Haberler

Akil İnsanlar Toplantısı

*başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çözüm sürecine destek olacak aralarında yazar, sanatçı, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.

*başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çözüm sürecine destek olacak aralarında yazar, sanatçı, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.

Taner YENER-Yaşar KAÇMAZ-İSTANBUL DHA

Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilen toplantıya, Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, TOBB başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kadir İnanır, Orhan Gencebay, Lale Mansur, Can Paker, Yılmaz Erdoğan, Ahmet Taşgetiren, Deniz Ülke Arıboğan,, Fehmi Koru, Murat Belge, Lami Özgen, Doğu Ergil, Yıldıray Oğur, Hasan Karakaya, Kezban Hatemi, Hilal Kaplan, Etyen Mahçupyan, Abdurrahman Dilipak, Ali Bayramoğlu'ın aralarında bulunduğu heyetteki birçok isim katıldı.

'BENDE BİLMİYORUM, ÖĞRENECEĞİZ"

Girişte basın mensuplarının ısrarlı sorularını cevaplayan sanatçı Lale Mansur, 'Bende sizin bildiğiniz kadarını biliyorum. Buraya bu görevin ne olduğunu, kapsamının ne olduğunu bilmiyorum. Hiçbir şey bilmiyorsunuz bende bilmiyorum. Bunu öğreneceğiz. Şu anda söylenecek pek fazla bir şey yok" dedi.

'BARIŞA ULAŞABİLİRSEK HERKES İÇİN KAZANÇ OLACAK"

Yeni Akit Gazetesi Yazarı Abdurrahman Dilipak ise, 'Ne olduğunu şimdi daha yeni öğreneceğim. Sadece terörün sona ermesi değil, barış çok daha kapsamlı ve daha derinlikli bir şey. Barış 'insanın vicdanı ile aklını barıştırmak' demek. Hepimiz kendimizle, inancımızla, kültürümüzle barışabilecek miyiz? Önemli olan bu. Farklılıklarımıza rağmen barış içinde yaşabilecek miyiz? Daha da önemlisi içinde yaşadığımız toprakla, havayla, suyla barışabilecek miyiz? Tarihin yaşayan tanıklarıyız. Ümit ederim bu tanıklığımız sorumluluğumuz ile birlikte barışı mümkün kılar. Barışa ulaşabilirsek herkes için kazanç olacak. Bu barış sadece Türkiye halkları için değil, başka halklar için de baht kaynağı olmasını diliyorum. Umuyorum bölge halkları için umut teşkil ederiz. Umutsuz değilim ama bakalım 'Mevlam neyler? Neylerse güzel eyler?" diye konuştu.

'BEN ŞEHİT HAKLARINA SAHİP OLMAK İSTİYORUM"

Öte yandan 2008 yılında meydana Güngören'deki patlamada hayatını kaybedenlerin ailelerinden bazıları da ofis önüne geldi. Şehit yasası kapmasında mağdur olduklarını söyleyen aileler, ölen yakınlarının şehit sayılması için Başbakan'la görüşmek istediklerini ifade ettiler. Patlamada 27 yaşındaki oğlu Yunus Öztürk'ü kaybeden anne Türkan Öztürk, 'Ben şehit haklarına sahip olmak istiyorum. Dağ gibi oğlumu kaybettim. Ben başbakanımdan randevu istiyorum. Ben Başbakan'a derdimi anlatayım, kabul etmiyorsa desin ki ben bunu kabul etmiyorum" dedi. Öztürk'e patlamada hamile eşini Filiz İlkiz'i kaybeden İlhan İlkiz, oğlu Murat Ağca'yı kaybeden Perihan Ağca, yine patlamada askeri sınavları kazanan oğlu Furkan Şentürk kaybeden Sadiye Şentürk eşlik etti. Acılı anneler oğullarının fotoğraflarını basın mensuplarına gösterdi.

AKİL İNSANLAR HEYETİ

Başbakanlık tarafından açıklanan, çözüm sürecine katkı verecek olan akil insanlar heyetinde bulunan Rifat Hisarcıklıoğlu, Can Paker, Tarhan Erdem, Yılmaz Ensaroğlu, Ahmet Taşgetiren, Deniz Ülke Arıboğan, Yusuf Şevki Hakyemez bölge grubu başkanları olarak yer aldı. Çözüm sürecine ilişkin birikimi bulunan ve toplumun çeşitli kesimlerinin itibarını kazanmış olan yazar, sanatçı, akademisyen ve STK temsilcilerinden müteşekkil akil insanlar heyetinin gruplar halinde 7 bölgede faaliyet göstermesi planlanıyor. Bölgelere göre oluşturulan her grubun birer başkan, başkan vekili ve sekreteri olacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Deniz Ülke Arıboğan Ahmet Taşgetiren Politika Güncel Haberler

title