Haberler

"Akif Arnavuttu Ama Onun Marşıyla Bu Millet Kurtuluş Destanını Yazdı"

İstiklal Marşı'nın Şairi Mehmet Akif Ersoy'u Ölümünün 74'ncü Yıldönümü Anma Törenlerinde Konuşan Başbakan Erdoğan, TBMM'de İki Dil ve Özerklik Konusunda Söylediği Sözleri Tekrar Etti.

İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy'u ölümünün 74'ncü yıldönümü anma törenlerinde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'de iki dil ve özerklik konusunda söylediği sözleri tekrar etti. Erdoğan Türk milletinin resmi dilinin Türkçe olduğuna vurgu yaparken, farklı kültürlerin de zenginlik olduğunu söyledi. Mehmet Akif'in Arnavut olmasına rağmen İstiklal Marşı'nı yazdığına dikkat çeken Erdoğan "Bizim medeniyetimizde kesrette vahdet vardır. Farklılık çokluk ve onların birleştiği tek nokta. Asıl zenginliğimiz budur zaten" dedi.

Vefatının 74'ncü yıldönümünde Mehmet Akif Ersoy için AKP Genel Merkezi'nde Gençlik Kolları Başkanlığı tarafından anma toplantısı düzenlendi. Toplantıda Gençlik Kolları üyeleri sırasıyla Mehmet Akif'in şiirlerini okudu. Sonrasında söz alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Akif'i anmanın ona minnet borcunu ödemekle olabileceğini bunun için de onun eserlerini okumanın anlamanın gerektiğini söyledi. Erdoğan Akif'in idealindeki genci Asım olarak tarif ettiğine vurgu yaparak "Bugünün Asımları sizlersiniz" sözleriyle gençlik kolları üyelerine seslendi. Erdoğan AK Gençlik olarak gördüğü gençlik kolları üyelerine uyarılarda bulunurken şu ifadeleri kullandı:

"Birileri tahriklerle yara açmak için konuşabilir ama siz daima birlik ve beraberliğimizi kardeşliğimizi derinleştirmelisiniz. Birileri marjinal düşünebilir. Önyargılarının mahkumu olabilir. Ama siz daima istikamet meşruiyet çizgisinden ayrılmamak istikamet üzre olmak durumundasınız. Çünkü siz emrolunduğunuz gibi dosdoğru olmalısınız. AK gençlik elinde taş, molotof kokteyli, kasatura, döner bıçağı veyahutta yumurta sallayan el değil. Sizin elleriniz kalem tutar. Sizin elleriniz bilgisayarın tuşlarında dolaşır. AK gençlik budur. Siz fikirlerle düşünceleri tokuşturarak onları yarıştırarak bir yerlere ulaşılabileceğini bilen bir gençliksiniz."

-"AKİF TÜRK DEĞİL ARNAVUTTU"-

Erdoğan konuşmasında özerklik ve iki dil tartışmalarına ilişkin göndermeler yaparken, TBMM'de Bütçe konuşmasında söylediği sözleri de tekrarladı. "Türküz Kürdüz, Lazız, Çerkeziz, Abazayız ne fark eder. Bizi Allah yarattı. Yaradılanı yaradandan ötürü seviyoruz" diyen Erdoğan şöyle konuştu:

"Kimseye sen niye Türksün diyemeyiz. Sen niye Kürtsün diyemeyiz. Sen niye Gürcüsün Abazasın Arnavutsun diyemeyiz. İşte Akif Türk değil Arnavut. Ama Akif'in İstiklal Marşı'yla onun o milli marşıyla bu millet ayağa kalktı. Bu millet kurtuluş destanını yazdı. Kimse bizim aramıza nifak tohumları ekmesin. Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı üst kimliğinde biriz beraberiz. Ama altta kimlikler var zaten zenginlik o. Bizim medeniyetimizde kesrette vahdet vardır. Farklılık çokluk ve onların birleştiği tek nokta. Asıl zenginliğimiz budur zaten. Biz bunu başaran bir milletiz. Bizim medeniyetimiz böyle bir medeniyet. Niçin aramıza nifak sokmaya çalışıyorlar. bu kirli bir tezgah. Kirli bir oyun. Bizim gençliğimiz bu harekete gönül verenler asla bu oyuna gelmedi yine gelmeyecek. Fitne hiçbir zaman muradına eremeyecektir. Nifak bizde netice alamayacaktır.Provokatörler bundan böyle huzur iklimini sabote edemeyecekler. Dün söyledim yine söylüyorum: Bizim resmi dilimiz tektir Türkçedir. Benim ülkemde Kürt kardeşim Kürtçeyi kendi arasında konuşabilir Bunlar zenginlik bırakın konuşsunlar."

-ŞİİRLER OKUDU-

Erdoğan konuşmasında sıklıkla Mehmet Akif Ersoy'un şiirlerine de yer verdi. Bir hocasının kendisine "Safahat'ı yastık altı kitabı yapmasını' söylediğini kaydeden Erdoğan "Ama hey hat onunla büyümek onunla yürümek bambaşka bir aşk. Eğer bugün Pakistan diyorsak Bangladeş, Haiti, Şili diyorsak ondan aldığımız ilhamla diyoruz. Bağdat Kabil diyorsak Akif'ten aldığımız ruhla diyoruz. Ülkemizde de tüm dünyada da kardeşlik dayanışma paylaşmak diyorsak Akif'le gönlümüzü zenginleştirdiğimiz için diyoruz. Filistin, Gazze, Kudüs diyorsak onun cesaretini miras devraldığımız için sesimizi yükseltiyoruz" diye konuştu. Erdoğan konuşmasını İstiklal Marşı'nın 10'uncu kıtasını okuyarak tamamladı.(ANKA)

(ZHR/EÖ)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Mehmet Ali Yılmaz'ın ölüm nedeni ne? Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın ölüm nedeni belli oldu mu? Merkez Bankası'nın faiz kararı açıklandı mı? MB Faiz kararı ne zaman açıklanacak? Survivor Berna elendi mi? Survivor'da dün akşam kim elendi? 25 NİSAN YEMEKTEYİZ YENİ BÖLÜM FRAGMANI #128105 Yemekteyiz 594. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Survivor'da elenen kim oldu? 24 Nisan Survivor'da adaya kim veda etti? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri mi döndü? Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 25 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! 25 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Toz taşınımı nedir, zararları neler? Çöl tozu hangi illeri etkileyecek? Toz taşınımı neden olur? Bugün okullar tatil mi? 25 Nisan Perşembe okul var mı, resmi tatil mi? Bugün ders var mı, işlenecek mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 25 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Ankara'da toz taşınımı ne zaman bitecek? #127781 Toz taşınımı nedir, zararları neler? Bugün hava nasıl olacak? #127781 Meteoroloji'den toz taşınımı uyarısı! Toz taşınımı hangi illerde görülecek, ne zaman bitecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title