Haberler

Akıllı Televizyonlarınız Hacklenme Riskiyle Karşı Karşıya

Akıllı Televizyonlarınız Hacklenme Riskiyle Karşı Karşıya

Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz, akıllı cihazların, dakıllıca kullanılmadığı takdirde hayatı kabusa çevirebileceğini belirtti. Ahmet Koltuksuz, siber korsanların internete bağlı telefon ve televizyonların kamera ve mikrofonunu ele geçirip izleyebileceğini söyledi. Bütün bunlar olurken kişinin ruhunun bile duymayacağını vurgulayan Koltuksuz, televizyonların belleklerine girerek kredi kartı, sosyal medya ve e-posta gibi kişisel verilerin çalınmasının da mümkün olduğunu söyledi.

"KAMERA VE SES ALICILARI UZAKTAN KONTROL EDİLEBİLİR"
Tıpkı akıllı cep telefonları gibi akıllı televizyonların da potansiyel siber saldırıların hedefi olabileceğini vurgulayan Ahmet Koltuksuz, "Artık insanlar internete televizyonlarından bağlanıyor. Bilgisayar ya da cep telefonundan yapacakları işlemleri televizyondan da yapabiliyor. Ayrıca televizyonlardaki dahili ya da harici kamera ile uzaktaki yakınları ile görüşme imkanı buluyorlar. Şunu hiç unutmayın ki o kamera ve ses alıcıları uzaktan kontrol edilebilir. Siz televizyon izlerken, televizyonunuz da sizi izliyor ve dinliyor olabilir. Televizyon başındaki istemediğiniz görüntülerinizi ertesi gün video paylaşım sitelerinde izleyebilirsiniz. Çok basit önlemlerle buna çözüm bulabilirsiniz" dedi.

NASIL ÖNLEM ALINABİLİR?
Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz, akıllı televiyon sahiplerinin alabilecekleri önlemleri şöyle sıraladı:
** "Televizyon ses özelliğini devre dışı bırakıp kamerasını da kullanmadığınız zamanlarda kapatın. Basit bir yara bandıyla bile kamerayı kapatırsanız, yaralanmamış olursunuz.
** Çok kullanılan harici belleklerin güvenliğine özel önem verin.
** Bilmediğiniz ya da güvenmediğiniz uygulamaları televizyonunuza ya da telefonunuza indirmeyin. Bir uygulamayı indirirken nelere izin verdiğinizi mutlaka kontrol edin. Aksi takdirde, kendi rızanızla ses kaydı veya görüntü kaydına izin vermiş olabilirsiniz. Özellikle, resmi uygulama marketi dışında bir kaynaktan uygulama indirmeyin.
** Siber korsanlar, akıllı televizyonlardaki tarayıcının neden olduğu açıklıklardan faydalanarak sunucuyla akıllı televizyon arasına girilebilir. Bu sayede, kredi kartı, sosyal medya ve e-posta bilgileri gibi kişisel verileri ele geçirebilir." (İHA)

Güncelvehaberlerini yakından takip etmek için: 'u ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak: Siberguvenlikhaberleri / Teknoloji

Teknoloji Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title