörle mücadele harekatının olacağının söylenerek, telefonlarının toplandığını aktardı.

Sonrasında üssün giriş kapısında görevlendirildiğini dile getiren Avşar, bu sırada, eski 141. Filo komutanı Hakan Karakuş ve eski üs komutanı Hakan Evrim ile eski Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanı Kubilay Selçuk'u, sivil kıyafetli birçok kişiyi üste gördüğünü söyledi. Avşar, filoda silahlarına mermi süren askerler ile siyah tişörtlü, uzun saçlarını arkadan bağlamış bir kişiyi de gördüğünü kaydetti.

Belli bir süre geçtikten sonra, "lojmanda oturanların beylik tabancalarını almaları" emrinin geldiğini aktaran Avşar, bunun üzerine lojmana gidip tabancalarını aldıklarını ifade etti.

"Spiker bildiri okuyordu"

Filo içinde bir görevinin olmadığını öne süren Avşar, "Darbe girişiminin gerçekleştiği gün kantine giderken sivil kıyafetli, asker görünümlü şahısların bir harita incelediklerini gördüm ama neyi incelediklerini ve ne konuştuklarını anlamadım. Bir ara filo giriş kapısında uzun namlulu silahlı iki askerin beklediğini gördüm." dedi.

Avşar, sonrasında gazinoya gittiğinde kursiyerlerin televizyon izlediğini gördüğünü belirterek, "Ali Karabulut binbaşı 'Haberlerde ne var? TRT'yi açın' dedi. Bu arada spiker bildiri okuyordu. Karabulut gazinodan çıkmıştı. Bu haberler bir şeylerin normal olmadığını gösteriyordu." ifadesini kullandı.

Gün içinde yaşadığı yorgunluk ve stresle uyuya kaldığını savunan Avşar, sabah saatlerinde top ve uçak sesleriyle uyandığını, eşyalarını alıp evine gittiğini söyledi.

Avşar, 27 Temmuz'a kadar ailesinin yanında kaldığını belirterek, sonrasında tutuklandığını kaydetti. Avşar, darbe girişimi sürecinde kendisini kullananların tespit edilmesi durumunda onlardan şikayetçi olduğunu bildirdi.

"Uyuyakalmışım"

Savunmasının ardından sanığın çapraz sorgusuna geçildi.

Mahkeme Başkanı Selfet Giray'ın "Savunmanızda bahsettiğiniz uzun saçlı, siyah tişörtlü kişi kaçta ayrıldı? Gördünüz mü?" sorusu üzerine Avşar, söz konusu kişinin ne zaman ayrıldığını görmediğini söyledi.

"Seni görevlendirdikleri kapıda saat kaça kadar bekledin? Gelenler sivil miydi?" sorusuna Avşar, "Hava kararana kadar bekledim. Gelenlerin çoğu sivil kıyafetliydi." yanıtını verdi.

"TRT'de spikerin darbe bildirisini okuduğunu duyduğunuzu söylediniz. Bundan sonra sabaha kadar uyumanız garip değil mi?" sorusunu Avşar, "Uyuyakalmışım. Gün içinde çok yorulmuştuk ve ertesi gün sınavım vardı." diye yanıtladı.

"Selçuk, gecenin ilerleyen saatlerinde üsteydi"

"Akıncı Üssü'ndeki siviller, kursiyerlere veya bir başkalarına emir veriyor muydu?" sorusuna Avşar, "Ben şahit olmadım. Üst rütbelilerin emirlerine maruz kalmamak için ortalıkta görünmemeye çalıştım." karşılığını verdi.

Başbakanlık avukatı İskender Minar'ın "Gelen sivil giyimli şahısların, mihmandar olarak görevlendirilen teğmenler tarafından yönlendirilmesi"ni sorduğu Avşar, böyle bir şeyi görmediğini savundu.

Müşteki avukatı Ömer Oğur'un "Eski Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanı Kubilay Selçuk'u filo içerisinde kaçta gördünüz?" sorusuna Avşar, "Filo içerisinde öğretmenlerin yemek yediği bir bölüm var, orada gördüm. Gecenin ilerleyen saatlerindeydi." yanıtını verdi.

Cumhuriyet savcısının,"Gördüğünüz birtakım siviller var. Bu sivillerin dikkat çekici bir konuşmasına şahit oldunuz mu?" sorusuna Avşar, "Hayır." karşılığını verdi.

Sanık avukatı Fatma Çetin de müvekkilinin suçsuz olduğunu savunarak, tahliyesini istedi.

Kaynak: AA / Güncel

Ali Karabulut Sincan Çiğli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title